Μελλοντικές εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν μελλοντικά γεγονότα για αυτή την ομάδα.

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in 

RSS Τελευταία μηνύματα στο Στέκι

 • Απ: Αναβάθμιση Ms-Windows 10 προς Ms-Windows 11: είναι απαραίτητη; 21 Ιουλίου, 2024
  Τελικά δεν πήγα, ούτε θα πάω.Το Linux ποτέ δεν θα κράσαρε εξ αιτίας ελαττωματικού προγράμματος - νομίζω, δηλαδή. Και, υποθέτω, κατά 99.9% όλοι οι ΗΥ που κράσαραν σε αεροδρόμια κλπ με το πρόγραμμα CrowdStrike, φορούσαν Παραθύρια 11άρια, όχι 10άρ...
 • Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ 19 Ιουλίου, 2024
  Ο καθένας με βάση την εμπειρία του μπορεί να έχει ότι άποψη θέλει.Όμως το πρόβλημα της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού ή του τι πρέπει να διδάσκεται κάποιος σε ένα εισαγωγικό μάθημα προγραμματισμού έχει λυθεί εδώ και χρόνια.[url="https://scholar.googl...
 • Απ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ 19 Ιουλίου, 2024
  Το μαθημα της πληροφορικης ειναι τετοιο που δεν ειχαμε προηγουμενη εμπειρια στο θεμα του προγραμματισμου εκτος απο την β λυκειου οπου καναμε υπερβολικα βασικα πραματα (φετος εδεινα και εχω ασχολιθει με python και λιγο C απο μονος μου, μπορω να κανω καπ...

Αναβάθμιση δίσκων σχολικών εξυπηρετητών

Τα λειτουργικά συστήματα και οι browsers έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και πλέον δεν εκτελούνται γρήγορα σε παλιούς δίσκους τύπου HDD. Αν και οι περισσότεροι σχολικοί υπολογιστές έχουν τέτοιους παλιούς δίσκους, δυστυχώς τα κονδύλια είναι περιορισμένα και δεν γίνεται να αλλαχθούν όλοι.

Οι Υπεύθυνοι ΠΛΗΝΕΤ σε συνεργασία με τα γραφεία Πληροφορικής των Διευθύνσεων διεξάγουν μια δράση αναβάθμισης ενός δίσκου ανά σχολείο, του εξυπηρετητή του εργαστηρίου, με νεότερο/μεγαλύτερο δίσκο:

 1. Για τα σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Ιωαννιτών και μόνο γι’ αυτά, η αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή έχει συμφωνήσει να αναλάβει αυτή το κόστος. Ευχαριστούμε πολύ και καλούμε τις υπόλοιπες Σχολικές Επιτροπές να πράξουν το ίδιο!
 2. Για τα υπόλοιπα σχολεία, όποιο σχολείο θέλει να συμμετάσχει στη δράση, θα πρέπει είτε να προμηθευτεί έναν δίσκο με δικούς του πόρους, είτε να επικοινωνήσει με τη Σχολική Επιτροπή του.

Υπάρχουν δύο τύποι δίσκων, SSD NVMe M.2 για τα νεότερα εργαστήρια με εξυπηρετητές Lenovo i3-8100, και SSD SATA III για τα παλιότερα εργαστήρια με εξυπηρετητές Quest i5-4450.

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στη δράση.

ΣΕΠΕΗΥ με Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη

 👉 Οι παρακάτω περσινές οδηγίες ισχύουν και για τη φετινή χρονιά, 2023-2024:

Καλή σχολική χρονιά σε όλους,

οι νέες εκδόσεις των λογισμικών Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη είναι έτοιμες. Τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Ιωαννίνων προτείνεται να κάνουν τις παρακάτω ενέργειες, ανάλογα με την περίπτωση:

 • Αν κάποιο εργαστήριο έχει ακόμα Pentium 4 προτείνεται να μείνει με Ubuntu 18.04.
 • Τα σχολεία που έχουν νέους (64 bit) υπολογιστές αλλά είτε Ubuntu <= 18.04 είτε καθόλου, προτείνεται να προσκομίσουν τα κουτιά των servers στον ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας (παλιό γραφείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ) για καθαρή εγκατάσταση Ubuntu 22.04.
 • Τα (περισσότερα) σχολεία που έχουν ήδη Ubuntu 20.04 μπορούν να κάνουν:
  • είτε αναβάθμιση σε 22.04 με την απομακρυσμένη βοήθεια του ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας,
  • είτε αναβάθμιση σε 22.04 μόνα τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Τεχνικής Στήριξης,
  • είτε εάν δεν τους ενδιαφέρουν νέες εκδόσεις προγραμμάτων, να μείνουν στην 20.04 για δύο ακόμα χρόνια, θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κανονικά.

Ακολουθούν οδηγίες για όσους επιλέξουν την αναβάθμιση με απομακρυσμένη βοήθεια. Επειδή ο ΥΠΛΗΝΕΤ Α/θμιας κ. Κυριαζής αποχώρησε και αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον κ. Θεοδώρου και υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής, ο ΥΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας κ. Γεωργόπουλος μπορεί ευχαρίστως να αναλάβει και τις αναβαθμίσεις της Πρωτοβάθμιας.

 1. Κάποια μέρα από 31 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου, όταν δεν χρειάζεστε πια το εργαστήριο εκείνη την ημέρα, συνδεθείτε στον server ως administrator.
 2. Σιγουρευτείτε ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι ο γνωστός που αρχίζει από q. Αλλιώς να τον επαναφέρετε δίνοντας την εντολή passwd σε ένα τερματικό, ώστε να μπορεί ο ΥΠΛΗΝΕΤ να δώσει εντολές sudo και να ξεκλειδώσει την προστασία οθόνης.
 3. Πηγαίνετε στο μενού ΕφαρμογέςΔιαδίκτυοΕπόπτης, και από εκεί στο ΒοήθειαΑπομακρυσμένη βοήθεια. Στο πεδίο Υπολογιστής συμπληρώστε srv1-dide.ioa.sch.gr, επιλέξτε [v] Συνεχείς επανασυνδέσεις και πατήστε το κουμπί Σύνδεση. Βεβαιωθείτε ότι στο πεδίο Κατάσταση εμφανίστηκε Συνδέθηκε στο srv1-dide.ioa.sch.gr.
 4. Πηγαίνετε στο μενού ΕφαρμογέςΒοηθήματαPluma ώστε να ανοίξει ο κειμενογράφος. Επικολλήστε το παρακάτω κείμενο, σβήνοντας τις γραμμές που δεν θέλετε. Επίσης σημειώστε ό,τι άλλο χρειάζεστε:

  Παρακαλείται ο ΥΠΛΗΝΕΤ να αναβαθμίσει τα λογισμικά Ubuntu 22.04/LTSP/sch-scripts/Επόπτη στον σχολικό server, χωρίς να διαγραφούν τα αρχεία και οι ρυθμίσεις των καθηγητών.

  • Να διαγραφούν μόνο οι ρυθμίσεις των μαθητικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί και τα αρχεία τους θα παραμείνουν.
  • Να διαγραφούν τα αρχεία των μαθητικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί θα παραμείνουν αλλά θα είναι κενοί.
 5. Μπορείτε να αποχωρήσετε, ο ΥΠΛΗΝΕΤ θα κάνει την αναβάθμιση εντός της ημέρας (μπορεί και το απόγευμα) και θα τερματίσει τον εξυπηρετητή όταν η διεργασία ολοκληρωθεί.

Δωρεά υλικού

Ο Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ Β/θμιας Ιωαννίνων δωρίζει 12 LTSP clients σε όποια μονάδα Β/θμιας ή Α/θμιας του Ν. Ιωαννίνων τους χρειάζεται περισσότερο, είτε για πρώτο είτε για δεύτερο εργαστήριο. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι:

 • Μοντέλο Rangee C800R
 • Intel N2807 1,58GHz DualCore
 • 2GB DDR3 RAM
 • 3x USB 2.0
 • 1x USB 3.0
 • DVI-D / DVI-I
 • Audio-In / Audio-Out
 • RJ/45 – Gigabit LAN
 • 35 x 155 x 120 mm (WxHxD) 0.6kg

Είναι καλύτεροι από Pentium 4 και από Raspberry Pi 3, αλλά χειρότεροι από τους παλιούς dual core που κυκλοφορούν στα σχολεία και από Raspberry Pi 4. “Σηκώνουν” Libreoffice, Firefox, gcompris κλπ, και οριακά δείχνουν και youtube.

Δεν διαθέτουν σκληρό δίσκο (αν και έχουν υποδοχή msata) οπότε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο ως LTSP clients. Το σχολείο θα πρέπει να διαθέτει ήδη, ή να προτίθεται να προμηθευτεί, LTSP server, switch, οθόνες και πληκτρολόγια (να ρωτήσουμε και τη σχολική επιτροπή αν μπορεί να βοηθήσει). Εάν οι υπάρχουσες οθόνες είναι VGA, τότε θα χρειαστούν και μετατροπείς DVI-σε-VGA με κόστος κάτω από 1€.

Αν κάποιο σχολείο τα χρειάζεται, να στείλει email στον ΥΠΛΗΝΕΤ όπου να αναφέρει το πού θα τα χρησιμοποιήσει (π.χ. δεύτερο εργαστήριο) καθώς και την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και το σχολείο με την μεγαλύτερη ανάγκη θα τα πάρει με πρωτόκολλο παράδοσης/παραλαβής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση