kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»

Συγγραφέας: kantonopou στις 26 Αυγούστου, 2008

ΑΣ ΕΛΘΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ !

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Fremendog

Eγώ είμαι υπέρ της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς θεωρώ ότι συμβαδίζει απόλυτα με την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Είμαι επίσης υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει επιστήμη και θρησκεία να μπλέκονται η μία στα χωράφια της άλλης-άλλωστε η επιστήμη εξετάζει το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος ενώ η θεολογία το ποιος τον δημιούργησε.

Η κυρία Κουναλάκη όμως τι ακριβώς μας λέει; Ότι σε μάθημα θρησκευτικών είναι σκοταδισμός να διδάσκονται τα παιδιά ότι ένας Δημιουργός δημιούργησε τον κόσμο;! Ήμαρτον! Δηλάδή πριν το Big Bang…μηδέν;! Όλα τυχαία ξεκίνησαν από ένα…τίποτα;!

Η εν λόγω αρθρογράφος πάει να μας πει ότι η Θεολογία δεν έχει καν λόγο στη διαμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών! Μήπως ν’ αρχίσουν τα βιβλία των θρησκευτικών να τα γράφουν άθεοι επιστήμονες για να τα θεωρούν ικανοποιητικά όσοι θέλουν να βγάλουν από την ψυχή του κόσμου την πίστη στο Θεό; Έχουμε ξεφύγει εντελώς, μου φαίνεται! Δεν είμαι υπέρ της διδασκαλίας του Ευφυούς Σχεδιασμού ως επιστημονικής θεωρίας-αλίμονο αν προσπαθήσουμε να κάνουμε επιστήμη την πίστη στην Αγία Τριάδα.

Τι θα πρέπει όμως να διδάσκονται τα παιδιά στο μάθημα σύμφωνα με την κυρία Κουναλάκη; Ότι η θρησκεία είναι το όπιο των λαών ή ότι δεν υπάρχει Θεός;

Ίσως κάποιος πρέπει να της πει ότι η αναβαθμισμένη εκπαίδευση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-την οποία δείχνει να ζηλεύει-περιλαμβάνει σε μερικές περιπτώσεις μάθημα Θρησκευτικών με ομολογιακή μορφή.

Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι σε χώρες όπως η Γερμανία οι καθηγητές θρησκευτικών πληρώνονται μεν από το κράτος αλλά το περιεχόμενο του μαθήματός τους καθορίζεται από τις επικρατούσες Εκκλησίες;(Προτεσταντική, Καθολική ή ακόμη και Ορθόδοξη).

Για να μην αναφέρω την απαλλαγή απ’ τα θρησκευτικά, η οποία συνοδεύεται υποχρεωτικά από παρακολούθηση μαθήματος Ηθικής ή Φιλοσοφίας.

Πηγή: http://mkka.blogspot.com/

και  http://hydranea.blogspot.com/2008/08/blog-post_8273.html

*********************************************************************

Τρίτη, 26-8-2008

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ (λόγο του πατέρα της) ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Κύρια Ξένια Κουναλάκη (θυγατέρα του Πέτρου Κουναλάκη) η θρησκεία, σε ορισμένα έθνη όπως στην Ελλάδα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της παιδείας. Είναι σημαντικό για τους Έλληνες που εργάζονται εκτός της χώρας τους να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους ελληνική παιδεία. Και το μάθημα των θρησκευτικών είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτή.

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ενταγμένο στην παρεχόμενη από την Πολιτεία εκπαίδευση και υπηρετεί τους γενικούς σκοπούς της παιδείας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Όπως όλα τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου, έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, συμβάλλοντας με τις γνώσεις που παρέχει στην κριτική ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών, μέσα από τη γνωριμία του Χριστιανισμού, κατεξοχήν της Ορθοδοξίας αλλά και με την ενημέρωση και σπουδή και των άλλων ανά τον κόσμο θρησκευμάτων.

Παρά τον κεντρικό ρόλο της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης στη δημόσια εκπαίδευση, η θρησκευτική αγωγή δεν συνδέεται καθόλου με το κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, αλλά αποτελεί σαφώς παιδαγωγική αρμοδιότητα και ευθύνη της Πολιτείας.

Το μάθημα των θρησκευτικών δεν αντιμετωπίζεται, δηλαδή, ως ένα ειδικό μάθημα αλλά ως ένα κανονικό μάθημα του σχολικού προγράμματος, ενταγμένο στην παρεχόμενη από την Πολιτεία εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου υπηρετεί τους γενικούς σκοπούς της παιδείας, όπως αυτοί ορίζονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Η θρησκευτική αγωγή των μαθητών συνιστά όρο της ηθικής και πνευματικής τους ανάπτυξης και έχει ύψιστη παιδαγωγική και κοινωνική σημασία.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Νόμο 1566/85 (άρθρο 24) και 2525/97 (άρθρο 7), ο καταρτισμός των Προγραμμάτων Σπουδών και των Αναλυτικών Προγραμμάτων του μαθήματος αυτού, όπως και όλων των άλλων, είναι έργο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και όχι της Εκκλησίας όπως λέτε στο άρθρο σας Κα Ξένια Κουναλάκη(θυγατέρα του Πέτρου Κουναλάκη), ως ανεξάρτητης δημόσιας υπηρεσίας η οποία υπάγεται κατευθείαν στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πηγή:http://ethnomedenismos.blogspot.com/2008/08/blog-post_26.html

Αφήστε μια απάντηση