Με σωστή διατροφή στη μάχη για τις Πανελλαδικές

Μπορεί η καλή προετοιμασία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία στις σχολικές εξετάσεις, όμως η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση κατέχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξίσου σημαντικό ρόλο στην καλή απόδοση των μαθητών.

Οι βάσεις της υγιεινής διατροφής είναι τα τελευταία χρόνια γνωστές στους περισσότερους και ταυτίζονται με τις κατευθύνσεις της μεσογειακής διατροφής.

Ομως το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών συνιστά ιδιαίτερο κεφάλαιο, αφού απευθύνεται σε ανήλικα άτομα, σε μια έντονα στρεσογόνο φάση της ζωής τους κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνονται οι απαιτήσεις τόσο για πνευματική όσο και για σωματική εγρήγορση.

Με σωστή διατροφή στη μάχη για τις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Σοφία Ελευθερίου (φωτογραφία), ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένη συχνότητα εβδομαδιαίως. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού για μέγιστη απόδοση στις απαιτήσεις των εξετάσεων. Η κ. Ελευθερίου αποκαλύπτει στο «Εθνος – Υγεία» πέντε μικρά μυστικά που μπορούν να γίνουν σύμμαχος στην επιτυχία:

Μικρά και συχνά γεύματα

Προσπαθήστε να παρέχετε στο παιδί σας 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα σνακ ημερησίως, κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μη μένει με το στομάχι άδειο για πολλές ώρες. Με τα συχνά και μικρά γεύματα ο εγκέφαλός του παιδιού εφοδιάζεται με ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα μειώνουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση μειώνουν την απόδοσή του. Τα γεύματα συστήνεται να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αντίθετα συστήνεται να αποφεύγονται κακής ποιότητας γεύματα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.

Με σωστή διατροφή στη μάχη για τις Πανελλαδικές

Ποικιλία τροφίμων

Είναι σημαντικό η διατροφή το παιδιού σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το άπαχο κρέας, τα αβγά, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

Με σωστή διατροφή στη μάχη για τις Πανελλαδικές

Καλό πρωινό

Εχει βρεθεί ότι η παροχή πρωινού αυξάνει την πρόσφατη μνήμη, ενώ η απόδοση του εγκεφάλου είναι υψηλότερη όταν ένα παιδί καταναλώνει πρωινό. Γι’ αυτό μην αμελείτε να προετοιμάζετε για το παιδί σας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Ανεπεξέργαστα δημητριακά

Οι υδατάνθρακες από τρόφιμα όπως το αναποφλοίωτο ρύζι, τα αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά απορροφώνται αργά από τον γαστρεντερικό σωλήνα, παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό σταδιακά, ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφθονα φρούτα και λαχανικά ημερησίως

Τα τρόφιμα αυτά είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, συνεισφέροντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται στον οργανισμό λόγω αυξημένου στρες. Εξασφαλίστε μία με δύο σαλάτες και 2-3 μερίδες φρούτων ημερησίως για παιδί σας. Μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε 1 μέτριο φρούτο, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένων φρούτων ή ½ φλιτζάνι φρέσκο φυσικό χυμό φρούτων.

Πηγή : http://www.ethnos.gr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/2840

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση