Αλκυονίδες Ημέρες

kF90Ri9CzXVBXL

Κατά τον μήνα Ιανουάριο τα παιδιά παρατηρούν ότι παρότι είναι Χειμώνας, το κρύο διακόπτεται από μερικές ημέρες έντονης ηλιοφάνειας. Ακόμα περισσότερο φέτος τα παιδιά έφεραν παρατηρήσεις για τα ανθισμένα λουλούδια, τις πασχαλίτσες (μαρουδίτσες) και τις κάμπιες που εντόπιζαν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους. Οι παρατηρήσεις αυτές των παιδιών ήταν η αφόρμηση για να εξηγήσουμε το φαινόμενο αυτό με αναφορά στις αλκυονίδες ημέρες. Τα παιδιά έμαθαν γι’ αυτό το ξεχωριστής ομορφιάς πουλί την Αλκυόνη που είναι διαφορετικό από τα άλλα όχι μόνο για το χρώμα του, αλλά επιπλέον επειδή α. τρώει ψάρια (κι όχι έντομα) γι’ αυτό κι έχει μακρύ ράμφος, β. έχει τα χρώματα που βλέπουμε στους παπαγάλους, αλλά έχει πιο κοντή ουρά, γ. γεννάει τα αυγά του στα βράχια, κοντά στη θάλασσα (κι όχι στα δέντρα), δ. γεννάει τα αυγά του μέσα στην καρδιά του Χειμώνα, κι όχι την Άνοιξη…

Είδαμε βίντεο με Αλκυόνες και είπαμε να παρατηρούμε γύρω μας αυτές τις ημέρες, μήπως και δούμε καμία…

Για να δείτε το βίντεο, πατάτε στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=MKRCXhAr9YY

Έπειτα, αναζητήσαμε πληροφορίες για το πως πήρε το όνομά τους οι Αλκυονίδες ημέρες κι έτσι φτάσαμε στο γνωστό μύθο της Αλκυόνης, της όμορφς κόρης του Αίολου.

Για να δείτε τον μύθο, πατάτε στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ts2K7Kn1rzc&t=1s

Τα παιδιά απόλαυσαν το μύθο και ζήτησαν να τον αναπαραστήσουν. Ένα παιδί πήρε το ρόλο της αφηγήτριας, ενώ τα παιδιά συνεργάστηκαν για την δημιουργία των κουστουμιών τους.

Τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες για να πρωταγωνιστήσουν διαδοχικά στο θεατρικό τους.

Στο τέλος, ζωγράφισαν, το σημείο του μύθου, που τους άρεσε περισσότερο.

IMG 2506