Επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο (ΙΙΙ) – Φεβρουάριος 2017

Η κύρια όψη του Μεγάρου επί της οδού Ηρώδου του Αττικού.

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η Στ΄ τάξη του Σχολείου μας επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και ξεναγήθηκε στο υψηλής αισθητικής και  βαρύνοντος ιστορικού συμβολισμού αρχιτεκτόνημα του Βαυαρού Ερνέστου Τσίλλερ που προικοδότησε την Αθήνα με θαυμαστά έργα.

Αλλαγή φρουράς στην οδό Ηρώδου του Αττικού.

Το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο κτίστηκε με δαπάνες του ελληνικού κράτους ως οικία του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου και της συζύγου του Σοφίας. Η ανέγερση άρχισε το 1891 και τελείωσε το 1897.

Η αίθουσα αναμονής ακροάσεων στο ισόγειο, αριστερά της κυρίας εισόδου.

Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, με λιτή και αυστηρή πρόσοψη που ακολουθεί τους νόμους της συμμετρίας. Το κύριο σώμα πλαισιώνεται από δύο πτέρυγες που προεξέχουν ελαφρά. Στο δεύτερο όροφο μία σειρά από διπλά παράθυρα αφήνουν ενδιάμεσα κενά όπου διακρίνονται ανάγλυφα εραλδικά σύμβολα, παραστάσεις των τεσσάρων εποχών, τα μονογράμματα Κ και Σ (Κωνσταντίνος και Σοφία) καθώς και πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Στη στέψη του κτιρίου ο Τσίλλερ έχει τοποθετήσει αγάλματα. Όλες οι όψεις του κτιρίου είναι απλές. Μοναδική προεξοχή αποτελεί το ιωνικό πρόπυλο της κυρίας εισόδου προς την οδό Ηρώδου του Αττικού.

Η αίθουσα διαπιστευτηρίων και στο βάθος η μεγαλύτερη αίθουσα δεξιώσεων άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων. Αποτελούν και οι δύο προσθήκη στο αρχικό κτήριο και ανεγέρθηκαν με χρονική απόσταση 50 περίπου ετών.

Με ξεναγό την κυρία Μυρτώ Μπουρίτσα του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας οι μαθητές μας θαύμασαν τους ολόσωμους ιωνικού ρυθμού  κίονες  στον πρόδομο του ισογείου και αυτούς του κορινθιακού ρυθμού στον όροφο, που στέφουν την εκπληκτική μαρμάρινη κλίμακα από πεντελικό μάρμαρο. Παρατήρησαν τον πίνακα που δεσπόζει απέναντι από το πλατύσκαλο και παρουσιάζει έφιππο τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄. Περιηγήθηκαν στα σαλόνια και την τραπεζαρία του πρώτου ορόφου και στις εντυπωσιακές λόγω μεγέθους και γλυπτού διακόσμου αίθουσες διαπιστευτηρίων και δεξιώσεων του ισογείου. Αποτελούν και οι δύο προσθήκη στο αρχικό κτήριο, η μεν πρώτη στις αρχές του εικοστού αιώνα όταν φωτιά κατέστρεψε το κεντρικό τμήμα της κύριας βασιλικής κατοικίας (σημερινό Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων), η δε δεύτερη στις αρχές του 1960.

Στην εκπληκτική μαρμάρινη κλίμακα με τους ολόσωμους ιωνικούς κίονες στη βάση και κορινθιακούς στη στέψη.

Στην αίθουσα δεξιώσεων με φόντο τον πίνακα "Αραγμένα καράβια' του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας ιδιαίτερα δε τη ξεναγό μας για την αμεσότητα και πληρότητα της ξενάγησης, την προθυμία καθώς και για τα τόσο ζεστά και ευγενικά λόγια προς τα παιδιά και το Σχολείο μας!

Αναμνηστική φωτογραφία στο σαλόνι του πρώτου ορόφου.

Πληροφορίες για παλαιότερη επίσκεψη του Σχολείου στην Προεδρία εδώ και εδώ.

Στην αίθουσα συσκέψεων.

Ο κήπος της Προεδρίας είναι ανοικτός για το κοινό κάθε Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00. Πληροφορίες εδώ.

Ο κήπος της Προεδρίας.

Με την εξαίρετη ξεναγό μας κυρία Μυρτώ Μπουρίτσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *