Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης, η Διευθύντρια του Καταστήματος του Ταχυδρομιικού Ταμιευτηρίου της πόλης μας επισκέφτηκε το σχολείο και μίλησε στους μαθητές για το περιεχόμενο του εορτασμού και τη σημασία της λειτουργία της αποταμίευσης.
Μετά το πέρας της ομιλίας παραδόθηκαν σε όλους τους μαθητές οι κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσέφερε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και ένα αντίτυπο του βιβλίου “Αποταμίευση και διαχείριση χρήματος στην ελληνική ιστορία” , το οποίο είναι το αποτέλεσμα μίας επιστημονικής προσπάθειας να σκιαγραφηθούν η πορεία της αποταμίευσης στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της δημιουργίας των πρώτων ελληνικών πόλεων-κρατών έως σήμερα και οι επιδράσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, από τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του, κατάφερε να απευθυνθεί σε πλατιά στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να συγκεντρώσει ένα σημαντικό μέρος της λαϊκής αποταμίευσης. Πέτυχε να οργανώσει και να εξασφαλίσει τις οικονομίες των απλών ανθρώπων, μετατρέποντάς τις σε θεμελιώδη παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι λαϊκές καταθέσεις έγιναν στα χέρια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ένα εθνικό κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, να στηρίξει το κράτος και τους πολίτες, ακόμα και στις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους. Τη δεκαετία του 1930 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καταλαμβάνει ήδη το μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποταμιευτικά μεγέθη, ενώ ο κουμπαράς έχει πλέον παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως το μέσο με το οποίο ο αποταμιευτής συγκεντρώνει τα χρήματά του και τα φέρνει στο Ταμιευτήριο προς κατάθεση. Το 1936 η Ελλάδα εισχωρεί στο διεθνή εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθιερώνει τον εορτασμό της Ημέρας της Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου. Τα έτη που ακολουθούν θα αποτελέσουν χρυσή περίοδο: μόνο το 1936 διατέθηκαν 25.000 κουμπαράδες, το 1937 πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες νέες καταθέσεις, ενώ το 1938 σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσό καταθέσεων (σχεδόν 2,6 δισ. δραχμές!).
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.