Ο Τόνος!

Καλημέρα παιδιά!

Σήμερα είναι Τετάρτη 20 Μαϊου.

Θυμάστε την οργάνωση της Helmepa, που νοιάζεται και φροντίζει το περιβάλλον; Πήραμε μέρος στον διαγωνισμό ζωγραφικής της, μας έστειλε τα δώρα μας και μας αναγνώρισε ως μέλη της, που βοηθούν στην διάσωση του πλανήτη.

Η Helmepa γιορτάζει πολλές παγκόσμιες μέρες για το περιβάλλον ή για ζώα. Σήμερα γιορτάζει την παγκόσμια μέρα τόνου.

Ο τόνος είναι ένα ψάρι που μπορούμε να συναντήσουμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Κολυμπά ακομη και στα νερά της Ελλάδας. Το κρέας του είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που είναι άσπρο.Το χρώμα του,του προσφέρει καλή κάλυψη στο νερό.Η ράχη του έχει σκούρο μπλε χρώμα, σαν τον πυθμένα του ωκεανού και η κοιλιά του,που είναι ασημί,δεν φαίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας. Τρέφεται με μικρότερα ψάρια. Μπορεί να βουτήξει πολύ βαθιά, μέχρι και 1000 μέτρα. Το σώμα του μοιάζει με τορπίλη και είναι εκπληκτικός κολυμβητής. Μπορεί να κολυμπήσει αρκετά γρήγορα, εως και 70χλμ/ώρα και  να διανύσει μεγάλες αποστάσεις ακόμη και  ολόκληρους ωκεανούς. Είναι μεγαλόσωμος και μπορει να φτασει από 200-300 κιλά εώς ακόμη και τα 600 ή και παραπάνω. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλος είναι, δείτε την παρακάτω φωτογραφία.

 

Εμείς τον τρώμε συνήθως  σε κονσέρβα. Ο τόνος έχει πολύ ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μας κάνουν πολύ καλο στα μάτια,το δέρμα και τα κόκκαλά μας. Γι’αυτό το λόγο ψαρεύονται πάρα πολλοί τόνοι κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, διαλέγοντας διάφορα είδη ψαριών να φάμε και όχι πολύ συχνά τόνο. Να έχουμε δηλαδή ποικιλία. Άλλωστε όλα τα ψάρια μας κάνουν καλό και είναι νόστιμα!

Η Helmepa λοιπόν, ζητάει τη βοήθεια των μικρών εξερευνητών της, και σας προτείνει : Φανταστειτε ότι είστε δημοσιογράφοι και ότι παίρνετε συνέντευξη από έναν τόνο! Ρωτήστε τον πού ζει, τί τρώει, ποιά προβλήματα αντιμετωπίζει στους ωκεανούς και στα ταξίδια του. Μπορείτε να τον ζωγραφίσετε, όπως τον φαντάζεστε, είτε μέσα στο βυθό ή ακόμη κι όταν του παίρνετε την συνέντευξη. Περιμένουμε τις ζωγραφιές σας!