Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο (II) – Μάιος 2015

Η δυτική -κύρια- όψη.

Οδός Ηρώδου του Αττικού.

Η Στ΄τάξη του Σχολείου μας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και περιηγήθηκε στο εσωτερικό και τον κήπο του περικαλλούς και ιστορικού αρχιτεκτονήματος του Ερνέστου Τσίλλερ που χτίστηκε μεταξύ των ετών 1891-1897 για να στεγάσει την οικογένεια του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου.

Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, με λιτή και αυστηρή πρόσοψη που ακολουθεί τους νόμους της συμμετρίας. Το κύριο σώμα πλαισιώνεται από δύο πτέρυγες που προεξέχουν ελαφρά. Στο δεύτερο όροφο μία σειρά από διπλά παράθυρα αφήνουν ενδιάμεσα κενά όπου διακρίνονται ανάγλυφα εραλδικά σύμβολα, παραστάσεις των τεσσάρων εποχών, τα μονογράμματα Κ και Σ (Κωνσταντίνος και Σοφία) καθώς και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Στη στέψη του κτιρίου ο Τσίλλερ έχει τοποθετήσει αγάλματα. Όλες οι όψεις του κτιρίου είναι απλές. Μοναδική προεξοχή αποτελεί το ιωνικό πρόπυλο της κυρίας εισόδου προς την οδό Ηρώδου του Αττικού.

Στον κήπο.

Πίνακας του ζωγράφου George Scott που απεικονίζει έφιππο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄.

Με ξεναγό την κυρία Μαρία Παπαθανασίου του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας και συνοδό τον κύριο Κώστα Πανταζή της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Προέδρου, οι μαθητές μας θαύμασαν τους ολόσωμους ιωνικού ρυθμού  κίονες  στον πρόδομο του ισογείου και αυτούς του κορινθιακού ρυθμού στον όροφο, που στέφουν την εκπληκτική μαρμάρινη κλίμακα από πεντελικό μάρμαρο. Παρατήρησαν τον πίνακα που δεσπόζει απέναντι από το πλατύσκαλο και παρουσιάζει έφιππο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Περιηγήθηκαν στα σαλόνια και την τραπεζαρία του πρώτου ορόφου και στις εντυπωσιακές λόγω μεγέθους και γλυπτού διακόσμου αίθουσες διαπιστευτηρίων και δεξιώσεων του ισογείου. Αποτελούν και οι δύο προσθήκη στο αρχικό κτήριο, η μεν πρώτη στις αρχές του εικοστού αιώνα όταν φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό τμήμα της κύριας βασιλικής κατοικίας (σημερινό Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων), η δε δεύτερη στις αρχές του 1960. Τέλος οι μαθητές περπάτησαν στον κατάφυτο και ολόδροσο κήπο που καταλαμβάνει έκταση πλέον των είκοσι στρεμμάτων και είναι ανοικτός για το κοινό κάθε Κυριακή από 10:00 έως 14:00.

Στην αίθουσα δεξιώσεων με την ξεναγό μας.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ζεστή υποδοχή που μας επιφύλαξε, για την πληρότητα της ξενάγησης, την ευγένεια και την προθυμία του καθώς και για τα φιλόφρονα λόγια που απηύθυνε προς το Σχολείο μας!

Πληροφορίες για παλαιότερη επίσκεψη του Σχολείου μας στην Προεδρία εδώ.

Ένα από τα σαλόνια του πρώτου ορόφου.

Πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού στον πρώτο όροφο.

Στα σαλόνια του ορόφου.

Ο προθάλαμος της αίθουσας διαπιστευτηρίων στο ισόγειο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *