8 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών : «Θαλάσσια ρύπανση … μας αφορά; » Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά !!!!

B86F0B45 9667 4373 A1FF 5FC8B840698A

103076070 1602591243250661 8636701474899084382 n

“Δεν είσαι μία σταγόνα στον ωκεανό, είσαι ένας ολόκληρος ωκεανός σε μία σταγόνα” Rumi.

Φαντάζεσαι μία θάλασσα με περισσότερα πλαστικά από ψάρια;

2020 06 09T140238Z 2129117791 RC2Q5H9PTLCG RTRMADP 5 HEALTH CORONAVIRUS ENVIRONMENT PPE 1024x768 768x576

Πλαστικά αντικείμενα (σακούλες, μπουκάλια, ποτήρια κ.α.) βρίσκονται παντού. Ρυπαίνουν τις παραλίες, την άμμο, τον βυθό και όλο το περιβάλλον γύρω μας. Το πλαστικό είναι παρόν ακόμα κι εκεί που δεν φαίνεται, καθώς μπορεί να διασπαστεί σε μικροσκοπικά κομμάτια, που όταν μπουν στην τροφική αλυσίδα απειλούν την υγεία πολλών θαλάσσιων οργανισμών, ενδεχομένως και του ανθρώπου.ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…………

Κάθε χρόνο 6,4 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμάτων καταλήγουν στη θάλασσα. Καθώς τα περισσότερα είδη πλαστικού δεν διασπώνται, περιφέρονται στους ωκεανούς για δεκαετίες. Για να εγείρει το ενδιαφέρον για αυτό το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, οργανώθηκε το 2014   μια μεγάλη έκθεση στο Κάιρο, που ήθελε να επισημάνει ότι η μόλυνση από τα πλαστικά ολοένα αυξάνεται και οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη δεν κάνουν απολύτως τίποτε.


Από τους παγωμένους πόλους ως τους θερμούς κοραλλιογενείς υφάλους και από τους αχανείς ωκεανούς ως τα δαντελωτά ακρογιάλια της Μεσογείου, ανέκαθεν η θάλασσα, μας μαγνήτιζε το βλέμμα και τις στιγμές μας και μας χάριζε γαλήνη.
Ειδικά στην Ελλάδα, η θάλασσα είναι κάτι περισσότερο από τα καλοκαιρινά «μπάνια» του λαού. Η θάλασσα, μας θρέφει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι η Ιστορία μας και η ταυτότητά μας.

Ονόματα της θάλασσας στην Αρχαία Ελλάδα
Η αγαπημένη μας θάλασσα στην αρχαία Ελλάδα είχε διαφορετικά ονόματα, ανάλογα της καταστάσεώς της από την επίδραση του ανέμου στην επιφάνειά της.

πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το άρθρο :
thalassa

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια, αυτό μας το κομμάτι υποφέρει. Οι θάλασσες του πλανήτη μας και η Μεσόγειος συγκεκριμένα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «πλαστικές παγίδες» για εμάς και τη μοναδική ζωή που φιλοξενούν. Θλιβερό παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες που μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες και πνίγονται, καθώς προσπαθούν να τις φάνε.

Δραστηριότητα: Καταιγισμός ιδεών με θέμα τα «θαλάσσια απορρίμματα».

Οι μαθητές αναφέρουν λέξεις κλειδιά και συνώνυμα της λέξης «απορρίμματα». Εναλλακτικά, φτιάχνουν στον πίνακα μια «αράχνη» (εννοιολογικό χάρτη).Μπορούμε αν τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την χρήση του λογισμικού https://bubbl.us/ να ζητήσουμε να το αποτυπώσουν ψηφιακά.

Δραστηριότητα προβληματισμού:

Προβάλλεται στα παιδιά παρουσίαση «η μόλυνση των θαλασσών» που δίνει τροφή για συζήτηση σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλουν στη μόλυνση του νερού και των θαλασσών γενικότερα:

– Μπορείτε να δώσετε τον ορισμό για τα «θαλάσσια απορρίμματα»;
-Σε τι διαφέρει ο όρος «θαλάσσια απορρίμματα» από τον όρο «απορρίμματα»;
-Πως καταλήγουν τα απόβλητα στα ποτάμια ή την θάλασσα;

Επέκταση:
Kάνουμε ένα μικρό πείραμα για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ζημιά που προκαλείται στη θάλασσα, μολύνοντας την, είναι κάποιες φορές ανεπανόρθωτη.

Σε μια λεκάνη νερό προσθέτουμε τηγανέλαιο, χώμα, καφέ, σκουπίδια και προτρέπουμε τα παιδιά να βρουν τρόπους να καθαρίσουν το νερό.
Πιθανά ποτελέσματα :Τα παιδιά θα καθαρίσουν τα περισσότερα από τα στερεά κατάλοιπα , ίσως και λίγο τηγανέλειο αλλά δεν θα κατορθώσουν να καθαρίσουν το μίγμα – διάλυμα.

Παροτρύνουμε την ενασχόληση με το μαθησιακό αντικείμενο ΜΑΚΡΟΒΟΥΤΙΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ. ΠΛΑΣΤΙΚΑ από το φωτόδεντρο.

Είναι μια διαδραστική ιστορία ψηφιακής αφήγησης. Η Χαρά και ο Μίμης, μαζί με τη συντροφιά τους από ζωάκια της θάλασσας, συζητούν για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα υπολείμματα πλαστικών στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι εμπειρίες των ζώων είναι κατατοπιστικές και μερικές φορές εκπλήσσουν. Παράλληλα με την αφήγηση, τους δίνεται η δυνατότητα να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα, δοκιμάζοντας τις γνώσεις τους.

τίτλο 47

“Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα…”

Σήμερα Ιουνίου ας ενώσουμε τη φωνή μας με χιλιάδες οργανώσεις, φορείς, μουσεία και πανεπιστήμια, με εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο για να σκεφτούμε τη θάλασσα, για τον ρόλο της στη ζωή μας, για το πώς ο καθένας χωριστά μπορεί να την προστατεύσει, για τους τρόπους που θα βοηθήσουμε τις επόμενες γενιές να την αγαπήσουν.

Ειδικά στην Ελλάδα, με τα 16.000 χιλιόμετρα ακτών, η θάλασσα έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά μας, οπότε ένας λόγος παραπάνω να την τιμήσουμε.

Σκουπίδια στα ποτάμια σκουπίδια και στη γη

 

Σύμφωνα με την WWF κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα!
81c09c0ae8425a649b929957cc125a78 480x480

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς έξτρα απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Λέγοντας λοιπόν όχι στο πλαστικό, λέμε ναι στην υγεία μας.
Τη δική μας και του πλανήτη.

Αυτό θα είναι το μέλλον μας. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν την πλαστική ρύπανση και την κλιματική κρίση.Όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί ποτέ βρίσκεται ακόμα σε κάποια μορφή πάνω στον πλανήτη. Είμαστε τόσο εθισμένοι σε αυτό που χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Η πλαστική ρύπανση βρίσκεται παντού: από τον οργανισμό μας μέσω της τροφικής αλυσίδας, μέχρι τις πιο απόμακρες παραλίες και ακατοίκητα νησιά.

 Μια φορά κι ένα… μπουκάλι!
(έμμετρο παραμύθι για την ανακύκλωση

Διαδραστικό βίντεο : Selfish 

 

Μόλυνση από πλαστικά: Πως Οι Άνθρωποι Μετατρέπουν Τον Κόσμο Σε Πλαστικό

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το βίντεο:

τίτλο 77

Μέχρι το 2050, το 99% των θαλάσσιων πτηνών θα έχει καταναλώσει πλαστικό .

Προβάλλονται στα παιδιά τα παρακάτω βίντεο επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσουμε και να προβληματίσουμε τα παιδιά σχετικά με την υπέρμετρη χρήση, την απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα και των ολέθριων συνεπειών τους για όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τονίζουμε ακόμη πως οι τελικοί αποδέκτες αυτής της καταστροφής είμαστε εμείς οι ίδιοι!!!

βίντεο: Αρνητικές Επιπτώσεις στο Περιβάλλον

τίτλο 45

βίντεο: Infographics Κατερίνα Αλιβιζάτου

τίτλο 46

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε τις διαφορετικές πορείες τριών μπουκαλιών και πώς αυτές  μπορεί να επηρεάσουν τη μοίρα του πλανήτη μας.

(Βάλτε Ελληνικά από τις ρυθμίσεις του Βίντεο)

Οι μαθητές/ήτριες ενημερώθηκαν για την τοξική λάσπη που δημιουργείται όταν τα πλαστικά καταλήγουν στις χωματερές  και για τις  θλιβερές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τα ζώα,  για το πού πηγαίνουν τα πλαστικά που ρίχνουμε στη θάλασσα, πώς διαλύονται σε μικροπλαστικά και αιωρούνται για πάντα μέσα στη θάλασσα.  Το μπουκάλι, όμως,  που πηγαίνει στην ανακύκλωση, λιώνει και σχηματίζει την πρώτη ύλη για να μεταμορφωθεί σε κάτι καινούργιο.

Μέχρι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό απ’ό,τι ψάρια στους ωκεανούς &  στις θάλασσες

Ρύπανση από πλαστικά! Μας ενδιαφέρει;”

Παρουσίαση με αφήγηση από την Χρυσούλα Αθανασίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου

Δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:

Α Πηγές και επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων

 

prosohi perissotera plastika skoupidia apo psaria se liga hronia 768x582

Β.Ποιο αντικείμενο νομίζεις ότι συναντάμε συχνότερα στις ελληνικές  θάλασσες και παραλίες;

τίτλο 36

Γ. Κουίζ: Ο Νόμος  4736 του 2020 ορίζει…

Δ.Το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και η ανάγκη αντικατάστασής τους. Αχιλλέας Πληθάρας – WWF Ελλάς



Λήψη αρχείου

Ε. Ο Οδηγός αντικατάστασης και ανακύκλωσης πλαστικών του WWF Ελλάς 



Λήψη αρχείου

Το δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα : Υπεραλίευση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, κάθε χρόνο τα μη δημοφιλή ψάρια που πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά, μόνον από τις μηχανότρατες, ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Το 45% της ψαριάς τέτοιων αλιευτικών δεν φθάνει ποτέ στις ιχθυαγορές, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία.

images 10

Ιστορίες υπεραλίευσης ο

Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έχουν πολλές να διηγηθούν. Μιλούν για το παράνομο ψάρεμα με ψαροντούφεκα, που όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και εντάθηκε λόγω της κρίσης. Για τα θηριώδη σκάφη που ρίχνουν δίχτυα και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Για τις μηχανότρατες που παραβιάζουν το σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης αλιευτικών δραστηριοτήτων. Κάποτε ήταν οι δυναμίτες. Τώρα, η τεχνολογία –με τα βυθόμετρα, τους ανιχνευτές ψαριών και τόσα άλλα αποτελεσματικά εργαλεία– προσφέρει αμέτρητες ευκολίες.

Και το πάρτι αυθαιρεσίας συνεχίζεται. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι είναι ελλιπέστατοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε τηλεφωνήσει στο Λιμενικό για να τους ενημερώσουμε για την παρουσία κάποιου ύποπτου σκάφους και έχουμε λάβει την απάντηση: “Περάστε να κάνετε έγγραφη καταγγελία και θα το ερευνήσουμε”… Αλλά τι να κάνουν και οι άνδρες του Λιμενικού; Εχουν να αντιμετωπίσουν την υποστελέχωση, τις βλάβες στα σκάφη τους, την έλλειψη χρημάτων για καύσιμα», λέει ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, που κατάγεται από το χωριουδάκι Σαράντη Βοιωτίας και ζει στη Λιβαδειά. «Ξέρετε ότι στο λιμεναρχείο Δομβραίνας έχουν το κινητό μου για να με ειδοποιήσουν αν τύχει και χρειαστούν το δικό μου φουσκωτό σε κάποια επιχείρηση στην περιοχή; Οι ιδιώτες γίναμε χορηγοί του κρατικού μηχανισμού. Ετσι θα συνεχίσουμε; Τι θα γίνει; Πρέπει οι πολιτικοί μας, επιτέλους, να καταλάβουν ότι με επερωτήσεις στη Βουλή και ασκήσεις επί χάρτου στα υπουργεία δεν λύνονται τα προβλήματα».

Μόλυνση

Δίπλα στη φονική υπεραλίευση, η μόλυνση: τα πλαστικά απορρίμματα· οι αποχετεύσεις που καταλήγουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, μαζί με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα που φέρνουν μαζί τους τα νερά των ποταμών από τις εντατικές καλλιέργειες· τα τοξικά βιομηχανικά λύματα· η έλλειψη βιολογικών καθαρισμών.

Πού πηγαίνουν τα πλαστικά που ρίχνουμε στη θάλασσα; Δείτε ένα βίντεο από το euronews greece

Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.
Όμως ο πλανήτης μας δεν είναι μίας χρήσης!

Ένα «κύμα» σκουπιδιών στη Δομινικανή Δημοκρατία: Εικόνες – σοκ από τη ρύπανση των ωκεανών

 


Δεν ξέρεις τι θα πει μόλυνση αν δεν έχεις δει τις παρακάτω φωτογραφίες από την  Κίνα που θα σε προβληματίσουν…γιατί υπάρχει και η πλευρά της Κίνας που δε βλέπουμε στην τηλεόραση.
Σίγουρα η μόλυνση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλές περιοχές του πλανήτη, όμως αυτό που θα δείτε παρακάτω, ξεπερνάει κάθε φαντασία!
Πως θα σας φαινόταν αν έπρεπε να διασχίσετε ένα ποτάμι γεμάτο νεκρά ψάρια, καθώς γυρίζετε στο σπίτι σας; Το κολύμπι σε μια λίμνη γεμάτη πλαγκτόν;
Εργάτης απομακρύνει νεκρά ψάρια σε μια λίμνη στη Wuhan

1427105713 799bad5a3b514f096e69bbc4a7896cd9

Ένα παιδί κολυμπάει σε νερό «πνιγμένο» στα φύκια (Qingdao Shandong)

 

1427105766 d0096ec6c83575373e3a21d129ff8fef
Μια δημοσιογράφος παίρνει δείγμα μολυσμένου νερού (πλέον είναι κόκκινο) από το ποτάμι Jianhe
1427105803 032b2cc936860b03048302d991c3498f
Ψαράδες προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο με τη βάρκα τους ανάμεσα στα φύκια και το πλαγκόν (λίμνη Chaohu)
1427105857 18e2999891374a475d0687ca9f989d83

Η αιθαλομίχλη στο Πεκίνο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς τα μολυσματικά σωματίδια στον αέρα είναι 40 φορές πάνω από διεθνή πρότυπα υγείας

 

1427105938 fe5df232cafa4c4e0f1a0294418e5660
Κορίτσι κολυμπάει σε μολυσμένα νερά (Pingba)
1427105995 30e62fddc14c05988b44e7c02788e187

Παιδί πίνει νερό από ένα μολυσμένο ρυάκι (επαρχία Yunnan)
1427106061 ae566253288191ce5d879e51dae1d8c3

 

Ένα αγόρι προσπαθεί να αποφύγει τα σκουπίδια που επιπλέουν στον πλημμυρισμένο δρόμο (επαρχία Guangdong)

 

1427106359 85b6f89b41cae26786ac72365fff771b

Γυναίκα μαζεύει πλαστικά μπουκάλια κοντά σε ποτάμι που έχει μολυνθεί από κόκκινη βαφή

 

1427106417 64b8299d1597b8a5c7b9cb9c88642f6c

Εργάτες απομακρύνουν σκουπίδια από τον ποταμό Yangtze

1427106485 e89666feb714ab9c3946f28f00c5d8c4

Για την επίτευξη του στόχου που είναι θάλασσες χωρίς πλαστικά, θα πρέπει μάλλον να προσπαθήσουν πολλές γενιές.
Είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά για τη μείωση των απορριμάτων;

Η περιπέτεια της Πλαστικούρας

Η παιδεία όπως όλοι γνωρίζουμε μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Λόγω των μεγάλων διαστάσεων που έχει λάβει τελευταία το ζήτημα των πλαστικών στις θάλασσες, υπάρχει πια πλούτος πληροφοριών και ιδεών για δράση, που βρίσκει κανείς διάσπαρτες στο διαδίκτυο και σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

banner FB

Η περιπέτεια της Πλαστικούρας μας δίνει το έναυσμα να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με το θέμα της υπερκατανάλωσης πλαστικών. Μήπως ήρθε η ώρα να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε; Η Πλαστικούρα θα μας βοηθήσει σε αυτό με τις ιδέες, τις δράσεις και τις συμβουλές της!
Εδώ θα βρείτε έτοιμο υλικό για μια σφαιρική προσέγγιση του θέματος.
Είναι κατάλληλο για όλες τις τάξεις του δημοτικού αλλά και για νηπιαγωγείο και για γυμνάσιο καθώς προσαρμόζεται στα μέσα και στο υλικό που διαθέτετε.
Περιλαμβάνει βίντεο, εικόνες, συμβουλές, φύλλα εργασίας κ.α.
Ενισχύει τον διάλογο, τη συνεργασία και την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στην ανακάλυψη των πληροφοριών και στην αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα τις υπερπαραγωγής απορριμμάτων.
Εμπνέει στα παιδιά το αίσθημα ευθύνης και την ανάγκη για εξεύρεση λύσης.
Περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Το καλύτερο σκουπίδι είναι αυτό που δε δημιουργήθηκε ποτέ!
  • Η ανακύκλωση δεν είναι η μόνη λύση!
  • Τα δικά μου σκουπίδια δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα;
  • Μη χαραμίζετε την τροφή!
  • Καταστήματα μηδενικών αποβλήτων (ZeroWasteStores)
  • Μειώνουμε τα απορρίμματα του σχολείου μας!
  • Οισυμβουλές της Πλαστικούρας
  • 30 βήματα για να μειώσουμε τα απορρίμματα!
  • Κατασκευές



Λήψη αρχείου

 


Επίσης η  Common Seas παρέχει στους εκπαιδευτικούς μια μοναδική, ολοκληρωμένη σειρά μαθησιακού υλικού, εναρμονισμένου με τις προδιαγραφές του προγράμματος σπουδών των ελληνικών σχολείων.
Στο παρακάτω αρχείο μπορείτε να βρείτε έτοιμα πλάνα μαθημάτων, παρουσιάσεις και δραστηριότητες, και να να διαλέξετε  αν θα τα χρησιμοποιήσετε  ολόκληρα ή αν θα επιλέξετε  ορισμένες ενότητες κατά περίπτωση. Το υλικό έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί ένα έτοιμο και ολοκληρωμένο εργαλείο διδασκαλίας για την τάξη σας, ως βάση για τη δημιουργία ενός συνόλου μαθησιακών στόχων σχετικών με τη θαλάσσια πλαστική ρύπανση. (Hλικίες 5 – 14)
 Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα ή στον σύνδεσμο για να δείτε το εκπαιδευτικό υλικό
τίτλο 37

Τα παιδιά της Δ΄2 του ΙΕ’ (ΚΒ) Δημοτικού Σχολείου Κάτω Πολεμιδιών μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό παραμύθι έχουν στόχο να μας ευαισθητοποιήσουν για την προστασία των θαλασσών και των ακτών μας. Ο καρχαρίας και το δελφίνι μας συμβουλεύουν και σώζουν τη θάλασσα!

Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με τίτλο: «Η θάλασσα είναι ζωή»

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει την δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία της Επιστήμης των Ωκεανών για την Αειφόρο Ανάπτυξη», με στόχο να ενισχυθεί η βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών και των ακτών προς όφελος της ανθρωπότητας. Μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας όλων των φορέων που σχετίζονται με τη θάλασσα, η δεκαετία αυτή θα λειτουργήσει σαν εργαλείο για την επίτευξη της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η επιμόρφωση για τις θάλασσες και τους ωκεανούς και η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Ανθρώπου και Θάλασσας (Ocean Literacy) αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους.

Στόχος του  προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις  απαιτούν άμεση εξεύρεση λύσεων και πρέπει όλοι με τις πράξεις μας να δείξουμε τι μέλλον θέλουμε για τις επόμενες γενιές και σε τι κατάσταση πρέπει να είναι οι θάλασσες και οι ωκεανοί για να μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μέλλον.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, από το σχολικό έτος 2020-2021.

«ΟΔΗΓΟΣ» ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα 

helmera

3 ΚΥΡΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ
ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Οι ωκεανοί είναι το μεγαλύτερο και πιο ζωντανό οικοσύστημα στον πλανήτη, φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες είδη ζωής και παράγουν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Δυστυχώς, οι ωκεανοί είναι και ένα τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα, γιατί μολύνονται από πλαστικά απορρίμματα που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη θαλάσσια ζωή, αλλά κι εμάς που ζούμε στην ξηρά.  Από τι ακριβώς απαρτίζεται;

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: 

Οι βιομηχανίες παίζουν τεράστιο ρόλο στο πρόβλημα των πλαστικών. Από την ανακάλυψή του μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί πάνω από 8 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού παγκοσμίως. Γι’ αυτό στην adidas ψάχνουμε πάντα τρόπους να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ:

Ένα από τα χειρότερα είδη ρύπανσης, που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Τα πλαστικά θρυμματίζονται σε άπειρα κομμάτια μικροπλαστικού, που καταλήγουν στους ωκεανούς και επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, φτάνοντας τελικά στο πιάτο μας. Υπολογίζεται ότι μόνο από το πλύσιμο των ρούχων μας έχουν καταλήξει στους ωκεανούς περίπου 1,4 τετράκις εκατομμύριο μικροΐνες.

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ: 

Εδώ ξεκινά ο δικός σου ρόλος. Το πλαστικό ευρείας κατανάλωσης είναι αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας: μπουκάλια, σακούλες, καλαμάκια, συσκευασίες takeaway και πολλά άλλα. Μια πλαστική σακούλα έχει μέσο όρο ζωής 12 λεπτά, αφού όμως την πετάξουμε χρειάζεται έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Σε όλο τον κόσμο παράγονται 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες μίας χρήσης τον χρόνο, και μόνο το 1% από αυτές ανακυκλώνεται. Εκατομμύρια καταλήγουν στους ωκεανούς.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Όλα τα είδη που ζουν στους ωκεανούς απειλούνται άμεσα από τη ρύπανση από πλαστικά.
Όμως η θαλάσσια ζωή δεν είναι η μόνη που πλήττεται από τα απορρίμματά μας που καταλήγουν στους ωκεανούς. Υπάρχουν είδη πλαστικών που διαβρώνονται, όπως το πολυστυρένιο (Styrofoam), και καθώς διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια μέσα στους ωκεανούς απελευθερώνουν ταυτόχρονα βλαβερές τοξίνες. Έτσι αυξάνει η συγκέντρωση του υδραργύρου και άλλων επικίνδυνων ρύπων σε θαλασσινά και ψάρια. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο επηρεάζει αυτό την ασφάλεια των τροφίμων, ξέρουμε όμως ότι ο υδράργυρος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία — από βλάβες σε όργανα του σώματος έως προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά.

Νέα έρευνα απέδειξε ότι η κλιματική αλλαγή και η θαλάσσια ρύπανση είναι συνδεδεμένες. Καθώς τα σκουπίδια επιπλέουν στους ωκεανούς μας για εκατοντάδες χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν, εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αυτές, π.χ. μεθάνιο και αιθυλένιο, θεωρούνται ότι επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα.



Λήψη αρχείου

‘Μάθε Νιώσε Δράσε! για Θάλασσες Χωρίς Σκουπίδια’

Tο εκπαιδευτικό υλικό ετοιμάστηκε για να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να ενδυναμώσει τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών στις θάλασσες και τις ακτές μας. Αυτό το εκπαιδευτικό πακέτο είναι προϊόν του MARLISCO που κατά τη διάρκεια του έργου (2012-2015) μεταφράστηκε και εφαρμόστηκε σε 15 χώρες που συμμετείχαν στο έργο. Το πακέτο συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εξετάζουν τα χαρακτηριστικά, τις πηγές, και τις επιπτώσεις των θαλασσίων απορριμμάτων αλλά προσφέρουν και περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Το υλικό σχεδιάστηκε για μαθητές μεταξύ 10 και 15 ετών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκπαιδευτές στην μη-τυπική και άτυπη εκπαίδευση.



Λήψη αρχείου

Πετρελαιοκηλίδες: απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον… η θάλασσα κινδυνεύει!

.png

Τα τελευταία 43 χρόνια συνολικά έχουμε 16 ατυχήματα με διαρροές πετρελαίου, είτε από εξέδρες εξόρυξης, είτε από ατυχήματα με δεξαμενόπλοια. Αυτού του είδους  η μόλυνση  έχει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον.

Μετά από ένα τέτοιο ατύχημα, το πετρέλαιο θα επιπλέει στην υδάτινη στήλη καθώς είναι πιο ελαφρύ από το νερό. Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εισέρχεται στο νερό είναι ακατέργαστο και η συμπεριφορά του εξαρτάται από την προέλευση του και από το περιβάλλον το οποίο εισέρχεται.

Το αποτέλεσμα της ατυχηματικής απόρριψης του πετρελαίου στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εκκίνηση μια σειράς διεργασιών οι οποίες αλλοιώνουν την σύσταση και του νερού.

Αυτές είναι:

Εξάπλωση, Εξάτμιση, Διαλυτοποίηση Διασπορά, Γαλακτωματοποίηση, Φωτοχημική Οξείδωση, Ρόφηση σε αιωρούμενα σωματίδια , Κατάποση από οργανισμούς, Καταβύθιση και Ιζηματοποίηση και Μικροβιακή αποδόμηση.

Η απόρριψη πετρελαίου έχει πολλές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον που αφορούν την χλωρίδα και την πανίδα. Πιο συγκεκριμένα, τα ψάρια(ακόμα και στο στάδιο της προνύμφης) είναι πολλοί ευαίσθητα ακόμα και σε μικρές συγκεντρώσεις, σε πολλούς οργανισμούς θα πραγματοποιηθεί χρώση, στα δίθυρα θα επέλθει συσσώρευση υδρογονανθράκων ενώ οι βενθικοί οργανισμοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα λόγω της επιβάρυνσης τους από την επικάλυψη πετρελαίου με αποτέλεσμα την αλλαγή στην συμπεριφορά τους και ακόμα και τον θάνατο. Τέλος, τα πουλιά του οικοσυστήματος θα επηρεαστούν και αυτά (τροφική αλυσίδα) με αντίκτυπο ακόμα και τον θάνατο τους.



Λήψη αρχείου

ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’2 σας βάζουν σε θαλασσοπεριπέτειες! με το οικολογικό τους αυτό παραμύθι επιθυμούν να μας προβληματίσουν για το μέλλον του πλανήτη μας και να μας κάνουν να αναλάβουμε δράση!

diarroh petrelaioy

Πρώτα από όλα πρέπει να δώσουμε τον ορισμό της θαλάσσιας  ρύπανσης.
Η ομάδα ειδικών του Ο.Η.Ε. ορίζει την θαλάσσια ρύπανση ως την κάθε εισαγωγή από τον άνθρωπο στο θαλάσσιο περιβάλλον ουσιών, άμεσα ή έμμεσα, με αποτέλεσμα δηλητηριώδεις συνέπειες, όπως βλάβες σε έμβιους οργανισμούς, κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, παρεμπόδιση θαλάσσιων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της αλιείας, μείωση της ποιότητας για την χρήση του θαλασσινού νερού και ελάττωση της θελκτικότητας των υδάτων. Η ρύπανση μπορεί να είναι ατυχηματική ρύπανση, η οποία προκαλείται στο θαλάσσιο περιβάλλον από κάποιο ατύχημα, όπως πυρκαγιά, έκρηξη, ρήγματα, βαριά ζημιά λόγο καιρού και αλλά. Επίσης μπορεί να είναι και λειτουργική ρύπανση η οποία είναι αυτή που δημιουργείται κατά την συνήθη λειτουργιά. 

Αφού δώσαμε τον ορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και είδαμε και τα είδη ρύπανσης, μπορούμε να αναφερθούμε και στον τρόπο αντιμετώπισης της ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδα.
Για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας υπάρχουν τρεις τρόποι.
Ο μηχανικός καθαρισμός,
ο χημικός καθαρισμός
και η επιτόπια καύση.

150521084546 02 ca oil spill 0521 super 169

 

 Ο μηχανικός καθαρισμός είναι η πιο περιβαντολογική μέθοδος αφού βασίζεται στον μηχανικό διαχωρισμό του πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας με απομάκρυνση του νερού και επαναχρησιμοποίηση του πετρελαίου. Η μέθοδος αυτή προτιμάται σε παράκτιες περιοχές και όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Η διαδικασία επέμβασης πραγματοποιείται με κατάλληλα πλωτά φράγματα, με τα οποία περιορίζεται η κίνηση της πετρελαιοκηλίδας, ώστε να μην εξαπλωθεί και στην συνέχεια να γίνει επεξεργασία του επιφανειακού θαλάσσιου νερού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό του πετρελαίου από το νερό.  Πολλές φορές αυτά τα φράγματα έχουν την ικανότητα απορρόφησης σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου. Αφού εγκλωβιστεί η πετρελαιοκηλίδα και εφόσον είναι μικρή, μπορεί να συλλεχτεί  από την επιφάνεια της θάλασσας με την χρήση μιας ατέρμονης μεταφορικής ταινίας  που έχει προσροφητικό υλικό στην επιφάνειά της. Στις μεγάλες πετρελαιοκηλίδες είναι επιτακτική η χρήση ειδικών πλοίων με δίδυμη καρίνα, τα οποία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή της πετρελαιοκηλίδας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ο διαχωρισμός νερού-  πετρελαίου με το πρώτο να αποχύνεται στην  θάλασσα, ενώ το πετρέλαιο αποθηκεύεται στις δεξαμενές του πλοίου.

 

Μια άλλη μέθοδος, εκτός από την μηχανική, θεωρείται και η χημική μέθοδος. Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα χημικά διασκορπιστικά που έχουν ως σκοπό την διασπορά και την καταβύθιση της πετρελαιοκηλίδας.  Τα χημικά αυτά είναι μίγματα από οργανικούς διαλύτες, που δρουν μεταξύ νερού και πετρελαιοειδών και μειώνουν την μεταξύ τους επιφανειακή τάση.   Τα χημικά εντείνουν το σχηματισμό μικρών σταγονιδίων πετρελαίου, τα οποία δεν προσκολλώνται στην επιφάνεια των αιωρούμενων σωματιδίων ή στο ίζημα, ενώ είναι πιο ευπρόσβλητα στα βακτήρια που το αποικοδομούν. Η χρήση της χημικής μεθόδου απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις  η αλόγιστη χρήση των χημικών  μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα από ότι μόνο του το πετρέλαιο. Τα σημερινά χημικά όμως είναι λιγότερο τοξικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναλόγια χημικών προς πετρέλαιο είναι 3:1, καθώς  και να ψεκαστούν είτε από πλωτά, είτε από αεροπλάνα λόγω της μεγάλης ικανότητας ανάμειξης τους.    

640 boom oil

Εκτός από την μηχανική και την χημική μέθοδο υπάρχει και η μέθοδος της επί τόπου καύσης του πετρελαίου. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει η εφαρμογή πριν εξατμιστούν τα πτητικά συστατικά του πετρελαίου.  Γιατί αλλιώς δεν θα γίνει ανάφλεξη του πετρελαίου. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής προϋποθέτει την ύπαρξη πυρίμαχων φραγμάτων, ώστε να περιοριστεί η έκταση της ρύπανσης, αλλά και να αυξηθεί το πάχος της κηλίδας, καθώς δεν πρέπει να είναι μικρότερο από μερικά χιλιοστά. Τα πτητικά συστατικά του πετρελαίου εξατμίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τον λόγο αυτό ο χρόνος, μέχρι την εφαρμογή της μεθόδου, είναι καθοριστικός και σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Επίσης οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν και αυτοί αδύνατη την διαδικασία εξωτερικής ανάφλεξης. Στην περίπτωση όμως που η καύση αρχίσει, οι καιρικές συνθήκες δεν επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη της. Μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι κατά την καύση του πετρελαίου εκλύονται μεγάλες ποσότητες καπνού προκαλώντας δευτερογενή ρύπανση στην ατμόσφαιρα.  

 Τι ζημιά προκαλεί το πετρέλαιο στην θάλασσα; Πώς γίνεται η απορρύπανση και πόσο επικίνδυνη είναι για το περιβάλλον;

Διαβάστε το άρθρο πατώντας στην παρακάτω εικόνα

jenny cover 6

Σαρωνικός SOS: Όσα θέλεις να ξέρεις

Η οικολογική ζημιά από την μόλυνση της θάλασσας και των ακτών είναι προφανής και σύμφωνα με τους ειδικούς θα περάσουν αρκετά χρόνια για να μαζευτεί και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι από δω και στο εξής θα γίνουν τα σωστά πράγματα από τους σωστούς ανθρώπους.

Υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας. Τη λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος και καταγράφει την καταστροφή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ”. Όχι πολύ μακριά από την ακτή, το μαζούτ βρίσκεται κοντά στο βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ’ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Η  Greenpeaceμάζεψε όλες τις απορίες σχετικά με τη διαρροή πετρελαίου στον Σαρωνικό και προσπάθησε  να μας απαντήσει όσο πιο αναλυτικά γίνεται….

Διαβάστε το άρθρο πατώντας στην παρακάτω εικόνα

salamina01

Παιχνίδια κατανόησης για την θαλάσσια ρύπανση

Πετρέλαιο – Από το υπέδαφος στο σπίτι μας.

 

Η διαδρομή του πετρελαίου.

 

 

 

Μια θάλασσα πλαστικά

Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Τι μπορώ να κάνω για το περιβάλλον

Δραστηριότητα: Κάντε μια  Επίσκεψη Εικονικής πραγματικότητας στην καινούργια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ενυδρείου Κρήτης! 
Τόλμησε να κοιτάξεις στα μάτια την φάλαινα των 24 μέτρων από απόσταση αναπνοής. Το ενυδρείο μας προσκαλεί «Το CretAquarium αποκαλύπτει έναν μαγικό, υπέροχο κόσμο, τόσο κοντινό μα και τόσο άγνωστο: τον υποβρύχιο κόσμο της Μεσογείου, της θάλασσας που γέννησε τόσους πολιτισμούς και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ελάτε να σας ξεναγήσουμε στα διαφορετικά θαλάσσια οικοσυστήματα, να σας γνωρίσουμε τα πλάσματα του βυθού, τους μετανάστες από τις τροπικές θάλασσες, τους εντυπωσιακούς καρχαρίες, τις απόκοσμες μέδουσες, τους νωχελικούς ροφούς και πολλά άλλα! Δες τα σαλάχια «manta ray» να οδηγούν ένα τεράστιο κοπάδι από φωσφορίζουσες μέδουσες μέσα από ένα κοραλλιογενή ύφαλο και εξερεύνησε με τον ειδικό φακό την ιριδίζουσα Φωτεινή Άβυσσο ανακαλύπτοντας μερικά από τα πιο περίεργα και τρομακτικά ψάρια που ζουν στα βάθη των ωκεανών. Άλλαξε την οπτική σου, για να αγαπήσεις περισσότερο το μπλε που σε περιτριγυρίζει»

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

τίτλο 48

Δραστηριότητα:  «Βάλτε την δημιουργική σας φαντασία για να δημιουργήσετε το δικό σας ενυδρείο. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι σου δίνουμε μερικές ιδέες στο παρακάτω αρχείο: «Ιδέες για να φτιάξετε ενυδρείο» είμαστε σίγουροι πως μπορείτε να κάνετε υπέροχα πράγματα!!!



Λήψη αρχείου

“ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΑ” – Λ. ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2rea24b

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Λουίς Σεπούλβεδα γεννήθηκε το 1949 στο Οβάλ της Χιλής. Από τα φοιτητικά του χρόνια έλαβε μέρος σε φοιτητικές και συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις κατά του δικτατορικού καθεστώτος της χώρας του με συνέπεια να φυλακιστεί. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη και συνδέθηκε με την οικολογική οργάνωση Greenpeace και γενικά ενδιαφέρθηκε για τον κόσμο και τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο και δημιούργησε ομάδες στο Περού, στο Εκουαδόρ και στην Κολομβία. Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά είναι: «Ο κόσμος του τέλους», «Το ημερολόγιο ενός ευαίσθητου Killer», «Hot line», «Αν δεν έχεις πού να κλάψεις», «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετά», «Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης» κλπ. Κατόρθωσε να αποσπάσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία, ενώ στάθηκε ένας συγγραφέας που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από το ελληνικό κοινό.
Ο Λουίς Σεπούλβεδα πέθανε στις 16 Απριλίου 2020 στο Οβιέδο της Ισπανίας, σε ηλικία 70 ετών. Από την 1η Μαρτίου νοσηλευόταν με συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, έχοντας επιστρέψει από ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ στην Πορτογαλία.

Οι βασικές αξίες και ιδέες του Σεπούλβεδα,
όπως περνούν στο βιβλίο του

Ο Σεπούλβεδα ήταν μέλος της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace και είχε ως κεντρική ιδέα του βιβλίου του τη μεγάλη αγάπη του για τη φύση, τα πλάσματα που ζουν σε αυτήν καθώς και τα δικαιώματά τους. Ακόμη, θέλει να μας δείξει το δικαίωμα στη ζωή και τις υποχρεώσεις του ανθρώπου προς τη φύση που τόσο χρειάζεται στη ζωή του. Πάντα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, υπογραμμίζει την αδέξια στάση του πραγματικού κόσμου όπου ο άνθρωπος μπορεί να είναι ταυτόχρονα απειλή και προστάτης της φύσης. Ταυτόχρονα αναφέρεται στη σύμπλευση των διαφορετικών όντων, στη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε στους λιγότερο τυχερούς και στο ότι πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

Μετάβαση στο padlet.com

Εργάτης προσπαθεί να απομακρύνει το πετρέλαιο από το νερό (Dalian, Liaoning)1427106123 62bf1edb36141f114521ec4bb4175579

Εργάτες προσπαθούν να καθαρίσουν τα απόβλητα που χύθηκαν λόγω διαρροής του πλοίου που τα μετέφερε (Shanghang, Fujian)1427106298 edab7ba7e203cd7576d1200465194ea8

Healthy Seas: Αποστολή στη Σαντορίνη

22773636 10155844750949521 550632764 n

Γνωρίζεις πόσο πλαστικό παράγουμε και καταναλώνουμε;
Από το 1960 και έπειτα, το πλαστικό εμπορευματοποιήθηκε και η παραγωγή τους έγινε μέρος κάθε τομέα και μέρους της ζωής μας. Το 91% του πλαστικού που έχει δημιουργηθεί από το 1950, δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ. Με δεδομένα του 2020, υπάρχουν επί του πλανήτη μας παραπάνω από 5.25 τρις εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού στους ωκεανούς μας. Το βάρος τους ανέρχεται περίπου στους 269 χιλιάδες τόνους.

Δεν σοκαρίστηκες ακόμα; Σκέψου απλώς ότι παράγουμε 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, αριθμός που ισοδυναμεί με το βάρος ολόκληρου του ανθρώπινου είδους. Με τόση ποσότητα πλαστικού γύρω μας, έχει διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι καταναλώνουμε ποσότητα ίση με μία πιστωτική κάρτα, κάθε εβδομάδα. Από το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος που φυτεύουμε, το πλαστικό βρίσκεται παντού. Οι τραγικά μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων εκτεθειμένες σε δάση, ωκεανούς και άλλους βιότοπους καταλήγουν και ευθύνονται για συνεχώς αυξανόμενους θανάτους ζώων, ταράζοντας την περιβαλλοντική ισορροπία. Το πλαστικό απειλή την υγεία μας, διαταράσσοντας τα ορμονικά μας επίπεδα και δηλητηριάζοντάς μας με την χημική τους φύση.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, η ανακύκλωση δεν επαρκεί για να αποφύγουμε και να βελτιώσουμε τα δεδομένα. Πλέον πρέπει να κάνουμε λόγο για αλλαγή στάσης ζωής. Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως το πλαστικό έχει θέσει ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο στην αγορά, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό προϊόν να μοιάζει ακριβό. Ωστόσο αν δεν στραφούμε σε φυτικά και βιοδιασπώμενα προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνοντας την ζήτηση για πλαστικό, το ζήτημα συνεχώς θα επιδεινώνεται.

Φύλακες του Αιγαίου…. Όρος που εντυπωσιάζει. Αναζητείς την πηγή αυτής της έκφρασης. Και η απάντηση δίνεται μέσα από το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού, κινηματογραφιστή και ερευνητή.. Και το οποίο προβλήθηκε την  Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 στο Villagio Cinema στο Καμάρι της Σαντορίνης και αποτέλεσε φόρο τιμής, και στη μνήμη του πρωτεργάτη στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων, Πέτρου Νικολαΐδη.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου εδώ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Healthy Seas: Mission in Santorini” ακολουθεί εθελοντές Ghost Diving που ανακτούν μισό τόνο διχτυών φαντασμάτων – δίχτυα που έχουν αφήσει ή χαθεί από ψαράδες – από τον βυθό κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στη Σαντορίνη την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.
Κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου υποβρύχιας ζωντανής μετάδοσης, ο Pierre-Yves Cousteau περιέγραψε την αποστολή να εμπνεύσει την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

Σε σκηνοθεσία της Άρτεμης Σαμοθράκη, το ντοκιμαντέρ διάρκειας 22 λεπτών περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τον Pierre-Yves Cousteau, τον Nano Marinatos (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Illinoi και κόρη του διάσημου αρχαιολόγου Σπυρίδωνα Μαρινάτου), τη Dr Maria Salomidi (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και τον Λευτέρη Αραπάκη, που το 2020 αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Νέος Πρωταθλητής της Γης για την Ευρώπη.

Πάνω από 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων υπολογίζεται ότι χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η Healthy Seas συνεργάζεται με εθελοντές δύτες για να αφαιρέσει τα λεγόμενα «δίχτυα φαντασμάτων» από τις θάλασσες και διασφαλίζει ότι τα νάιλον μέρη αναγεννώνται σε νάιλον νήματα ECONYL®, τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα, όπως μαγιό, ενεργά ρούχα, κάλτσες και χαλιά.

Κάντε κλικ στη εικόνα για να δείτε το βίντεο
τίτλο77 1

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και οι εταιρείες παραγωγής προϊόντων δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

O πλανήτης μας δεν αντέχει άλλο.Για να πετύχουμε μια αξιόλογη αλλαγή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σύστημα.Η μάχη κατά των πλαστικών μίας χρήσης αποτελεί υπόθεση όλων μας! «Χρειάζεται να κλείσουμε τη στρόφιγγα που ρίχνει όλο και περισσότερα σκουπίδια στις ακτές και στις θάλασσές μας» αναφέρει η Εκτελεστική Διευθύντρια του ACLCF (Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη), Αγγελική Κοσμοπούλου.

Τι συμβαίνει

Εταιρείες όπως η Coca Cola, η Pepsi και η Nestle βασίζονται στο πλαστικό μίας χρήσης, το οποίο όχι μόνο ρυπαίνει τον πλανήτη με απορρίμματα, αλλά ενισχύει τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

4c80299a artboard 1

Μόνο 2% από τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ ανακυκλώνεται πραγματικά. H ανακύκλωση δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει οι εταιρείες να σταματήσουν την χρήση πλαστικού μίας χρήσης!

Για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, το πλαστικό είναι σανίδα σωτηρίας. Οι ίδιες εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως η ExxonMobil, η Shell, η Ineos και η Chevron Phillips, είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνες για την παραγωγή πλαστικού μίας χρήσης για τις γνωστότερες μάρκες.

Δυστυχώς, οι εταιρείες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αναγνώρισαν πρώτα τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά τελικά η αντίδρασή τους ήταν να βάλουν σε φουλ λειτουργία τη μηχανή του PR, να κάνουν μερικούς πειραματισμούς με την επαναχρησιμοποίηση και να διπλασιάσουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: περισσότερο πλαστικό μίας χρήσης για τις επόμενες γενιές! Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων έρχονται όλο και πιο κοντά με έναν μακροχρόνιο και προβληματικό σύμμαχό τους, που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης: τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Γιατί έχει σημασία

Μας λένε ψέματα.

Η Coca Cola και άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την πλαστική ρύπανση, όμως τελικά δουλεύουν μαζί με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να διαιωνίσουν το μεγάλο ψέμα: ότι η ανακύκλωση είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα.

Μόνο 2% από τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ ανακυκλώνεται πραγματικά. Το υπόλοιπο είτε δεν ανακυκλώνεται καθόλου, είτε υπό-κυκλώνεται, δηλαδή οδηγεί στην παραγωγή προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας. Έτσι δεν μειώνεται η ανάγκη για νέο πλαστικό, όμως η μείωση αυτή είναι και η βασική προϋπόθεση για μία πραγματική κυκλική οικονομίας Παρά το τραγικό αυτό δεδομένο, η αβάσιμη υπόσχεση της ανακύκλωσης χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για να δικαιολογούν το τύλιγμα των προϊόντων τους σε πλαστικές συσκευασίες, που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για δευτερόλεπτα ενώ θα ρυπαίνουν για χιλιάδες χρόνια.

Το πλαστικό δεν είναι μόνο πρόβλημα που επηρεάζει τους ωκεανούς και δημιουργεί σκουπίδια. Είναι και πρόβλημα για το κλίμα, την υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο που προέρχεται από fracking και το πετρέλαιο, και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κύκλο ζωής του. Το πλαστικό, από το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραγωγής του, είναι τοξικό τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον.

Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει το τέρας της πλαστικής ρύπανσης. Περισσότερο από το 90% του πλαστικού δεν έχει ανακυκλωθεί, όμως εκείνες ακόμα αυξάνουν τις ποσότητες που παράγουν, την ώρα που αποδεδειγμένα η ανακύκλωση δεν λύνει το πρόβλημα. Μέχρι το 2050 θα ρυπαίνουν το περιβάλλον 12 δις τόνοι πλαστικών απορριμμάτων!

Ξέρεις τι κρύβεται πίσω από τα μπουκάλια της Coca-cola, της Nestlé και της Pepsi; Από την παραγωγή μέχρι τα απορρίματα, το πλαστικό καταστρέφει τον πλανήτη μας, την υγεία μας και τις κοινότητες μας. Πίσω από τις μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις και τις λανθασμένες λύσεις για το πρόβλημα της ρύπανσης, οι μεγάλες εταιρείες συνεχίζουν να συνεργάρζονται με την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για να παράγουν ακόμα περισσότερο πλαστικό. Με την τωρινή κατάσταση, το πλαστικό θα έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2030 και τριπλασιαστεί μέχρι το 2050! Είναι ώρα να απαιτήσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ λύσεις, όπως επαναχρησιμοποίηση και ξαναγέμισμα, και να ζητήσουμε από τις εταιρείες να σταματήσουν τα πλαστικά μίας χρήσης μία και καλή.

Τι κάνουμε γι’ αυτό

Όμως δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζεται άμεσα να σταματήσουμε την πλαστική ρύπανση στην πηγή της.Ταράζουμε τα νερά στο επιχειρηματικό τους μοντέλο!

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καλούν τις εταιρείες να σταματήσουν να γεμίζουν τον πλανήτη μας με πλαστικό μίας χρήσης.Οι άνθρωποι αυτοί υπογράφουν εκκλήσεις, ενεργοποιούν τοπικές επιχειρήσεις, κάνουν λόμπι σε κυβερνήσεις, πιέζουν επενδυτές και εργάζονται στις κοινότητές τους για ένα μέλλον που θα βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση. Η πίεση από αυτό το κίνημα, που όλο και μεγαλώνει,φέρνει αποτελέσματα: γίνεται αισθητή στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και σε κυβερνητικές αίθουσες σε όλον τον πλανήτη. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα! οι εταιρείες σταδιακά παραδέχονται ότι είναι μέρος του προβλήματος και ξεκινούν να συζητούν για λύσεις.

Ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον  είπε:

“Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παγκόσμιες καταγραφές έχουν βρει ότι οι ίδιες πολυεθνικές είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη για τρία συνεχόμενα χρόνια. Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την κρίση του πλαστικού, όμως συνεχίζουν να επενδύουν στις “ψευδολύσεις”, ενώ συνεργάζονται με τις πετρελαϊκές για να παράξουν ακόμα περισσότερο πλαστικό. Για να σταματήσει αυτό το χάλι και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, οι εταιρείες αυτές πρέπει να απεξαρτηθούν από τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης και από τα ορυκτά καύσιμα”

Τι πρέπει να συμβεί τώρα

Η Coca Cola, η Nestle και η PepsiCo έχουν τη δύναμη να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Για να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση, πρέπει να τελειώνουν με την εξάρτησή τους από τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης, να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να υποστηρίξουν ισχυρές και ουσιαστικές κυβερνητικές νομοθεσίες.

Όταν ο κόσμος μιλάει, οι μεγάλες μάρκες ακούνε. Αν αρκετοί από εμάς ζητήσουμε από τις εταιρείες αυτές να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές, μπορούν να βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην κρίση της πλαστικής ρύπανσης.

Γινόμαστε κομμάτι της παγκόσμιας συμμαχίας και πιέζουμε τις επιχειρήσεις να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά μίας χρήσης και τους πολιτικούς να λάβουν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης του.Απαίτησε κι εσύ από τις πολυεθνικές αυτές να μειώσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα στην πηγή και να επενδύσουν σε συστήματα επαναγέμισης και επαναχρησιμοποίησης τώρα!

Ένα ηχηρό μήνυμα εναντίον της θαλάσσιας ρύπανσης

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν δύο αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Mέσα σε μία πισίνα γεμάτη από πλαστικά μπουκάλια και σακούλες οι δύο αθλήτριες εκτέλεσαν το πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να αναδείξουν τον κίνδυνο που διατρέχει το μέλλον των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής από την ραγδαία μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τα πλαστικά απορρίματα φέρνουν κέρδος

Δείτε το παρακάτω βίντεο μέχρι το 3ο λεπτό

Κένυα: Μια εταιρία βγάζει κέρδος από τα πλαστικά απορρίμματα
Η μόλυνση από τα πλαστικά καταστρέφει τον πλανήτη μας από τους ωκεανούς μέχρι τα βουνά. Τι θα συνέβαινε όμως αν μετατρέπαμε τα πλαστικά απορρίμματα σε κάτι χρήσιμο και επικερδές; Αυτό ακριβώς αποφάσισαν να κάνουν τέσσερις Κενυάτες μηχανικοί.

Πριν από τρία χρόνια η Κένυα επέβαλε την πιο αυστηρή απαγόρευση στον κόσμο στην κατασκευή, τη χρήση και την εισαγωγή πλαστικού. Όπως επισημαίνει ο Έιμος Γουεμάνια από την Greenpeace, το πλαστικό βρίσκεται παντού στη ζωή μας, ακόμη και στο φαγητό: «H Greenpeace έκανε μια μελέτη το 2018 σε όλο τον κόσμο για την παρουσία μικροπλαστικών σε εταιρίες που πωλούσαν αλάτι. Βρήκαμε ότι υπάρχουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών στο θαλασσινό αλάτι, στο αλάτι των λιμνών ακόμη και σε αυτό των βράχων. Τα μικροπλαστικά λοιπόν είναι στο φαγητό μας, στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό και προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας».

Μια εταιρία παραγωγής στο Ναϊρόμπι στοχεύει να βάλει φρένο στην ατελείωτη ροή πλαστικών απορριμμάτων, μετατρέποντάς τα σε φιλικές για το περιβάλλον πλάκες πεζοδρομίων. Η Ενζάμπι Μπατέ είναι συνιδρύτρια της Τζιτζένγκε: «Μόνο στο Ναϊρόμπι, παράγουμε περίπου 500 μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε μέρα. Ελάχιστα από αυτά ανακυκλώνονται. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στο περιβάλλον και στις χωματερές. Σ’ αυτό διακρίναμε μια μοναδική ευκαιρία, γιατί τα απορρίμματα είναι ένας χρήσιμος πόρος. Ξεκινήσαμε μαζεύοντας πλαστικά απορρίμματα και τα πουλάγαμε σε εταιρίες ανακύκλωσης. Αυτό ήταν το 2017. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα έξι μηνών καταλάβαμε ότι μαζεύαμε πολύ περισσότερα από όσα πουλούσαμε, από όσα αυτές οι εταιρίες μπορούν να πάρουν. Έτσι αποφασίσαμε να καλύψουμε το κενό και αντί να στέλνουμε τα πλαστικά στη χωματερή, να τα χρησιμοποιούμε. Και έτσι ξεκίνησε η συγκεκριμένη δραστηριότητα με τις πλάκες. Σκεφτήκαμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε με το πλαστικό που μας απομένει για να κάνουμε κάτι που θα έχει προστιθέμενη αξία και να είναι ένα προϊόν που μπορεί να φτάσει στην αγορά και να έχει ως βάση του τα πλαστικά απορρίμματα. Και αρχίσαμε να φτιάχνουμε τις πλάκες».

Το πλαστικό διαλύεται σε μικρά πέλετ που ταξινομούνται ανά χρώμα. Αφού αναμιχθούν με άμμο και με την επιθυμητή χρωστική ουσία, μορφοποιούνται και μπαίνουν σε μια υδραυλική πρέσα. Η Αν Μουτόνι είναι συντονίστρια του προγράμματος ανάπτυξης των φτωχογειτονιών Μουκούρου: «Χρησιμοποιούσαμε και πριν την σκυρόστρωση, αλλά οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι παραπονούνταν ότι κατέστρεφε τα παπούτσια τους. Οι πλάκες τζιτζένγκε ήταν πολύ καλύτερες. Είναι σαν να περπατάς σε καουτσούκ, γιατί έχουν λίγο πλαστικό στη σύνθεσή τους. Είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι επίσης όμορφες, γιατί έχουν διαφορετικά χρώματα. Μπορούν να καθαριστούν εύκολα, όταν τις σκουπίζουν οι οδοκαθαριστές. Πραγματικά άλλαξαν εντελώς τον οργανισμό μας».

Η εταιρία μπορεί να παράγει 1500 πλάκες την ημέρα. Τις πωλούν 8-10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι κατάφερε να γίνει επικερδής και ταυτόχρονα να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Απλοί και εύκολοι τρόποι για να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα

Συμμετέχω στη λύση για τα πλαστικά

Πιστεύουμε ότι το πλαστικό είναι η εύκολη και βολική λύση. Στην πραγματικότητα όμως, η εξάρτηση που έχουμε αναπτύξει με το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είμαστε τόσο εθισμένοι που τα στατιστικά είναι τρομακτικά:

  • Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών.
  • Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ’ ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.
  • Η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης και μόνο στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%.

Βγάλε το πλαστικό από την καθημερινότητά σου!

Θέλεις μέσα από την καθημερινότητά σου να συνεισφέρεις στην προστασία του περιβάλλοντος; Θυμήσου πως οι μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο! Είναι ζήτημα συνήθειας

Ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πρόβλημα:

  1. Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια.
  2. Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια
  3. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων.

Διάλεξε αυτόν που σου ταιριάζει και ξεκίνα!Πες σήμερα όχι στο πλαστικό!

Ο καθένας μας μπορεί να το κάνει, αφού οι λύσεις είναι πολύ πιο εύκολες από ότι φανταζόμαστε και με τις  πράξεις μας  μπορούμε να κάνουμε σημαντική διαφορά.

Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις:

  1. Αντί για πλαστικές σακούλες, βάλτε τα προϊόντα που αγοράζετε σε μια δική σας επαναχρησιμοποιούμενη, συνήθως πάνινη, τσάντα για ψώνια.
  2. Προτιμήστε να απολαμβάνετε τον καφέ σας, σε ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων, αντί για το πλαστικό μιας χρήσης στο οποίο συνήθως τον αγοράζετε.
  3. Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια αντί για πλαστικά, τα οποία μπορείτε να γεμίσετε ξανά με δροσερό νερό, χυμούς ή αναψυκτικά.
  4. Πείτε αντίο στα πλαστικά καλαμάκια. Αν το συγκεκριμένο… αξεσουάρ είναι απαραίτητο για τον καφέ σας, στην αγορά μπορείτε να βρείτε οικολογικές λύσεις, όπως βιοδιασπώμενα, χάρτινα, γυάλινα ή αυτά που είναι φτιαγμένα από μπαμπού.
  5. Αποφύγετε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως ποτήρια, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα.
  6. Περιορίστε τα πλαστικά απόβλητα στο μπάνιο σας, χρησιμοποιώντας πλάκες σαπουνιού αντί για αφρόλουτρα, σαμπουάν και κρεμοσάπουνα, τα οποία πωλούνται σε συσκευασίες από πλαστικό.
  7. Αν πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε προϊόν σε πλαστική συσκευασία, φροντίστε τουλάχιστον αυτή να προέρχεται από ανακύκλωση ή να μπορεί να ανακυκλωθεί όταν πια δεν θα τη χρειάζεστε.
  8. Αντικαταστήστε την κλασική οδοντόβουρτσά σας με μια φτιαγμένη από ανακυκλώσιμο υλικό. Στην αγορά κυκλοφορούν οδοντόβουρτσες από μπαμπού ή ξύλο για να επιλέξετε.
  9. Όταν αγοράζετε τρόφιμα (όπως όσπρια ή ζυμαρικά), αποφύγετε τα συσκευασμένα και προτιμήστε τα χύμα, τα οποία θα τοποθετήσετε απευθείας σε γυάλινα βάζα τα οποία θα έχετε μαζί σας.
  10. Όταν χρειαστεί να αντικαταστήσετε αντικείμενα στην κουζίνα σας (πχ κουτάλες ή δοχεία αποθήκευσης) προτιμήστε τα νέα σας αποκτήματα να είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το γυαλί, το ξύλο, το μπαμπού ή το ανοξείδωτο ατσάλι.
  11. Προτιμήστε να φτιάχνετε μόνοι σας φυσικούς χυμούς και φρέσκες σαλάτες, αποφεύγοντας τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου, που κυκλοφορούν σε πλαστικές συσκευασίες.
  12. Δωρίστε παλιά πλαστικά παιδικά παιχνίδια, όταν πια δεν τα χρειάζεστε ή ανακυκλώστε τα.
  13. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε μεμβράνη περιτυλίγματος για τα τρόφιμά σας, καθώς δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Αντικαταστήστε την με αλουμινόχαρτο, που είναι ανακυκλώσιμο ή βάλτε τα τρόφιμά σας σε γυάλινα μπολ.
  14. Αντικαταστήστε τα πλαστικά ξυραφάκια με ένα ηλεκτρικό.
  15. Να πετάς αποκλειστικά στον κάδο ανακύκλωσης όσα πλαστικά δεν μπορείς να αποφύγεις και να ανακυκλώνεις σωστά ώστε να μην επιμολύνεται ο κάδος.
  16. Την επόμενη φορά που θα καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου, μην τον υποδεχτείς με πλαστικά ποτήρια και πιάτα. Χρησιμοποίησε τα δικά σου! Κρίμα είναι να μένουν στο ντουλάπι και να σκονίζονται. 😉
  17. Πες «όχι» στις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Για παράδειγμα, διάλεξε σαπούνι σε πλάκα αντί για υγρό κρεμοσάπουνο, τα χύμα προϊόντα από τα συσκευασμένα, τα μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά και τα χύμα χαρτικά που μπορείς να βρεις σε αποθήκες.
  18. Αν κάτι μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, τότε κάντο για να ελαττώσεις τις πλαστικές συσκευασίες. Αντικατέστησε τους έτοιμους χυμούς με σπιτικούς και ετοίμασε μία σαλάτα σε βάζο αντί για την έτοιμη από το σούπερ μάρκετ. Εκτός από το γεγονός ότι θα κάνεις καλό στο περιβάλλον, θα κάνεις καλό και στην υγεία σου:
    Χυμοί πλούσιοι σε… ζαχαρόνερο!
    Πόσο «φυσικοί» είναι οι φυσικοί χυμοί;
  19. Αν χρειαστεί να αντικαταστήσεις κάποιο αντικείμενο στην κουζίνα (π.χ. κουτάλες, δοχεία αποθήκευσης) ή στο μπάνιο σου (π.χ. οδοντόβουρτσα, βούρτσα μαλλιών) προτίμησε να είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το γυαλί, το μπαμπού, το ξύλο, το ανοξείδωτο ατσάλι.

Κάνουμε σωστή ανακύκλωση!

Το αύριο του πλανήτη είναι και δικό μας αύριο. Κάνοντας σωστή ανακύκλωση συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί το σπίτι μας!

Ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες στον μπλε κάδο:

Οι χάρτινες συσκευασίες ανακυκλώνονται:

Μικρές οικιακές συσκευές:

Απορρίπτουμε τις συσκευασίες άδειες και στεγνές:

Βιοδιασπώμενες σακούλες:

Ορθή απόρριψη πλαστικών μπουκαλιών:

Τα αποτσίγαρα αποτελούν μαζί με τα πλαστικά μια μεγάλη  πηγή θαλάσσιας ρύπανσης

Τα απορρίμματα που σχετίζονται με το κάπνισμα ολοένα και αυξάνονται, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γόπες πλέον αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό από τα σκουπίδια στις παραλίες. Το NBC News δημοσίευσε πρόσφατα μία έκθεση με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΜΚΟ Ocean Conservancy, η οποία διοργανώνει καθαρισμούς ακτών από το 1986.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου 60 εκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν συλλεχθεί από τη δεκαετία του 1980 -πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει κατά πολύ τους αριθμούς για τις πλαστικές σακούλες, τις συσκευασίες τροφίμων, τα μπουκάλια και τα καλαμάκια που έχουν συγκεντρωθεί κατά τον καθαρισμό ωκεανών.
Το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, απορρίφθηκαν στην Ελλάδα περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα (3.500 τόνοι), με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να καταλήγουν άμεσα στο περιβάλλον.

a3paraliatasakiweb2

Ορισμένοι παραθεριστές πετούν κατευθείαν τις γόπες των τσιγάρων στην παραλία. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αποτσίγαρα μεταφέρονται με τη βροχή στα ποτάμια και καταλήγουν τελικά στη θάλασσα, ενώ με τα κύματα μεταφέρονται πίσω στις παραλίες. Οι περισσότεροι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται πόσο βλαβερή είναι η συμπεριφορά τους.

Τα περισσότερα φίλτρα τσιγάρων αποτελούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από οξική κυτταρίνη – η οποία είναι, από μόνη της, φυσικό προϊόν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα φίλτρα τσιγάρων είναι βιοδιασπώμενα -κάτι το οποίο είχε υπαινιχθεί και μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από μερικά χρόνια.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι όταν γίνεται επεξεργασία της οξικής κυτταρίνης δημιουργείται συχνά ένα πλαστικό που δεν είναι βιοδιασπώμενο, οπότε χρειάζεται πραγματικά πολύ περισσότερος χρόνος, από ό,τι θα έπρεπε, για να αποσυντεθούν τα φίλτρα τσιγάρων.

Μέχρι να ξεκινήσουν τα φίλτρα να αποσυντίθενται, απελευθερώνουν επίσης όλους τους ρύπους που έχουν απορροφήσει από τον καπνό, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως η νικοτίνη, το αρσενικό και ο μόλυβδος.
Αυτά, καθώς και το πλαστικό που αποσυντίθεται, καταναλώνονται στη συνέχεια από διάφορα θαλάσσια πλάσματα και καταλήγουν τελικά στο φαγητό μας.Tα αποτσίγαρα, δυστυχώς αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας (φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες). Οποιαδήποτε κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη αίσθηση κορεσμού της πείνας – με αποτέλεσμα το ζώο να λιμοκτονήσει – σε τραυματισμό του στόματος, του οισοφάγου και του στομαχιού ακόμα και σε κλείσιμο του οισοφάγου ή ολόκληρου του πεπτικού συστήματος.

Ας ακούσουμε το ψαράκι τι έχει να μας πει:

τίτλο 49

 

Όταν εισέλθει το φίλτρο του τσιγάρου στον οργανισμό του ζώου, οι υπάρχουσες τοξίνες εκχύνονται στο αίμα και ερεθίζουν το πεπτικό του σύστημα. Συγκεκριμένα, και σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία δηλαδή που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα.

gopacigarettepostera3web3

 

(Πληροφορίες από Business Insider)

Τα αποτσίγαρα, επομένως, δεν είναι ένα μικρό σκουπίδι, αλλά ένα μεγάλο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος.Λύσεις υπάρχουν και δεν εντοπίζονται στην ενεργοποίηση τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας για ενδεχόμενες καταγγελίες.Απαιτείται αυξημένη ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του συγκεκριμένου είδους ρύπανσης και αλλαγή νοοτροπίας του νεοέλληνα πολίτη. Μικρές πράξεις, που στο εξωτερικό θεωρούνται αυτονόητες και αποτελούν κοινό τόπο, όπως περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων σε παραλίες, σε κεντρικά σημεία και τουριστικές περιοχές, καθώς και ατομικά σταχτοδοχεία μπορούν να βοηθήσουν.

Ο ωκεανός απαιτεί φροντίδα για να συνεχίσει να μας δίνει οξυγόνο, τροφή, ζωή. Γιατί είναι το πνεύμα της φύσης…
Η προστασία των “πνευμόνων της γης” είναι ευθύνη όλων μας..

Πλούσιο υλικό θα βρείτε & στην παρακάτω διαδραστική εικόνα 

«Νικήστε τη μόλυνση από τα πλαστικά »

 

Ανακαλύψτε περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

Αλλάξτε συμπεριφορές. ΑνακυκλωΣΩΣτε!

 Στο μέλλον το νερό δεν θα το πίνουμε, θα το τρώμε

To “Ooho” φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα πλαστικά μπουκάλια νερού.Το ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον δεν είναι νέο, αν αναλογιστεί δε κανείς πως μόνο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν περίπου 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού κάθε χρόνο, και μόνο το 23% από αυτά είναι ανακυκλώσιμα.
Το Ooho είναι μια διαφανής βιοδιασπώμενη φούσκα νερού, που σκέφτηκαν τρεις νεαροί σχεδιαστές με έδρα το Λονδίνο, με απώτερο στόχο η “εφεύρεση” να αντικαταστήσει μελλοντικά τα πλαστικά μπουκάλια.
ooho1 1

Tο προϊόν πρόσφατα απέσπασε το Lexus Design Award στο Μιλάνο για τον καινοτόμο σχεδιασμό του. «Εφαρμόζουμε μια εξελιγμένη εκδοχή της σφαιροποίησης σε ένα από τα πιο βασικά και απαραίτητα στοιχεία της ζωής, το νερό. Η διπλή μεμβράνη προστατεύει το περιεχόμενο με υγιεινό τρόπο και καθιστά εφικτή την τοποθέτηση ετικέτας ανάμεσα στις δύο στρώσεις χωρίς οποιουδήποτε είδους κόλλα», εξήγησε ο Rodrigo García González, ο ένας από τους τρεις σχεδιαστές του Ooho.
ooho1 1 1

Σύμφωνα με το Business Insider, το Ooho αποτελείται από μια μεμβράνη, στα πρότυπα της φλούδας φρούτων όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι, και βασίζεται στη μοριακή γαστρονομία και την τεχνική της σφαιροποίησης που μετατρέπει υγρά σε σφαιρίδια. Για να καταναλωθεί, το μόνο που χρειάζεται είναι σκίσει κανείς τη διαφανή μεμβράνη, κι αν και απολύτως βρώσιμη το αν θα την φάει τελικά είναι προαιρετικό.

Πως θα είναι στο μέλλον τα ελαστικά;

210419112020 tire 2

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και δείτε πόσο αναποτελεσματική είναι η αφαίρεση των ελαστικών από τον ύφαλο Osborne σε μικρή απόσταση από την παραλία Fort Lauderdale

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υιοθετείται όλο και περισσότερο ο δύσκολος και πολύ πιο ακριβός τρόπος: αυτός της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των παραγώγων τους σε άλλες μορφές. Για παράδειγμα, τα ελαστικά μπορούν να τεμαχίζονται και να χρησιμοποιούνται ως υπόστρωμα για δρόμους και αθλητικές εγκαταστάσεις (ταρτάν) ή να παράγεται ενέργεια κατά την καύση τους σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη αφορά μια πρόσφατη ανακοίνωση της Michelin που έρχεται μέσα από τη συνεργασία της με την Carbios σχετικά με το πρώτο βήμα προς την εξέλιξη 100% βιώσιμων ελαστικών. Με απλά λόγια βρίσκεται υπό εξέλιξη η παραγωγή ελαστικών από ανακυκλωμένα συνθετικά πολυμερή (δηλ. από πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, πολυεστερικά κ.α.).

Η ενζυματική διαδικασία ανακύκλωσης της Carbios επιτρέπει στη Michelin να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στις βιώσιμες φιλοδοξίες της και να συμβάλλει στην διάθεση βιώσιμων ελαστικών. Η Michelin έχει δεσμευτεί να επιτύχει 40% βιώσιμα υλικά (ανανεώσιμης ή ανακυκλωμένης προέλευσης) στα ελαστικά έως το 2030 και 100% έως το 2050.
Φυσικά, την ίδια οδό αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι προμηθευτές ελαστικών όπως είναι οι ContinentalBridgestoneGoodyearPirelli κ.α.

210426143245 actu vision 1040x400 2 1

Πρόσθετο Υλικό 

 

Δείτε το παρακάτω άρθρο:

Ο φωτογράφος των ωκεανών Σον Χάινριχς θέλει να σώσει τις θάλασσες

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

1068x712

Εναλλακτικά γλαστράκια

Τώρα που η άνοιξη έχει κάνει την είσοδό της, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθείς με τον καλλωπισμό και την ανανέωση του κήπου, της βεράντας ή του μπαλκονιού σου.

Αξιοποιώντας άδειες κονσέρβες φαγητού μπορείς για να ανανεώσεις τον κήπο σου με εναλλακτικά γλαστράκια

Αν, πάλι, δεν έχεις μια πράσινη γωνιά, μπορείς πάντα να δημιουργήσεις μία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αξιοποιήσεις την φαντασία σου και αντικείμενα που έχεις στο σπίτι και θεωρητικά δεν χρειάζεσαι, όπως είναι οι παλιές κονσέρβες.

Τι θα χρειαστείς:

  • ανοιγμένες κονσέρβες (σε οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος)
  • χαρτί κουζίνας
  • υγρό πιάτων
  • σφουγγαράκι κουζίνας
  • ένα σφυρί & ένα καρφί
  • χώμα ή κομπόστ
  • το λουλούδι, το μυρωδικό ή το βότανο που θες

Ποια είναι η διαδικασία:

  • Καθάρισε τα τενεκεδάκια. Αν έχουν υπολείμματα λαδιού, απομάκρυνε όσα περισσότερα μπορείς με λίγο χαρτί και μετά μπορείς να τα πλύνεις. Όσο για τις ετικέτες, αν θες τις αφήνεις πάνω στο κουτάκι.
  • Χρησιμοποιώντας προσεκτικά το σφυρί και το καρφί, άνοιξε μερικές τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος του δοχείου, ανάλογα με το μέγεθός του.
  • Γέμισε το τενεκεδάκι με χώμα και φύτεψε το λουλούδι ή ό,τι άλλο έχεις επιλέξει.

Μπόνους δημιουργικότητας: βάψε το τενεκεδάκι με χρώμα που θα αναδεικνύει το φυτό σου!

Βγάλε το πλαστικό από την καθημερινότητά σου

Θέλεις μέσα από την καθημερινότητά σου να συνεισφέρεις στην προστασία του περιβάλλοντος; Θυμήσου πως οι μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο!

Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις

  1. Το πιο εύκολο βήμα. Πάρε μαζί σου στα καταστήματα τροφίμων την πάνινη τσάντα σου και μην προτιμάς τις πλαστικές.
  2. Χρησιμοποίησε ποτήρια, μπουκαλάκια και καλαμάκια από γυαλί ή μέταλλο. Στην αγορά, αλλά και στο διαδίκτυο, θα βρεις πολλά σχέδια και χρώματα μια και έχουν γίνει μόδα!
  3. Την επόμενη φορά που θα καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου, μην τον υποδεχτείς με πλαστικά ποτήρια και πιάτα. Χρησιμοποίησε τα δικά σου! Κρίμα είναι να μένουν στο ντουλάπι και να σκονίζονται.
  4. Πες «όχι» στις περιττές πλαστικές συσκευασίες. Για παράδειγμα, διάλεξε σαπούνι σε πλάκα αντί για υγρό κρεμοσάπουνο, τα χύμα προϊόντα από τα συσκευασμένα, τα μη συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά και τα χύμα χαρτικά που μπορείς να βρεις σε αποθήκες.
  5. Αν κάτι μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου, τότε κάντο για να ελαττώσεις τις πλαστικές συσκευασίες. Αντικατέστησε τους έτοιμους χυμούς με σπιτικούς και ετοίμασε μία σαλάτα σε βάζο (δες προηγούμενο greentip) αντί για την έτοιμη από το σούπερ μάρκετ. Εκτός από το γεγονός ότι θα κάνεις καλό στο περιβάλλον, θα κάνεις καλό και στην υγεία σου!
  6. Αν χρειαστεί να αντικαταστήσεις κάποιο αντικείμενο στην κουζίνα (π.χ. κουτάλες, δοχεία αποθήκευσης) ή στο μπάνιο σου (π.χ. οδοντόβουρτσα, βούρτσα μαλλιών) προτίμησε να είναι από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως το γυαλί, το μπαμπού, το ξύλο, το ανοξείδωτο ατσάλι.

 

Φτιάχνω μια ξεχωριστή πόλη

Σίγουρα μέσα στο ψυγείο σου υπάρχουν χάρτινα κουτιά από γάλα ή χυμούς, ιδιαίτερα αν έχεις παιδιά. Υπάρχει ένας τρόπος να τα επαναχρησιμοποιήσεις δημιουργικά, συνδυάζοντας:

1. τον περιορισμό απορριμμάτων (έστω και αν κάνεις ανακύκλωση)

2. να περάσεις δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σου

Μείωσε το πλαστικό δημιουργικά! Προτίμησε να δημιουργήσεις με τα παιδιά σου ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, αντί για ένα πλαστικό του εμπορίου.

Τι θα χρειαστείς:

  • Χάρτινα κουτιά από γάλα ή χυμούς (σε διάφορα μεγέθη)
  • Χαρτιά (λευκά και χρωματιστά)
  • Χαρτόνι
  • Μαρκαδόρους ή τέμπερες
  • Κόλλα ή χαρτοταινία

Η διαδικασία

  • Ανοίγεις προσεκτικά το πάνω μέρος κάθε συσκευασίας, ώστε να μη σκιστεί και αφαιρείς το καπάκι.
  • Κολλάς σε κάθε κουτί το χαρτί στο χρώμα που θέλεις και κόβεις όσο περισσεύει.
  • Διπλώνεις πάλι τα κουτιά και κολλάς τις άκρες μεταξύ τους, ώστε να πάρουν το αρχικό τους σχήμα.
  • Παίρνεις ένα λευκό χαρτί και ζωγραφίζεις πάνω πόρτες, παράθυρα και ό,τι άλλο θες! Τα κόβεις και τα κολλάς στα κουτιά.
  • Αν θες, κόβεις μια μακριά λωρίδα χαρτόνι, τη βάφεις και δημιουργείς ένα δρόμο που θα ενώνει τα σπίτια μεταξύ τους.
  • Βάζεις τα χάρτινα σπιτάκια δίπλα δίπλα ή όπως αλλιώς θες δίπλα στο δρόμο.
  • Μπορείς επίσης να φτιάξεις κήπο με δεντράκια και γενικά να αυτοσχεδιάσεις αφήνοντας τη φαντασία σου ελεύθερη!

Extra tips

Μπορείς να βάψεις μερικά κουτιά στο χρώμα του μαυροπίνακα και να ζωγραφίσεις τις πόρτες και τα παράθυρα λευκά, για να χαρίσεις στην πόλη σου μια νυχτερινή νότα.

Αν υπάρχουν μικρές φιγούρες από άλλα παιχνίδια, βάλτες και αυτές στο παιχνίδι!

Δροσιστικές σαλάτες σε γυάλινα βαζάκια

Δες παρακάτω πώς μπορείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου και ταυτόχρονα να επαναχρησιμοποιήσεις τα γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδες, σάλτσες κτλ. φτιάχνοντας ένα τέλειο κολατσιό για το σχολείο τη δουλειά των γονιών σου ή και την εκδρομή σου!

 

βελτίωσε τη διατροφή σου και ταυτόχρονα να επαναχρησιμοποιήσε τα γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδες, και σάλτσες

Θα χρειαστείς:

  • Γυάλινα βαζάκια (κατά προτίμηση κάπως μεγάλα)
  • Ποικιλία υλικών για τη σαλάτα της αρεσκείας σου

Βήματα:

  • Ρίξε στο κάτω μέρος του βάζου τη σάλτσα. Έτσι, τα υπόλοιπα υλικά δε θα μουλιάσουν.
  • Βάλε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνη (π.χ. ψητό κοτόπουλο), δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά ή ό,τι θα προστατέψει τα πιο ευαίσθητα υλικά σου από το να έρθουν σε επαφή με τη σάλτσα (π.χ. κρεμμύδι, αγγούρι).
  • Πρόσθεσε τα υλικά που θέλεις να μείνουν στεγνά μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως π.χ. ξηροί καρποί, σπόροι, τριμμένο τυρί.
  • Στη συνέχεια βάλε τα αγαπημένα σου φυλλώδη λαχανικά εποχής (μαρούλι, σπανάκι, kale), τα οποία πιάνουν πολύ χώρο.
  • Μπορείς, τέλος, να βάλεις μία μικρή ποσότητα από «βαριά» υλικά, όπως αποξηραμένα φρούτα και κρουτόν, που θα κρατήσουν κάτω τα λαχανικά.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ανακύκλωση, Εκπαιδευτικά thinglink, Επιχειρηματικότητα – Αγωγή Σταδιοδρομίας-Γνωριμία με επαγγέλματα, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 4 :ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Φυσικές Καταστροφές_Πολιτική προστασία. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.