OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ενημέρωση για τον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη επίσκεψη των μαθητών των Γ & Ε τάξεων στο Λαύριο. Μετά τη μετάβασή μας στο χώρο του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, κατευθυνθήκαμε στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου μας υποδέχτηκαν τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του κέντρου. Το πρόγραμμα άρχισε με την παρουσίαση στους μαθητές βασικών πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, με έμφαση στη δομή και τη λειτουργία του δάσους.

Ενημέρωση στο ΚΠΕ για τον Εθνικό Δρυμό
Η είσοδος μιας αρχαίας στοάς
Η είσοδος μιας αρχαίας στοάς

Στη συνέχεια μεταβήκαμε με το λεωφορείο στα όρια του Εθνικού Δρυμού, όπου  πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες πεδίου. Εκεί οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μαθητές της Γ τάξης έκαναν πεζοπορία γύρω από την κατακρημνισμένη σπηλιά του Χάους, όπου παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες.

Προσεγγίζοντας μια αρχαία στοά
Προσεγγίζοντας μια αρχαία στοά

Οι μαθητές της Ε τάξης ακολούθησαν μια διαφορετική διαδρομή κατά μήκος του Περιβαλλοντικού Μονοπατιού, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη συνάρθρωση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρωπογενών παρεμβάσεων σε όλο το εύρος της ιστορίας της περιοχής. Στη διαδρομή αυτού του μονοπατιού είδαμε τα απομεινάρια της μεταλλευτικής δραστηριότητας της περιοχής από τους κλασσικούς χρόνους έως και τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι μαθητές είδαν παλιές και σύγχρονες μεταλλευτικές στοές και πηγάδια εξόρυξης, και ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εμπλουτισμού και επεξεργασίας του μεταλλεύματος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για στοιχεία της χλωρίδας της περιοχής.

Στη θέση "Παρών"
Στη θέση “Παρών”

Στο τέλος της ημέρας και οι δύο μαθητικές ομάδες συναντήθηκαν στην περιοχή του Χάους, μια καταβόθρα που προέκυψε από την κατακρήμνιση αρχαίου σπηλαίου. Στο τέλος οι ομάδες έκαναν ανασκόπηση των σημειώσεων και των ευρημάτων που συνέλεξαν από τις δραστηριότητες του πεδίου και ακολούθως επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για τη διαδρομή της επιστροφής.

Ανασκόπηση των συμπερασμάτων της ημέρας
Ανασκόπηση των συμπερασμάτων της ημέρας

Το ραντεβού μας επαναπροσδιορίζεται για την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη των μαθητών των τάξεων Γ & Ε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας και στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Πειραιά.

Ατενίζοντας από ψηλά το Λαύριο και τη Μακρόνησο
Ατενίζοντας από ψηλά το Λαύριο και τη Μακρόνησο