Η διαφήμιση της … πορδής!

Ήμουν αφοσιωμένος σε ένα βιβλίο την ώρα που τα παιδιά έβλεπαν στην τηλεόραση ένα παιδικό πρόγραμμα και ξαφνικά ακούω …  «χλαπάτσες πριτς προυτς πατάς και την αμολάνε … γιαγιά μας κούφανες … φλόμωσέ τους όλους» … γυρίζω αυτόματα και διαπιστώνω ότι αυτό που άκουγα ήταν … διαφήμιση!  ?????????

Αίσχος!          Απαράδεκτο!

Και εκτός το ελεεινό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν σε αυτή την διαφήμιση, διαφημίζουν και το site – άκουσον  άκουσον έκαναν και site για την πορδή – στο οποίο μπορεί να μπει το παιδάκι, και εκτός από το να εμπεδώσει τον «αερισμό», το βάζουν να κάνει φάρσα, να την καταγράψει με κάμερα και να την στείλει στο site, για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό … τον διαγωνισμό της κ _ _ _ _ _ _ …. άσε καλύτερα να μην το γράψω.

Μα σε τι επίπεδο έχουμε πέσει; Υποτιμάνε την νοημοσύνη των παιδιών και την δική μας; Δεν υπάρχουν όρια και προϋποθέσεις για την ποιότητα της διαφήμισης; Δηλαδή αν πληρώσεις διαφημίζεις ότι θέλεις, θυσιάζοντας τα πάντα στον βωμό του χρήματος; … Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που μου ήρθαν αυθόρμητα στο μυαλό εκείνη τη στιγμή.

Μετά προσπάθησα να ηρεμήσω, θέλησα να το πάρω πιο χαλαρά … αλλά δεν μπόρεσα … όσο σκεφτόμουνα πόσο έκδηλη είναι η έκπτωση των αξιών στην εποχή μας, σε τι επίπεδο μπορεί να μας φέρει η ασυδοσία της ελευθερίας, πόσο πολύ αλλοιώθηκε η τηλεόραση στην πορεία της, με τι αβελτηρία δεχόμαστε τα λογής αχρεία μηνύματα … είπα να διαμαρτυρηθώ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να αναφέρω τις επιφυλάξεις μου σε αυτό εδώ το ιστολόγιο,  για να συνεγείρω εσάς,  αλλά και τα παιδιά μας, που ελπίζω να μας διαβάζουν αρκετά.

Πώς μπορεί να λειτουργεί στην παιδική ψυχή μια τέτοια διαφήμιση:

  • υποτιμά την νοητική ικανότητα του παιδιού
  • παραμορφώνει – διαστρεβλώνει την έννοια της διασκέδασης και του αστείου
  • ευτελίζει την προσωπικότητα
  • αναδύει και καλλιεργεί ποταπά και ζωώδη συναισθήματα
  • κινητοποιεί την παιδική δημιουργικότητα και φαντασία με λάθος τρόπο και προς λάθος κατεύθυνση
  • αντιστρατεύεται εντελώς την έννοια του παιχνιδιού που αποτελεί για τα παιδιά παιδαγωγικό μέσο

Παρακολουθώντας μια τέτοια διαφήμηση (όχι ότι είναι μοναδικό δείγμα) η ενόχληση που προκαλείται σχετίζεται με δύο πράγματα: αφενός με το ίδιο το προϊόν – παιχνίδι που μάλιστα το θεωρούν και έξυπνο – και αφετέρου το πλασάρισμά του. Είναι κακόγουστο και ευτελές και απευθύνεται σε παιδιά.

Το ΕΣΡ δεν ενοχλείται από τέτοια «ποιοτικά» διαφημιστικά προϊόντα;

Ποιες αντιστάσεις μπορεί να έχει ένα παιδί που βλέπει κάτι τέτοιο;

Έτσι θέλουμε να είναι τα παιδιά μας; Αδιάφορα, ανέμπνευστα, χαζά όντα που ενδίδουν στη βλακεία και στην αποχαύνωση και εντέλει γίνονται ενήλικες που ομφαλοσκοπούν και «περί άλλα τυρβάζουν» όταν κάποιοι επιτήδειοι απεργάζονται το μέλλον και τις ζωές τους; Μήπως είναι βολικό;

Μα με μια διαφήμιση μπορεί να γίνουν όλα αυτά; Όχι βέβαια, αλλά με καταιγισμό βλακείας και συστηματική έλλειψη αξιών και σωστής παιδείας όλα είναι εύκολα και προδιαγεγραμμένα.

Θα παρακαλούσα τους αναγνώστες να αφιερώσουν ελάχιστο χρόνο και να γράψουν ένα απλό «συμφωνώ» στα σχόλια, εάν αυτό συμβαίνει, κάνοντας έτσι πιο δυνατή την φωνή μας ή σε περίπτωση που διαφωνούν ας τεκμηριώσουν την θέση τους … ευχαριστώ.

1 σχόλιο

  1. Συμφωνώ…Η τηλεόραση προβάλλει ηθελημένα και με σκοπιμότητα το χαύνο, το ευτελές,κοινώς το “σάπιο”…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση