Clas_distribution

Η κατανομή τάξεων μεταξύ των δασκάλων του σχολείου αποτελεί μια από τις συνήθεις διαδικασίες προγραμματισμού και λειτουργίας του σχολείου μας. Με βάση το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου (Φ. 12/390/92065/Γ1/13-06-2014)  για τον προγραμματισμό του σχολικού έτους 2014-15, ο Σύλλογος Διδασκόντων προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο…

Προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για την οργάνωση των μεθοδολογικών-παιδαγωγικών ενεργειών τους, η κατανομή των τμημάτων των τάξεων για το επόμενο διδακτικό έτος γίνεται κατά κύριο λόγο, όπου είναι δυνατόν και εφόσον δεν υπάρχουν μεταβολές ή ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από εισήγηση του Δ/ντή του σχολείου και απόφαση του συλλόγου διδασκόντων. […] Επισημαίνεται ότι είναι παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τάξης ή τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ιδίου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, ειδικά αιτιολογημένη και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τάξης από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας συνεχόμενης ή μη.”

Ως εκ τούτου, στην ολομέλεια του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας στις 20-06-2014, και στα πλαίσια του ευρύτερου προγραμματισμού για το σχολικό έτος 2014-15, ετέθη το θέμα της κατανομής τάξεων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο άρθρο 29 του ΦΕΚ1340/2002 (καθηκοντολόγιο), όπου κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή του σχολείου έγινε κατανομή των τάξεων, σύμφωνα με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως προς το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό μετά τη διαδικασία κρίσεων εκπαιδευτικών του σχολείου ως υπεράριθμων.

Η προγραμματισθείσα κατανομή δύναται να αλλάξει, εφόσον οι υπηρεσιακές μεταβολές τροποποιήσουν τη σύνθεση  των εκπαιδευτικών του σχολείου, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την εξασφάλιση δασκάλου για τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος καθώς και με τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία. Επισημαίνουμε πως κατά την περσινή χρονιά η κατανομή των τάξεων έγινε την ημέρα του αγιασμού, καθώς οι υπηρεσιακές μεταβολές ολοκληρώθηκαν την ημέρα εκείνη και ως εκ τούτου δεν ήταν δεδομένος ούτε ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα παρέμεναν στο σχολείο ούτε το ποιοι θα ήταν αυτοί.

Επ’ αφορμή του συγκεκριμένου θέματος προτείνουμε την ανάγνωση του σχετικού άρθρου του κ. Θ. Μπάκα, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα “Η κατανομή τάξεων μεταξύ των εκπαιδευτικών στη Δημοτικό Σχολείο“. Η συζήτηση άρθρων συναφούς παιδαγωγικού περιεχομένου αποτελεί σύνηθες αντικείμενο στις συγκεντρώσεις του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας.