Οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος συμμετείχαν με επιτυχία στις εργασίες της τριημερίδας “Ημέρες Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΕΑΠ” . Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19/3/2025 διεξήχθη το μαθητικό συνέδριο του σχολικού δικτύου μnet όπου παρουσίασαν το εντυπωσιακό ΄΄Φαινόμενο του Σέλαος΄΄. Ένα μεγάλο Μπράβο στα παιδιά για την συμμετοχή τους και συγχαρητήρια στους Λιακοπούλου Μαγδαληνή, Μαρνέτα Παντελή και Σπύρο Ψήνια μαθητές της Β΄ λυκείου που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν την εργασία.
Λίγα λογιά για το Φαινόμενο του Σέλαος……

Το Σέλας είναι ένα φυσικό φωτεινό φαινόμενο, το οποίο εντοπίζεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παρατηρείται στις πολικές περιοχές. Είναι ορατό κυρίως από τους πόλους της Γης. Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων (λευκό, πράσινο, κόκκινο, μπλε, μωβ).
Εμφανίζεται σε ύψος 80-300 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης και διακρίνεται σε Βόρειο Σέλας (Βόρειος πόλος) και Νότιο Σέλας (Νότιος πόλος).
Το φαινόμενο παρατηρείται στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, τη Σκανδιναβία, τη Σιβηρία, τον Καναδά και την Αλάσκα (βόρειο Σέλας). Άλλες περιοχές είναι η Νέα Ζηλανδία και Ανταρκτική (Νότιο Σέλας). Η καλύτερη περίοδος παρακολούθησης του φαινομένου είναι το Νοέμβριο – Φεβρουάριο (Βόρειο Σέλας) και τον Μάιο – Σεπτέμβριο (Νότιο Σέλας).
Το φαινόμενο δημιουργείται με απελευθέρωση φορτισμένων σωματιδίων από τις Ηλιακές εκρήξεις και κατευθύνονται με τον ηλιακό αέρα σε όλο το διάστημα, συνεπώς και στη Γη. Τα φορτισμένα σωματίδια έλκονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, αντιδρούν με τα ατμοσφαιρικά σωματίδια (οξυγόνο, άζωτο) και εκδηλώνεται φως.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα στη Σκόπελο και την Κέρκυρα, τον 18ο αιώνα στην Πάτμο και τη Ζαγορά, τον 19ο αιώνα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λευκάδα και την Πρέβεζα.
Τον 20ο αιώνα στην Πάτρα, τα Ιόνια Νησιά και τις Σπέτσες και τον 21ο αιώνα στην Αττική, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Δράμα, την Εύβοια και την Μεσσηνία.

