Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η εκδήλωση του σχολείου μας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι μαθητές της Δ΄τάξης παρουσίασαν μια δραματοποιημένη διασκευή που στηρίχθηκε σε κείμενα των Δημήτρη Ψαθά (Οι πιτσιρίκοι) και  Στέλιου Ανεμοδουρά (Ο Μικρός Ήρωας), στην ταινία «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ» του Ροβήρου Μανθούλη  καθώς και μια σάτιρα με τίτλο «Μουσολίνι». Η αφήγηση του ιστορικού χρονικού καθώς και η απαγγελία αποσπασμάτων από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη συμπλήρωσαν τη λιτή και περιεκτική εκδήλωσή μας, που ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου.

tn_SAM_0056

Εκ μέρους της Διεύθυνσης του σχολείου ευχαριστούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Δ’ τάξης κ. Πολυχρονίδου Αναστασία και Γλάρο Αντώνιο για την προσπάθειά τους αυτή καθώς και την εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής κ. Λάμπρου Κορνηλία για τη θετική συνεισφορά της στην επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής,  παρά τον περιορισμένο χρόνο που όλοι είχαν στη διάθεσή τους.

Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς των μαθητών μας που παρευρέθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη συμπλήρωση του ηχητικού εξοπλισμού του σχολείου, που διευκόλυνε την επιτυχή κάλυψη της εκδήλωσης και αναμένεται να μας διευκολύνει και στις μελλοντικές μας εκδηλώσεις.

tn_SAM_0053

Με αφορμή το περιεχόμενο της εκδήλωσης παραθέτουμε τις ακόλουθες πηγές, στις οποίες εν πολλοίς στηρίχτηκε και το περιεχόμενο των δραματοποιήσεων που παρουσίασαν οι μαθητές:

Ο Ντούτσε Αφηγείται: Η πρώτη Ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων!

Το ξυπόλητο τάγμα, του Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρη Θαλασσινού). Ελληνική ταινία του 1954 , η οποία αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπάφειου ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης και την προσπάθειά τους να επιβιώσουν τα σκληρά χρόνια της Κατοχής, όταν οι Γερμανοί επιτάξανε το ορφανοτροφείο και τα πέταξαν στους δρόμους [απόσπασμα].

Ψηλά τα χέρια Χίτλερ, του Ροβήρου Μανθούλη.  Αντιπολεμική ταινία του 1962, με πρωταγωνιστές τους Θανάση Βέγγο και  Βασίλη Διαμαντόπουλο [απόσπασμα].

Ο ουρανός, του Τάκη Κανελλόπουλου (παραγωγής 1962). Αντιπολεμική ταινία, βασισμένη σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον πόλεμο του ’40 [απόσπασμα].

Μνήμες της Κατοχής: Πλούσιο υλικό από το «Ψηφιακό Σχολείο».