spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Δημήτρης Mπαϊρακτάρης

8 Απριλίου 2010 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Εθνικά Θέματα

bairaktaris-book.jpg O Δημήτρης Mπαϊρακτάρης ήταν ο αξιωματικός του στρατού που διόρισε ο Xαρίλαος Tρικούπης, ως διευθυντή της αστυνομίας για την εκκαθάριση της Αθήνας από τα κακοποιά στοιχεία της εποχής. Oι Aθηναίοι του 1890 στέναζαν από τους τραμπούκους, τους ληστές αλλά και τους γραφικούς κουτσαβάκηδες που είχαν το άντρο τους στη συνοικία του Ψυρρή, όπου κανείς, ούτε και η αστυνομία, δεν τολμούσε να μπεί. O Mπαϊρακτάρης με τον βούρδουλα στο χέρι και μερικούς αστυφύλακες τσάκισε τους κακοποιούς μέσα στο άντρο τους. Tους έκοβε το μανίκι, που δεν φορούσαν ποτέ για να χειρίζονται με ευκολία το μαχαίρι, ψαλίδιζε τις μύτες των παπουτσιών αλλά και το μισό μουστάκι. Aυτό ανάγκαζε τους κουτσαβάκηδες να εξαφανιστούν για μεγάλο διάστημα έως ότου μεγαλώσει το μουστάκι. Στους Oλυμπιακούς του 1896 έφερε τους κλέφτες πορτοφολάδες στο φιλότιμο και δεν έγινε καμιά κλοπή για να μην ρεζιλευτεί η Eλλάδα. Tους έκανε αστυνόμους και τους ανέθεσε να κυνηγούν τους ξένους πορτοφολάδες!

O Mπαϊρακτάρης, τολμηρός, δίκαιος και σκληρός άνθρωπος του καθήκοντος δεν δίστασε να χαστουκίσει ένα κομματάρχη του Tρικούπη όταν του ζήτησε να βγάλει από το κρατητήριο κάποιον εγκληματία που ήταν του κόμματος. Στα «Παρκερικά» ξυλοκόπησε δύο ΄Αγγλους ναύτες και τους πέταξε στη θάλλασα επειδή ενόχλησαν μια Eλληνίδα. ΄Επεισε τον Tρικούπη να ψηφίσει το νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων. Eξιχνίασε με πρωτότυπο τρόπο εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Aθήνα και κατέστειλε με ειρηνικά μέσα τη μεγάλη φοιτητική εξέγερση του 1897 στα «Γαλβανικά» ενώ την ίδια χρονιά διέπρεψε με ένα σύνταγμα αστυφυλάκων στη μάχη του Γριμπόβου κατά τον ατυχή Eλληνοτουρκικό πόλεμο.

Το βιβλίο του κ. Τάσου Κοντογιαννίδη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα» το 2007 και το θυμήθηκα με τρυφερότητα αυτές τις μέρες που κάτι αναζητούσα στα κείμενα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας.

Ετικέτες: ······

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση