Αρχική » Ασύρματα δίκτυα

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in



 

RSS Τελευταία μηνύματα στο Στέκι

  • Νέο ψηφιακό βιβλίο πληροφορικής γυμνασίου 30 Αυγούστου, 2024
    Καλησπέρα σε όλους! Γνωρίζει κανείς πότε και πώς θα δούμε αυτό το νέο ψηφιακό βιβλίο που ετοιμάζεται για την πληροφορική στο Γυμνάσιο? Γνωρίζω ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εδώ και καιρό αλλά πότε θα έχουμε πρόσβαση ...? Η χρονιά αρχίζει...Ευχαριστώ!
  • Αδυναμία εκκίνησης LTSP-client με boot from LAN 28 Αυγούστου, 2024
    Γεια σε όλους και ... καλό χειμώνα πια.Σε νέο εργαστήριο έχω έναν HP Pro Tower 290 G9 (Intel i3, 8GB RAM) ως server και άλλους 8 ίδιους clients. Ενώ άλλα μηχανήματα (και παλιότερα) εκκινούν μια χαρά από LAN, τα HP 290 αρνούνται...
  • Απ: Και το ΔΕΤ στη θετική!! 28 Αυγούστου, 2024
    Παράθεση από: dpa2006 στις 28 Αυγ 2024, 12:15:54 ΠΜΌσον αφορά την Ευκλείδια Γεωμετρία ασφαλώς και διδάσκεται στα τμήματα ΜαθηματικώνΤυχαία έψαξα το ΑΠΘ[url="https://math.auth.gr/wp-content/uploads/2020/05/Περιγράμματα-Μαθημάτων-ΤΜΗΜΑΤΟΣ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩ...

Ασύρματα δίκτυα

Περίληψη: μην αγοράζετε access points για σχολεία, αγοράστε ασύρματους routers με θύρα WAN (όχι DSL), με κόστος περίπου 20€. Παράδειγμα τέτοιου router.

Αναλυτικά:
Το αν επιτρέπεται η όχι ασύρματο δίκτυο στα σχολεία είναι άλλο θέμα. Εδώ θα παρουσιάσουμε τα τεχνικά προβλήματα που πιθανώς να δημιουργηθούν, όταν σε ένα σχολείο προσθέσουν ασύρματο δίκτυο χωρίς την παραπάνω προτεινόμενη λύση.

Ας υποθέσουμε ότι το σχολείο έχει υποδίκτυο 10.161.254.x. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαθέσιμες 128 IP για όλες τις συσκευές του σχολείου, σταθερές ή ασύρματες. Όταν ένας μαθητής ή καθηγητής συνδεθεί ασύρματα με το κινητό του, θα δεσμεύσει μία από αυτές τις IP για διάστημα μέχρι και ένα μήνα. Αν λοιπόν μέσα σε ένα μήνα συνδεθούν 100 συσκευές, θα απομείνουν ελάχιστες διαθέσιμες για τους σταθερούς υπολογιστές του σχολείου, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην παίρνουν IP και να μην συνδέονται στο Internet.

Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει είτε χρησιμοποιήσουμε access point είτε “παλιό σπιτικό wireless DSL router” με απενεργοποιημένο το DHCP server. Μάλιστα, αν δεν έχουμε απενεργοποιήσει το DHCP server του, τα πράγματα είναι χειρότερα, καθώς τότε υπάρχουν 2 συσκευές που δίνουν IP διευθύνσεις στο τοπικό δίκτυο και γίνεται χάος, οι μισοί βλέπουν Internet και οι άλλοι μισοί όχι.

Η προτεινόμενη λύση με wireless router με θύρα WAN αντί για DSL, λύνει το πρόβλημα ως εξής: η WAN (συνήθως χρώματος μπλε) θύρα συνδέεται στο δίκτυο του σχολείου και δεσμεύει μόνο μία IP 10.161.254.x. Όλες οι ασύρματες συσκευές που θα συνδεθούν με αυτόν τον router παίρνουν IP σε τελείως ξεχωριστό υποδίκτυο, για παράδειγμα 192.168.1.x, οπότε δεν επηρεάζουν αρνητικά το τοπικό δίκτυο.

Παρεμπιπτόντως, ο προτεινόμενος router έχει και 4 LAN (χρώματος κίτρινου) θύρες. Εάν εκεί συνδέσουμε κάποιον σταθερό υπολογιστή, θα πάρει κι αυτός IP=192.168.1.x, οπότε θα είναι σε ξεχωριστό υποδίκτυο από το υπόλοιπο σχολείο, πιο απομονωμένος, δεν θα βλέπει κοινόχρηστους εκτυπωτές κλπ.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση