spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Το AIDS στην Ελλάδα

1 Δεκεμβρίου 2011 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά

1 Δεκεμβρίου 2011 Ημέρα κατά του AIDS

Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του AIDS στην χώρα μας, δηλώνουν ειδικοί. Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τα τελευταία οκτώ χρόνια και βρίσκεται εκτός ελέγχου η εξάπλωση του στην χώρα μας. Τριάντα χρόνια μετά την παγκόσμια πρώτη «εμφάνιση» της επιδημίας AIDS, που συντάραξε τον κόσμο και 15 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή της αντιρετροϊκής θεραπείας των ασθενών, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πορεία της νόσου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2011, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.235 έχουν εμφανίσει τη νόσο AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 2.152 άτομα. Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον σχετικό χώρο, όπως η ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS και η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ- Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καταγγέλλουν ότι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη υφίστανται δραματικές περικοπές που δυσκολεύουν τον αγώνα τους για επιβίωση.  Την ίδια στιγμή, κοινωνικές παροχές χρόνων που εν μέρει αντιμετώπιζαν το κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που έχουν συνδυαστεί με την HIV λοίμωξη, διακόπτονται ή μπαίνουν σε αμφισβήτηση με το πρόσχημα της «στοχευμένης μόλυνσης» τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 803 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 (85,43%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 117 (14,57%) σε γυναίκες. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, η αύξηση το 2011 ανέρχεται στο 52,7%. Όσον αφορά στον πιθανότερο τρόπο μετάδοσης του HIV, ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκε, όπως συνήθως, στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Σαρωτική, όμως, δηλώνεται η επιδημία του AIDS και στους χρήστες ναρκωτικών. Ωστόσο, το πρώτο δεκάμηνο του 2011, παρατηρείται μία δραματική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα. Τ ην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14! Συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.

Προσπάθειες και δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Με κεντρικό μήνυμα «Μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται επιλεγμένα μπαρ και καφέ και διανέμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια για το AIDS, τις ηπατίτιδες, την φυματίωση, σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά). Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εικαστικών Καλλιτεχνών Bazaarts Exclusive στην «Τεχνόπολις»(Πειραιώς 100, Γκάζι), θα πραγματοποιηθεί συναυλία από καλλιτέχνες όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με την μπάντα της Mamacita on fire, ο Μηδενιστής και οι Soul Mates, οι οποίοι θα μεταδώσουν το φετινό μήνυμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού. Παράλληλα, θα εκτίθενται έργα εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα αφιερωμένο στην 1η Δεκέμβρη – μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ και Ιστότοπος Γιάννενα

Σημείωμα ιστότοπου. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μόνον μια μέρα αφιερωμένη στο AIDS? Γιατί για την νόσο των χοίρων και των πτηνών ακούγαμε από το πρωί, μόλις ανοίγαμε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, για μήνες, συνεχή σχόλια; (π.χ. ένα πουλί νεκρό στον Έβρο και μια ομάδα επιστημόνων μέσα σε στολές να το παραλαμβάνουν για να το μεταφέρουν αεροπορικώς στην Αγγλία για έλεγχο!!!!!!). Γιατί αγοράστηκαν 12.000.000 εμβόλια για τη νόσο των χοίρων αφού ξοδεύτηκαν όχι πάνω από 500,00; Τι έγινε με αυτές τις νόσους, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας;

Σημείωμα σύνταξης:

Ετικέτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση