tn_SAM_3339Σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού έκτακτης ανάγκης στο σχολείο μας. Το σενάριο περιλάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του ισογείου του σχολείου, κλήση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κατάσβεση της εστίας.

Η άσκηση υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε δυο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο ενεργοποιήθηκε το εσωτερικό σύστημα συναγερμού και εκκενώθηκαν οι αίθουσες των τάξεων Α έως και Δ. Οι μαθητές ακολούθησαν τις καθορισμένες οδεύσεις διαφυγής και κατέφυγαν στο χώρο συγκέντρωσης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τη στιγμή εκείνη άρχισε το δεύτερο στάδιο της άσκησης με το άναμμα καπνογόνου στο χώρο που σύμφωνα με το σενάριο υπήρχε τη φωτιά, τη σήμανση συναγερμού και την εκκένωση των αιθουσών των τάξεων Ε & Στ. Η ελεγχόμενη παρουσία καπνού στο κλιμακοστάσιο κατέστησε την άσκηση ιδιαίτερα αληθοφανή για μαθητές και εκπαιδευτικούς και αρκετά πειστικά ένα πραγματικό περιστατικό. Προς αποφυγή οποιονδήποτε επιπλοκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είχε διερευνηθεί εκ των προτέρων η τυχόν ύπαρξη αναπνευστικών ή οφθαλμολογικών προβλημάτων, ενώ είχαν ανοίξει και οι εναλλακτικές οδεύσεις διαφυγής από την παράπλευρη θύρα εισόδου.

Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώθηκε με τον ερχομό του πυροσβεστικού οχήματος στο χώρο του σχολείου και  τις ενδεικνυόμενες ενέργειες των πυροσβεστών,  οι οποίοι ανάπτυξαν τον εξοπλισμό πυρόσβεσης στον καθορισμένο χώρο, την ίδια στιγμή που οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν την εξέλιξη του συμβάντος.

@

Στη συνέχεια μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο χώρο του γηπέδου όπου ο επικεφαλής της ομάδας τους ενημέρωσε για το ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεσπούν οι πυρκαγιές και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Στους μαθητές μοιράστηκε σχετικό πληροφοριακό φυλλάδιο, ενώ έγινε επίδειξη της πλήρους εξάρτυσης των πυροσβεστών για την αντιμετώπιση αστικών και δασικών πυρκαγιών καθώς και των πυροσβεστικών μέσων που χρησιμοποιούν, όπως αυλός υψηλής πίεσης και πυροσβεστήρες.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα μέρη του εξοπλισμού και να παρακολουθήσουν μια άσκηση κατάσβεσης με χρήση πυροσβεστήρων και νερού, επί εστίας φωτιάς που τέθηκε για το λόγο αυτό στο χώρο του προαυλίου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με ασφάλεια μετά από μία ώρα και οι μαθητές επέστρεψαν ικανοποιημένοι για να συνεχίσουν τα μαθήματά τους.

Επισημαίνουμε πως όλες οι ενέργειες έγιναν προγραμματισμένα με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη προς αποτροπή τραυματισμών των μαθητών ή φθοράς των εγκαταστάσεων του σχολείου.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του πυροσβεστικού κλιμακίου Αλιβερίου για την πολύτιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση της άσκησης αυτής και για τον υψηλό δείκτη αισθήματος επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης που ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούμε στις πολυσύνθετες απαιτήσεις του διδακτικού, παιδαγωγικού και κυρίως κοινωνικού μας ρόλου.

Φωτογραφίες από την άσκηση μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.