afisa

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα στα σχολεία ΕΑΕΠ, όπως το δικό μας, λειτουργεί από τη λήξη των μαθημάτων έως τις 16.15 καθημερινά. Τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται ορίζονται ανάλογα με τις προτιμήσεις των γονέων και την επάρκεια των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Στο πρόγραμμα κάθε ημέρας αντιστοιχούν 2 ώρες μαθημάτων καθώς και ώρα φαγητού- χαλάρωσης. Την ευθύνη για τη σίτιση των μαθητών έχει ο υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος, ενώ το σχολείο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή διατήρηση και κατανάλωση του φαγητού (ψυγείο, φούρνους για ζέσταμα, τραπεζομάντηλα μιας χρήσεως).

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2012-13) η διάρθρωση του Ολοήμερου Προγράμματος περιλάμβανε: Μελέτη- προετοιμασία των μαθητών για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας (καθημερινά), Μουσική, Αγγλικά και Υπολογιστές (μία ημέρα την εβδομάδα) και Φυσική Αγωγή (δύο ημέρες την εβδομάδα).

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των σχολείων ΕΑΕΠ μπορούν να εγγράφονται όλοι οι μαθητές των οποίων οι γονείς καταθέσουν σχετική αίτηση, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή όχι. Για τη λειτουργία τμήματος στο Ολοήμερο Πρόγραμμα απαιτείται η ύπαρξη δεκαπέντε (15) τουλάχιστον μαθητών. Εάν υπάρχουν σχετικά αιτήματα μπορεί να λειτουργήσει και η πρωινή ζώνη του Ολοήμερου Προγράμματος (07.00 –08.00, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχουν δέκα (10) μαθητές. Η αποχώρηση των μαθητών γίνεται με τη λήξη του προγράμματος (στις 16.15) ή κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στο σχολείο, κατά το χρονικό διάστημα από 15.30-15.40. Η εγγραφή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται κατά την τρέχουσα περίοδο (1-21 Ιουνίου), ενώ ο μαθητής μπορεί να διακόψει τη φοίτηση οποιαδήποτε στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τους γονείς του. Για την εγγραφή του μαθητή μετά την περίοδο αυτή απαιτείται, πέραν της υποβολής της σχετικής αίτησης εκ μέρους του γονέα, έγγραφη έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε. και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.

Εκτίμησή μας είναι πως η λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος μπορεί να προσφέρει πολλά και στις δυο βασικές της διαστάσεις: α) την παιδαγωγική, αφού γίνεται συμπληρωματική διδασκαλία, προετοιμασία των μαθητών και εμπλουτισμός του προγράμματος και β) την κοινωνική, αφού διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς και μειώνεται το κόστος ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών. Για το λόγο αυτό καλούμε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσει το παιδί τους το πρόγραμμα να απευθυνθούν στη Διεύθυνση του σχολείου καθημερινά από 3 – 21 Ιουνίου, για να υποβάλλουν σχετική αίτηση, όπως επίσης και να ενημερώσουν άλλους γονείς που τυχόν η λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος θα ήταν επωφελής για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Επισημαίνουμε πως εφόσον στον οικογενειακό σας προγραμματισμό υπάρχει ως ενδεχόμενο να ωφεληθείτε από την παραμονή του παιδιού σας στο Ολοήμερο Τμήμα, είναι αποτελεσματικότερο για τη λειτουργία του σχολείου να κάνετε τη σχετική αίτηση αυτή την περίοδο, ώστε το τμήμα να συγκροτηθεί με ασφάλεια και να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός για τη στελέχωσή του και με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου (30-05-2013)