spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Εφεδρεία ή εργασία;

4 Δεκεμβρίου 2011 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά

Έχω μια απορία, αφελή ίσως, αλλά την έχω και την μοιράζομαι μαζί σας: Γιατί δεν βγαίνουν στην εφεδρεία εκείνοι που θεωρούν τον ρόλο του δασκάλου επάγγελμα, δουλειά και δουλεία, που αισθάνονται το σχολείο πάρεργο και που διεκδίκησαν πολλές φορές έως τώρα το … δικαίωμα της αεργίας; Γιατί κινδυνεύουν οι άλλοι, οι … γραφικοί άλλοι που θεωρούν το σχολικό έργο και τον ρόλο τους υπόθεση ζωής, λειτούργημα και ευλογία, που πάλεψαν και παλεύουν για το «Λ» της Ο.Λ.Μ.Ε; Εκείνοι, που βιώνουν τον σχολικό χώρο ως φυσικό τους περιβάλλον;

Αλλά, όπως είπα, πρόκειται για απορία αφελή και κατά τη ρήση του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Μεγάλο μας Τσίρκο: «ας την αφήσουμε να βράζει στην αφέλειά της».

Διαβάστε λοιπόν, τα σχετικά με την επικείμενη εφεδρεία μας:

Από την εφημερίδα, Έθνος: Η «εφεδρεία» των εκπαιδευτικών μπαίνει ξανά στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2012 με το τέλος της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Με την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δάσκαλους και καθηγητές που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί εξαιρέθηκαν ρητώς από την αρχική εφαρμογή του μέτρου της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία σε περίπτωση κατά την οποία μέχρι τα τέλη του 2011 δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 εφέδρων, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας. Στις διατάξεις για την εφεδρεία του προσχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί στη Βουλή υπήρχε η αναφορά ότι από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2011-2012. Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαναν -πριν την ψήφιση του νόμου- ότι δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία δάσκαλοι και καθηγητές εν μέσω του σχολικού έτους. Κατόπιν και λίγο πριν ψηφιστεί ο ν. 4024/2011, έπειτα από παρέμβαση της υπουργού Παιδείας εξαιρέθηκε ο χώρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την εφεδρεία.

Τα δύο τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 16.500 εκπαιδευτικοί, ενώ προσελήφθησαν μόλις 3.400

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ακόμα και αν τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του 2011, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και να νομοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου στον χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθούν περικοπές δαπανών ύψους 250 εκατ. ευρώ. Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά στο ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η εφεδρεία στον κλάδο τους και επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του μέτρου στην πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση θα αποτελέσει «casus belli» για τους δάσκαλους και τους καθηγητές που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών κατά 18.000-20.000 θα έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων ανά τη χώρα μετά την πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε το 2010. Παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση ενός σαρωτικού κύματος μετακινήσεων δασκάλων και καθηγητών ανά την επικράτεια προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Το σενάριο για την ενεργοποίηση της εφεδρείας στον χώρο της εκπαίδευσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της ΑΔΕΔΥ. Το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ κ. Δ. Μπράτης δήλωσε στο «Εθνος»: «Εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να βγάλει σε εφεδρεία και εκπαιδευτικούς, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται ότι πίσω από μία τέτοια ενέργεια υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ και αιρετό μέλος στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. […]. Σήμερα υπηρετούν ως μόνιμοι περίπου 185.000 δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία από τις θέσεις που είχαν αποσπασθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, τα δύο τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 16.500 εκπαιδευτικοί και προσελήφθησαν μόνο 3.400, ενώ μειώθηκαν κατά 25% οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε σχέση με το 2010. Η πρώτη φάση για τον εξορθολογισμό στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε φέτος το φθινόπωρο με τη συγχώνευση των σχολείων. Η αναλογία προσλήψεων- αποχωρήσεων, η οποία μετατράπηκε από «1 προς 5» το 2010 σε «1 προς 10» στα μέσα του 2011, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην αναπλήρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη λειτουργία των σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί νέο πάγωμα προσλήψεων για το 2012.


Ετικέτες:

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση