Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in 

RSS Τελευταία μηνύματα στο Στέκι

ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη

 👉 Οι παρακάτω περσινές οδηγίες ισχύουν και για τη φετινή χρονιά, 2023-2024:

Καλή σχολική χρονιά σε όλους,

οι νέες εκδόσεις των λογισμικών Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη είναι έτοιμες. Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Ιωαννίνων προτείνεται να κάνουν τις παρακάτω ενέργειες, ανάλογα με την περίπτωση:

 • Αν κάποιο εργαστήριο έχει ακόμα Pentium 4 προτείνεται να μείνει με Ubuntu 18.04.
 • Τα σχολεία που έχουν νέους (64 bit) υπολογιστές αλλά είτε Ubuntu <= 18.04 είτε καθόλου, προτείνεται να προσκομίσουν τα κουτιά των servers στον ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας (παλιό γραφείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ) για καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 22.04.
 • Τα (περισσότερα) σχολεία που έχουν ήδη Ubuntu 20.04 μπορούν να κάνουν:
  • είτε αναβάθμιση σε 22.04 με την απομακρυσμένη βοήθεια του ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας,
  • είτε αναβάθμιση σε 22.04 μόνα τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Τεχνικής Στήριξης,
  • είτε εάν δεν τους ενδιαφέρουν νέες εκδόσεις προγραμμάτων, να μείνουν στην 20.04 για δύο ακόμα χρόνια, θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κανονικά.

Ακολουθούν οδηγίες για όσους επιλέξουν την αναβάθμιση με απομακρυσμένη βοήθεια. Επειδή ο ΥΠΛΗΝΕΤ Α/θμιας κ. Κυριαζής αποχώρησε και αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον κ. Θεοδώρου και υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, ο ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας κ. Γεωργόπουλος μπορεί ευχαρίστως να αναλάβει και τις αναβαθμίσεις της Πρωτοβάθμιας.

 1. Κάποια μέρα από 31 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου, όταν δεν χρειάζεστε πια το εργαστήριο εκείνη την ημέρα, συνδεθείτε στον server ως administrator.
 2. Σιγουρευτείτε ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι ο γνωστός που αρχίζει από q. Αλλιώς να τον επαναφέρετε δίνοντας την εντολή passwd σε ένα τερματικό, ώστε να μπορεί ο ΥΠΛΗΝΕΤ να δώσει εντολές sudo και να ξεκλειδώσει την προστασία οθόνης.
 3. Πηγαίνετε στο μενού ΕφαρμογέςΔιαδίκτυοΕπόπτης, και από εκεί στο ΒοήθειαΑπομακρυσμένη βοήθεια. Στο πεδίο Υπολογιστής συμπληρώστε srv1-dide.ioa.sch.gr, επιλέξτε [v] Συνεχείς επανασυνδέσεις και πατήστε το κουμπί Σύνδεση. Βεβαιωθείτε ότι στο πεδίο Κατάσταση εμφανίστηκε Συνδέθηκε στο srv1-dide.ioa.sch.gr.
 4. Πηγαίνετε στο μενού ΕφαρμογέςΒοηθήματαPluma ώστε να ανοίξει ο κειμενογράφος. Επικολλήστε το παρακάτω κείμενο, σβήνοντας τις γραμμές που δεν θέλετε. Επίσης σημειώστε ό,τι άλλο χρειάζεστε:

  Παρακαλείται ο ΥΠΛΗΝΕΤ να αναβαθμίσει τα λογισμικά Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη στον σχολικό server, χωρίς να διαγραφούν τα αρχεία και οι ρυθμίσεις των καθηγητών.

  • Να διαγραφούν μόνο οι ρυθμίσεις των μαθητικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί και τα αρχεία τους θα παραμείνουν.
  • Να διαγραφούν τα αρχεία των μαθητικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί θα παραμείνουν αλλά θα είναι κενοί.
 5. Μπορείτε να αποχωρήσετε, ο ΥΠΛΗΝΕΤ θα κάνει την αναβάθμιση εντός της ημέρας (μπορεί και το απόγευμα) και θα τερματίσει τον εξυπηρετητή όταν η διεργασία ολοκληρωθεί.

Δωρεά υλικού

Ο Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας Ιωαννίνων δωρίζει 12 LTSP clients σε όποια μονάδα Β/θμιας ή Α/θμιας του Ν. Ιωαννίνων τους χρειάζεται περισσότερο, είτε για πρώτο είτε για δεύτερο εργαστήριο. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι:

 • Μοντέλο Rangee C800R
 • Intel N2807 1,58GHz DualCore
 • 2GB DDR3 RAM
 • 3x USB 2.0
 • 1x USB 3.0
 • DVI-D / DVI-I
 • Audio-In / Audio-Out
 • RJ/45 – Gigabit LAN
 • 35 x 155 x 120 mm (WxHxD) 0.6kg

Είναι καλύτεροι από Pentium 4 και από Raspberry Pi 3, αλλά χειρότεροι από τους παλιούς dual core που κυκλοφορούν στα σχολεία και από Raspberry Pi 4. “Σηκώνουν” Libreoffice, Firefox, gcompris κλπ, και οριακά δείχνουν και youtube.

Δεν διαθέτουν σκληρό δίσκο (αν και έχουν υποδοχή msata) οπότε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως LTSP clients. Το σχολείο θα πρέπει να διαθέτει ήδη, ή να προτίθεται να προμηθευτεί, LTSP server, switch, οθόνες και πληκτρολόγια (να ρωτήσουμε και τη σχολική επιτροπή αν μπορεί να βοηθήσει). Εάν οι υπάρχουσες οθόνες είναι VGA, τότε θα χρειαστούν και μετατροπείς DVI-σε-VGA με κόστος κάτω από 1€.

Αν κάποιο σχολείο τα χρειάζεται, να στείλει email στον ΥΠΛΗΝΕΤ όπου να αναφέρει το πού θα τα χρησιμοποιήσει (π.χ. δεύτερο εργαστήριο) καθώς και την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και το σχολείο με την μεγαλύτερη ανάγκη θα τα πάρει με πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής.

Διάθεση υλικού

Σε κάποια σχολική μονάδα του Δήμου Ιωαννίνων περισσεύει το εξής υλικό:

 • 9 οθόνες 19″ Packard Bell TFT
 • 10 κεντρικές μονάδες (Pentium IV 2.5 ή 3 GHz, RAM 1 GB)

Αν κάποιο σχολείο τα χρειάζεται, να στείλει email στον ΥΠΛΗΝΕΤ όπου να αναφέρει το πού θα τα χρησιμοποιήσει (π.χ. δεύτερο εργαστήριο) καθώς και την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και το σχολείο με την μεγαλύτερη ανάγκη θα τα πάρει με πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση