spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Χίλιες και μία νύχτες και οπωσδήποτε δύο … αναγνώσεις

15 Φεβρουαρίου 2010 από spetsiotou
· Δεν υπάρχουν σχόλια · Γενικά, Εθνικά Θέματα, ιστορία της εκπαίδευσης

turkish_coup__.jpg Στην γειτονική μας Τουρκία, εδώ και μερικά χρόνια, προβάλλονται από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, σειρές με ιστορικό χαρακτήρα, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν τους νεότερους για ιστορικά πλέον, αλλά με ισχυρή ακόμη την κοινωνική απήχηση, γεγονότα της τουρκικής νεώτερης ιστορίας. «Δεν σε ξεχνά αυτή η καρδιά» είναι ο τίτλος της νέας σειράς, που προβάλλεται στο κανάλι «Show TV» κατέχοντας την τρίτη θέση στις μετρήσεις θεαματικότητας με θέμα το πραξικόπημα του 1980. Η σκηνοθέτις, Τομρίς Γκιριτλίγολου, που σκηνοθέτησε και την ταινία «Φθινοπωρινή οδύνη» με θέμα τα «Σεπτεμβριανά», επεισόδια που είχαν γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, είχε σκηνοθετήσει και την σειρά “Θυμήσου Αγαπημένε”, διάρκειας τριών ετών, με θέμα τα πραξικοπήματα του 1960 και του 1971, καθώς και τις συγκρούσεις των αριστερών με το κράτος εκείνη την περίοδο. Στη σύγχρονη ιστορική τουρκική σειρά τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις είναι η σημαντικότερη σκηνογραφική επιλογή, με αποτέλεσμα την αντίδραση του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι «προβάλλονται μονομερείς και παράλογοι ισχυρισμοί εναντίον στελεχών που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις».
Με αφορμή όλα αυτά, αναδημοσιεύθηκε και η «κλασική» γελοιογραφία που είχε δημοσιευτεί στο εξώφυλλο του θρυλικού τουρκικού εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού της εποχής, «Γκιργκίρ» που παρουσίαζε κάποιον, στο σπίτι του να βασανίζει ένα άνθρωπο κρεμασμένο ανάποδα, και να του λέει η σύζυγός του από δίπλα, «πόσες φορές σου είπα να μη φέρνεις δουλειά στο σπίτι».
Ηταν οι εποχές που ο τότε δικτάτορας Εβρέν, είχε πει «δεν χρειαζόμαστε τα κλομπ για βασανιστήρια, έχουμε παλληκάρια στρατιώτες»!
Σήμερα η σθεναρή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να προβάλει ένα κοσμοπολιτικό χαρακτήρα, χωρίς αγκυλώσεις, με σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες και ακλόνητο ηθικό πολιτισμό. Δείτε τα χαρακτηρολογικά στοιχεία της τούρκικης σειράς «χίλιες και μία νύχτες» που προβάλλει ο ελληνικός σταθμός «m.»: Ο σεβασμός της κόρης, νύφης προς τους γονείς ή πεθερικά, η ηθική της νύφης, ο μεγαλόψυχος και ακέραιου χαρακτήρα επιχειρηματίας. Αξίες και αρχές που θυμίζουν την δεκαετία του 50 και του 60 στην πατρίδα μας και που για αρκετές από τις ελληνικές οικογένειες θεωρούνται ακόμη, βασικές. Αυτή η οικεία σε μας απεικόνιση αρχών και πεποιθήσεων μας κάνει ευάλωτους και αποβλέπει όχι μόνο στο «στρογγύλεμα» των αντιθέσεων, αλλά και στην αποδοχή των εκάστοτε θέσεων της τουρκικής διπλωματίας. Τα πράγματα, κείμενα ή εικόνες χρειάζονται πάντοτε μια δεύτερην ανάγνωση. Μια ματιά στη λίστα των αγνοουμένων της Κύπρου, ίσως θα αποκαθιστούσε την ισορροπία, αφού «ναι μεν, δεν μπορούμε να είμαστε στα μαχαίρια διαρκώς, δεν επιτρέπεται όμως να λησμονούμε ποιοι είμαστε».

Δείτε: 
Άρη Αμπατζή, Η χούντα «δεν σε ξεχνά»: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=104980
Ιωάννας Κλεφτογιάννη, Το βαθύ κράτος και η Αναγνωστάκη, http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=47537,
Ευάννας Βενάρδου (
venardu@enet.gr), Πατριωτισμός είναι να σέβεσαι τον άλλον,  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=34214
και http://www.youtube.com/watch?v=MDfQHdQeeSE 
Σημ.: Η σημερινή φωτο είναι από http://www.foreignpress-gr.com/2009/11/blog-post_4567.html

 

Ετικέτες: ········

Δεν υπάρχουν σχόλια μέχρι τώρα ↓

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.

Αφήστε μια απάντηση