Το Αλιβέρι είναι μία σύγχρονη κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει σημαντική οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Βρίσκεται 47 χλμ. νοτιοανατολικά από την έδρα του Νομού, Χαλκίδα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου. Επίνειο και λιμάνι του Αλιβερίου είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής. Διοικητικά ήταν αυτοτελής δήμος (Δήμος Ταμυνέων) αποτελούμενος από τις κοινότητες: Αλιβερίου, Αγίου Ιωάννου, Αγίου Λουκά, Γαβαλά, Θαρουνίων, Παρθενίου, Πρασίνου, Τραχηλίου, με έδρα του Δήμου το Αλιβέρι. Σήμερα αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου που προήλθε από τη διοικητική μεταρρύθμιση του Προγράμματος Καλλικράτης του Ν. 3852/2010.
Για τη διοικητική ιστορία του τόπου μας ακολουθήστε την ακόλουθη σύνδεση του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
Πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αλιβερίου.
Η ιστορία του Αλιβερίου μέσα από την ιστορία του λιγνιτωρυχείου
Η περιοχή του Αλιβερίου είναι γνωστή για το λιγνιτωρυχείο στη θέση Μπρινιάς του χωριού Άγιος Λουκάς καθώς και το Ατμοηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Κάραβο. Δανειζόμαστε τις ακόλουθες πληροφορίες από τον ιστοχώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη για το λιγνιτωρυχείο και την ιστορία του.
Η περιοχή του Αλιβερίου και των γύρω χωριών έχει συνδεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα με το λιγνιτωρυχείο που βρίσκεται στην περιοχή Μπρινιάς Αγίου Λουκά . Η ύπαρξη των λιγντικών αποθεμάτων ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, αλλά η ουσιαστική εκμετάλλευσή τους άρχισε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα και συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 50 , με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-44). Η εξόρυξη με υπόγεια έργα στο Αλιβέρι άρχισε το 1950. Υπήρξε το πρώτο οργανωμένο, πάνω σε σύγχρονες βάσεις, λιγνιτωρυχείο στην Ελλάδα, το οποίο έγινε στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της χώρας και σε συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης και της υπηρεσίας οικονομικής συνεργασίας των ΗΠΑ, από την αμερικανική εταιρεία Ebasco Services Inc , η οποία εκπόνησε μελέτη με τον τίτλο “Πρόγραμμα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδος” (Ιανουάριος 1950), προτείνοντας την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1953 τέθηκαν σε λειτουργία στο Αλιβέρι οι δύο πρώτες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα , εγκατεστημένης ισχύος 40 ΜW η καθεμιά.
Η δημιουργία των μονάδων αυτών , που σαν καύσιμο χρησιμοποιούσαν το λιγνίτη της περιοχής, συνέβαλε τα μέγιστα στο να συντελεστεί ο εξηλεκτρισμός της χώρας πολύ γρήγορα και δικαίως αναφέρεται σαν το “θαύμα του εξηλεκτρισμού”, ώστε σε τρεις δεκαετίες η χώρα να φθάσει το επίπεδο των χωρών της Ευρώπης και εδώ και καιρό να μιλάμε για 100% εξηλεκτρισμό τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στη νησιωτική. Η μονομερής ανάπτυξη της περιοχής για μισό περίπου αιώνα στη βάση της εκμετάλλευσης των ορυχείων του λιγνίτη, της στέρησε τη δυνατότητα ανάπτυξης άλλων οικονομικών πηγών (π.χ. γεωργία, τουρισμός), καθιστώντας εντονότερο στις μέρες μας το πρόβλημα της ανεργίας.
Πληροφοριακό υλικό μπορείτε να διαβάσετε και από το ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου
#1 από Ανώνυμος στις 24 Οκτωβρίου 2013
Παράθεση
to kalitero sxolio poy perasa