Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και στο Μαυσωλείο Διστόμου
Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά στο Στείρι, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Οι μαθητές/τριες αρχικά ξεναγήθηκαν στο χώρο της Μονής (αύλειος χώρος, Καθολικό, ναός Παναγίας, Κρύπτη) προσκύνησαν το λείψανο του Οσίου και απάντησαν σε Φύλλα Εργασίας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Ευχαριστούμε θερμά τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Παυλίδη για την εγκάρδια υποδοχή και τη φιλοξενία. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Μαυσωλείο Διστόμου, ένα σύγχρονο μνημείο προς τιμήν των σφαγιασθέντων αμάχων (218 ανδρών, γυναικών παιδιών και βρεφών) από τμήμα της Σούτσσταφφελ (Schutzstaffel ή SS) κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, στις 10 Ιουνίου του 1944. Εκεί η κ. Αμαλία Παπαϊωάννου, αρχαιολόγος – επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, μίλησε στους μαθητές/τριες για το μνημείο και τη σφαγή του Διστόμου. Ευχαριστούμε ολόψυχα την κ. Παπαϊωάννου για την εξαιρετική ξενάγηση στο χώρο του Μαυσωλείου, για τις αστείρευτες γνώσεις και την προθυμία, την ευγένεια να απαντήσει στις ερωτήσεις μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Τα λόγια της αποτέλεσαν εφαλτήριο για περισυλλογή και γόνιμο προβληματισμό.
Εκπαιδευτικοί Όμιλοι Σχολικού έτους 2022-2023
ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής μετά από δεκαοκτώ συναντήσεις (20/10/2022 έως 11/5/2023) ολοκλήρωσε τις εργασίες του για το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στην αρχή του σχολικού έτους. Στον Όμιλο συμμετείχαν οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της κ. Πολυτάρχου Σοφίας και του κ. Χαρίτου Πέτρου. Οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Πέμπτη μετά το τέλος των μαθημάτων στη σχολική αίθουσα, στην αίθουσα Προβολών και στην αίθουσα Πληροφορικής του σχολείου. Πηγή έμπνευσης του Ομίλου αποτέλεσε το σπήλαιο του Σαρακηνού και τα ευρήματά του, που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζήτησαν βιβλιογραφία και ιστογραφία σχετικά με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων στην εποχή του λίθου και το σπήλαιο του Σαρακηνού. Επίσης, επέλεξαν τα ευρήματα που θα αποτελούσαν τους βασικούς ήρωες των ιστοριών τους (γυναικείο ειδώλιο « Η γυναίκα με την υδρία», ένα ανδρικό ειδώλιο, ένα κολιέ με πέτρινες χάντρες, σφονδύλια, πηνία και δύο αγγεία). Το Δεκέμβριο οι μαθητές και οι μαθήτριες άρχισαν να συνθέτουν τις ιστορίες τους και να δημιουργούν τα δικά τους χαϊκού. Το σύνολο των έργων τους ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο. Τον τελευταίο μήνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες α) συγκέντρωσαν όλο το υλικό και δημιούργησαν ένα ψηφιακό- ηλεκτρονικό βιβλίο (storyjumper) με τα έργα τους β) ετοίμασαν την παρουσίαση της εργασίας τους σε power point με τη χρήση του ψηφιακού εργαλείου vocaroo και γ) αφιέρωσαν ένα δίωρο και κατασκεύασαν από πηλό σφονδύλια, πηνία και μικρά ειδώλια της νεολιθικής εποχής. Τέλος, τη Δευτέρα 15/5/2023 υλοποιήθηκε Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων των Ομίλων στην αίθουσα Εκδηλώσεων την οποία παρακολούθησαν η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές-τριες του σχολείου μας.
Το έργο του Ομίλου Δημιουργικής γραφής μπορείτε να το δείτε στο ηλεκτρονικό/ψηφιακό βιβλίο storyjumper:
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ : «Λαογραφικά στοιχεία της τοπικής κοινωνίας του Ακραιφνίου»
Κατά το σχολικό έτος 2022- 2023 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ακραιφνίου, εκπαιδευτικός όμιλος με θέμα ‘’Λαογραφικά στοιχεία της τοπικής κοινωνίας του Ακραιφνίου’’ που αφορούσαν τη γέννηση, το γάμο και τον θάνατο. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές/τριες της Β΄ τάξης Γυμνασίου ( 8 κορίτσια και 3 αγόρια).
Μέσα από έναν κύκλο 19 συναντήσεων που ξεκίνησαν 20/10/2022 και ολοκληρώθηκαν 11/5/2023 ,οι μαθητές :
- ήρθαν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό
- κατανόησαν την εξέλιξη των ηθών και εθίμων στο πέρασμα του χρόνου και
- καλλιέργησαν πολιτισμικές αξίες του παρελθόντος όπως η συνεργασία και η συλλογικότητα.
Αφού δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες απ;o την υπεύθυνη του ομίλου κ. Ζάχου Μαρίνα, οι μαθητές/-τριες συγκέντρωσαν λαογραφικό υλικό μέσω μαρτυριών και καταγραφής γεγονότων από οικεία πρόσωπα και άτομα της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας .
Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (video) που παρουσιάστηκε στη σχολική μονάδα.
Η υπεύθυνη του Ομίλου
Μαρίνα Ζάχου ΠΕ02