«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα: Ακουστική Οικολογία-Δυνατότητες και προοπτικές στην εκπαίδευση»

Αιτήσεις συμμετοχής: https://goo.gl/forms/uCUBu2Y94VK0qdIG2

Προθεσμία Υποβολής: 26/1/2018

 

Το τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ «Το ηχοτοπίο στο οποίο ζούμε» και το ΚΠΕ Κέρκυρας συνδιοργανώνουν Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας με τίτλο: «Ακουστική Οικολογία-Δυνατότητες και προοπτικές στην εκπαίδευση».

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας το Σάββατο 3/3/2018 από τις 10 π.μ. έως τις 16.45 μ.μ.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτησή τους στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/uCUBu2Y94VK0qdIG2 έως τις 26/1/2018.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν για την Ημερίδα θα ενημερωθούν μέσω email.

 

Λίγα λόγια για την Ημερίδα:

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στον Καναδά, μία ομάδα του πανεπιστημίου ”Simon Fraser” προσπαθεί να δώσει λύσεις ώστε η ανθρώπινη δραστηριότητα να εναρμονίζεται ηχητικά με το περιβάλλον. Ο όρος Ακουστική Οικολογία προτάθηκε από τον R. Murray Schafer για να περιγράψει τη διαδικασία μελέτης των σχέσεων των ήχων στο ηχητικό περιβάλλον (ηχοτοπίο). Από τότε, όλο και περισσότεροι ερευνητές προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τον ήχο και τις πηγές του, όπως και τους ήχους που προέρχονται από διάφορα ζώα, έντομα, γεωφυσικά φαινόμενα και στοιχεία της φύσης. Το ενδιαφέρον βέβαια δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της παρατήρησης, αλλά περιλαμβάνει την ανάλυση, μελέτη, κατανόηση των ήχων καθώς και τη δημιουργία μουσικών συνθέσεων που προέρχονται από τους ήχους του περιβάλλοντος. Ο Murray Schafer παράλληλα δίδαξε σε σχολεία ακουστική οικολογία και μουσική μέσω ευφάνταστων και δημιουργικών δραστηριοτήτων οδηγώντας τη μουσική εκπαίδευση σε μία δημιουργική ζύμωση (new sounds in the classroom), που ακολούθως σφράγισε την απομάκρυνσή της από την ηγεμονία της δυτικής μουσικής.

Ο επιστημονικός χώρος της Ακουστικής Οικολογίας συνδυάζει κομμάτια από τη φυσική, ακουστική, βιολογία, οικολογία, και μουσική. Το επίκεντρο του κύκλου παραμένει το ενδιαφέρον για το ηχοτοπίο και το σεβασμό του. Σημαντικό είναι ότι όλοι οι επιστήμονες συνεργάζονται για την καλύτερη κατανόηση και ανάλυση του ηχοτοπίου. Οι ερευνητές μελετούν, οι μουσικοί θέτουν της αρχές της δημιουργικής μουσικής εκπαίδευσης στο χώρο της ακουστικής οικολογίας, οι εκπαιδευτικοί μπορούν ο καθένας από το μάθημά του και την ειδικότητά του να προσεγγίσουν τα θέματα που προκύπτουν και να δημιουργήσουν μία οικολογική συνείδηση στους μαθητές.

Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσει το κοινό για την ακουστική οικολογία, για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών εφαρμογών που σχετίζονται με αυτή, καθώς και για το πρόγραμμα Erasmus+ (2016-2019) «Το ηχοτοπίο στο οποίο ζούμε» στο οποίο συμμετέχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της Ημερίδας: Πρόγραμμα

 

Αφήστε μια απάντηση