spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Mark Post & Lab-made burger

3 Αυγούστου 2013 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Χωρίς κατηγορία

Mark Post

Mark Post

O Ολλανδός Mark Post καθηγητής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Maastricht, σύμφωνα με το BBC,  είπε ότι το εργαστηριακό κρέας που δημιουργήθηκε από την καλλιέργεια δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων, θα αργήσει να εμφανιστεί στην αγορά. «Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε. Χρηματοδότης του εγχειρήματος είναι ο Sergey Brin, αμερικανός επιχειρηματίας, μετανάστης από την πρώην Σοβιετική Ένωση, συνιδρυτής της Google.

 Οι ερευνητές πήραν βλαστοκύτταρα από τον μυικό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους, και αρχικά τα μετέτρεψαν σε μικρές μυικές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τα ένωσαν σε μορφή «pellet» που καταψύχθηκαν και τα οποία, όταν ξεπαγώνουν, ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια για να δημιουργήσουν τελικά το μπέργκερ που θα οδηγηθεί στην ψηστιέρα.

 Το κρέας, το οποίο αρχικά είναι λευκό και μετά αποκτά το γνώριμο χρώμα του με την προσθήκη της φυσικής ουσίας μυοσφαιρίνης και χυμού πατζαριού, έψησε ένας σεφ από την Κορνουάλη και το δοκίμασαν δύο γευσιγνώστες. Η μία δήλωσε: «Περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Πάντως για μένα είναι κρέας». Ο άλλος κριτικός ανέφερε: «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός μπέργκερ, αν και με κάπως διαφορετική γεύση».

 Μία ανεξάρτητη μελέτη εκτιμά ότι το εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιεί για την παραγωγή του 45% λιγότερη ενέργεια από το συμβατικό, ενώ παράλληλα η παραγωγική διαδικασία του εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» και χρειάζεται 99% λιγότερη έκταση γης. Περισσότερα και εδώ

Ετικέτες: ·

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση