spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Εκπαιδευτικός κώδικας δεοντολογίας

8 Σεπτεμβρίου 2009 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά, ιστορία της εκπαίδευσης

Διαβάζω στη Guardian ότι μια εκπαιδευτική εκστρατεία των άγγλων εκπαιδευτικών εναντίον του κώδικα δεοντολογίας γίνεται αντικείμενο συζητήσεων τελευταία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αναστάτωση δημιουργείται εξαιτίας του ότι ο νέος κώδικας υπεισέρχεται στην ιδιωτική ζωή των εκπαιδευτικών και προσβάλλει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εφαρμογή του νέου κώδικα θα γίνει πολύ σύντομα- περίπου σε ένα μήνα- και μέσω αυτού προβάλλεται η ανάγκη να διατηρηθεί η αξιοπιστία των δασκάλων προς την κοινωνία και επομένως η διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού προς αυτούς, ανεξαρτήτως αν το κοινό αποτελείται από γονείς ή όχι. Η διδασκαλική ένωση Nasuwt που βρίσκεται πίσω από την διαμαρτυρία και αντιπροσωπεύει μόνο το 25% των εκπαιδευτικών έστειλε σε κάθε δημόσιο σχολείο μια αφίσα της και καλεί τους εργαζομένους σε διαμαρτυρία. (Σημ. Θεωρούν πολύ σημαντική κινητοποίηση την κυκλοφορία μιας αφίσας. Ελλάς το μεγαλείο σου!).
Ο περιβόητος αυτός κώδικας δεοντολογίας, που σε τελική ανάλυση πάντοτε ίσχυε, υποστηρίζει ότι οι καθηγητές πρέπει να συμπεριφέρονται εντός των ορίων μιας κοινωνίας, που τους θεωρεί, λόγω της ιδιότητάς τους, Πρότυπα. Να φροντίζουν  επομένως για την  “διατήρηση των αποδεκτών λογικών προτύπων μέσα από την δική τους συμπεριφορά έτσι ώστε να διατηρούν την αξιοπιστία τους, την εμπιστοσύνη του κοινού στο επάγγελμά τους και τον σεβασμό των μαθητών τους”.
Οι εκπαιδευτικοί επίσης, θα πρέπει να προσφέρουν “αμερόληπτες συμβουλές και καθοδήγηση στους μαθητές σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές τους και όντας οι ίδιοι «πρότυπα» θα έχουν πειστικό λόγο”.
Ο αντίλογος των εκπαιδευτικών εστιάζεται στο ότι αυτές οι επισημάνσεις στην ουσία απαγορεύουν  την διασκέδασή τους το Σαββατοκύριακο, τις εκδρομές τους και την πιο χαλαρή συμπεριφορά τους. Επομένως καταστρέφεται η ιδιωτική τους ζωή. Θα υπενθυμίσω, εδώ, ότι η τροποποίηση του κώδικα δεοντολογίας δημιουργήθηκε εξαιτίας της παράτυπης και κατ’ εξακολούθηση προκλητικής συμπεριφοράς κάποιων μεθυσμένων δασκάλων. Έτσι η ένωση Nasuwt υποστηρίζει ότι « οι εκπαιδευτικοί που αναφέρθηκαν για την παραβίαση του κώδικα θα έπρεπε να κληθούν σε ακρόαση και να παραπεμφθούν ή και να παυθούν, αντί να ταλαιπωρείται και να στιγματίζεται ολόκληρο το σώμα των εκπαιδευτικών». Ο Chris Keates, γενικός γραμματέας της Nasuwt, υποστηρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί εδώ και πολλά χρόνια αισθάνονται πως μια ρυθμιστική αρχή παρεμβαίνει στην ιδιωτική τους ζωή και αυτό από μόνο του υπονομεύει την εμπιστοσύνη των γονέων προς τους δασκάλους των παιδιών τους. «Είναι σαν κάποιοι να παρακολουθούν την ζωή μας». Και λέει ακόμη: “Δεν είμαστε αντίθετοι σε έναν κώδικα συμπεριφοράς, αλλά αυτό που έχουμε εδώ είναι ασαφείς διατάξεις και καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε καταχρήσεις. Αν, για παράδειγμα, ο δάσκαλος μιλάει στους μαθητές του με πάθος για το μάθημά τους και τους προτρέπει να επιλέξουν κάτι, τότε αυτό θα αποτελεί παραβίαση του κώδικα, διότι δεν θα είναι «αμερόληπτος». Ο κώδικας είναι γεμάτος με ασάφειες και παγίδες που στην ουσία κάνουν επισφαλή την σταδιοδρομία των εκπαιδευτικών».

 

Ετικέτες: ·······

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση