Βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06)

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 κατά τις ώρες 17:30 – 20:00,  διεξάχθηκε βιωματικό επιμορφωτικό σεμινάριο (Workshop) για εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας (ΠΕ06) Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας, στο  11ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου (Ελευθερίου Βενιζέλου 14, Άγιος Δημήτριος, 17343, τηλ. 2109733211, πίσω από το Metro Mall), με τίτλο:

«Αξιοποιώντας την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me του Υπουργείου Παιδείας στη διδακτική πράξη».Προσκεκλημένη ομιλήτρια στο επιμορφωτικό σεμινάριο, που διοργανώθηκε από τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Κλ. ΠΕ06 κ. Μαρία Ανδριτσοπούλου, ήταν η κ. Αγγελική Πολίτη (Εκπ/κός ΠΕ06, συνεργάτιδα του ΙΤΥΕ Διόφαντος «Παιδαγωγική Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας e-me», Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ, M.A. στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, M.ed. στις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση).

Στο σεμινάριο αυτό έγινε παρουσίαση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me του Υπουργείου Παιδείας, αναφορά σε τρόπους πιθανής ενσωμάτωσής της στη διδακτική πράξη και αξιοποίηση των εργαλείων της. Επίσης, έγινε λόγος σχετικά με τα παιδαγωγικά οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίηση της e-me, τους νέους ρόλους που αναλαμβάνουν μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί, καθώς και τις νέες δεξιότητες που αυτοί αναπτύσσουν.

Αναφορικά με την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me αποτελεί μια σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε για να αποτελέσει το καθημερινό ψηφιακό περιβάλλον εργασίας και συνεργασίας μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών εντός και εκτός σχολείου.

Είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-me.edu.gr και αριθμεί, κατά το παρόν, πάνω από 10.000 ενεργούς χρήστες, εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες, ενώ επεκτείνεται διαρκώς. Η e-me σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού, του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, και αποτελεί μαζί με τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία, τον Εθνικό Συσσωρευτή Εκπαιδευτικού Υλικού (Φωτόδεντρο)- τα Αποθετήρια Εκπαιδευτικών Πόρων, διαδικτυακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (http://dschool.edu.gr).

Η e-me παρέχει ένα ολοκληρωμένο ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τη συνεργασία, την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση στην e-me ως πιστοποιημένοι χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) μέσω του λογαριασμού τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Στην e-me μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν ισότιμα όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας, καθώς καθίστανται ενεργοί συμμέτοχοι και συν-δημιουργοί εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Η e-me προσφέρει τον «χώρο» και τα «εργαλεία» δίνοντας σε όλους/ όλες τη δυνατότητα:

  • να διαμορφώσουν το προσωπικό τους προφίλ (ψηφιακή ταυτότητα).
  • να αναπτύξουν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο με μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς από οποιοδήποτε σχολείο.
  • να αποθηκεύσουν και να διατηρούν αναρτημένα σε cloud τα προσωπικά τους αρχεία και να τα διαμοιράζονται με τις Επαφές τους και με ομάδες.
  • να δημιουργήσουν χώρους (συν)εργασίας (Κυψέλες) με μέλη μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός μαθήματος, ενός σχεδίου δράσης  ή ενός θέματος κοινού ενδιαφέροντος.
  • να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ηλεκτρονικό πορτφόλιο για να οργανώσουν, να αποθηκεύσουν και να τεκμηριώσουν και να προβάλλουν έργα τους.
  • να δημιουργήσουν διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα (σύνθετες παρουσιάσεις, κουίζ, διαδραστικά βίντεο, κ.ά.) (e-me content) για τις ανάγκες διδασκαλίας ενός μαθήματος, εκπόνησης ενός project κ.ά.
  • να δημιουργήσουν και να αναθέσουν εργασίες σε μέλη των Κυψελών και να υποβάλουν απαντήσεις και ανατροφοδοτήσεις.
  • να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν ένα προσωπικό ή συνεργατικό ιστολόγιο για να δημοσιοποιήσουν το ατομικό ή συλλογικό τους έργο.
  • να επικοινωνήσουν μέσω κλήσεων ήχου και βίντεο, καθώς και μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο.
  • να αξιοποιήσουν μικρο- εφαρμογές (e-me store), όπως το Ημερολόγιο, το Πλάνο Τάξης, Δημοσκόπηση κ.ά.

Ενδεικτικά, η e-me μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών για την εκπόνηση ενός ή/ και περισσοτέρων μαθημάτων που αφορούν ένα γνωστικό αντικείμενο, για την εκπόνηση ενός σχεδίου εργασίας (project) ή ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς ενός ή/ και περισσοτέρων σχολείων, για το συντονισμό δράσεων στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας μας σχολικής μονάδας, για τη συνεργασία εκπαιδευτικών στο πλαίσιο μιας ερευνητικής ομάδας κ.ά.

Μετά τη πέρας της επιμορφωτικής ημερίδας δόθηκαν Βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κατηγορίες: Αγγλικών, Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, Επιμορφωτικές δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.