Πρωτομαγια!

Καλημερούδια!

Γεια σας αγαπημένα μας παιδιά! Τί θα λέγατε για μια διαφορετική καλημέρα σήμερα;

https://www.youtube.com/watch?v=vZfGqVk_LK4

Αν ρίξετε μια ματιά στο ημερολόγιο θα δείτε ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Απρίλη. Αύριο έρχεται το τρίτο και τελευταίο παιδάκι της Άνοιξης, ο Μάιος! Η πρώτη μέρα του Μαίου ονομάζεται Πρωτομαγιά και είναι ξεχωριστή γιατί έχει δύο σημαντικές γιορτές. Τη γιορτή των εργατών και τη γιορτή των λουλουδιών.

Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι δούλευαν πάρα πολλές ώρες την ημέρα, τόσες που δεν τους έμενε χρόνος να κοιμηθούν αρκετά, ούτε ελεύθερος χρόνος για να παίξουν, να διασκεδάσουν και να κάνουν ο,τι άλλο θέλουν. Φανταστείτε αν οι γονείς σας δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν θα προλαβαίνατε να τους δείτε καθόλου. Θα σας άρεσε αυτο; ε, λοιπόν ούτε σε εκείνους τους εργάτες άρεσε κι έτσι αποφάσισαν να κάνουν απεργία, δηλαδή να σταματήσουν τη δουλειά τους, μέχρι να τους αφήνουν να δουλεύουν οχτώ ώρες και μετά να έχουν χρόνο να κάνουν ό,τι θέλουν. Και τελικά τα κατάφεραν. Σήμερα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν δουλεύουμε ούτε εμείς κάθε 1η Μαίου.

https://www.youtube.com/watch?v=iqY64QGtT7s

 

Η δεύτερη γιορτή είναι σίγουρα από τις πιο αγαπημένες. Η γιορτή των λουλουδιών. Σύμφωνα με το έθιμο, βγαίνουμε έξω στη φύση και μαζεύουμε λουλούδια για να φτιάξουμε στεφάνια, τα οποία μετά κρεμάμε στις πόρτες και τα μπαλκόνια μας. Υπάρχει και μια έκφραση γι’αυτό. Λέμε ότι ‘πιάνουμε τον Μάη’.

Θέλετε να ακούσετε ένα παραμύθι για την Πρωτομαγιά;

https://www.youtube.com/watch?v=GAFZXZJaXpc

Τί λέτε, θα βγείτε κι εσείς αύριο να μαζέψετε όμορφα λουλούδια και να φτιάξετε τα δικά σας στεφάνια; Ποιά λουλούδια θα προτιμήσετε; τί χρώματα θα έχει το στεφάνι σας; Πολύ θα θέλαμε να μας στείλετε φωτογραφίες απ’ό,τι κάνετε.

Πάμε να φάμε το πρωινό μας τώρα. Τί λαχταριστό τρώτε σήμερα; Εγώ πάντως έστιψα πορτοκάλια, έφτιαξα μια ζουμερή πορτοκαλάδα και τώρα τρώω ένα τοστάκι!

Στη συνέχεια θα κάνουμε κάτι αστείο! Θα ανακατέψουμε τις δύο παραπάνω γιορτές! Και τότε τί θα γίνει; Μήπως οι εργάτες βγουν έξω στους αγρούς και στη φύση; Και τότε τα λουλούδια τί θα κάνουν;….

 

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Τα πιο όμορφα στολίδια 

τα λουλούδια του αγρού ,

απεργία αποφασίσαν

και τα πέταλα τους κλείσαν,

πρώτη μέρα του Μαγιού!!

Μα τι είναι η απεργία

και εχάθη των χρωμάτων η μαγεία;

Τούτη η Πρωτομαγιά,

δεν θα χει της άνοιξης την ευωδιά;;

Απαιτούν πολύ φροντίδα,

καλό χώμα και νερό,

το περιβάλλον να αγαπάμε,

όλοι και μαζί και εγώ!!

Τότε η απεργία θα λήξει,

όταν ο κόσμος θα ξυπνήσει

και αρχίσει να φροντίζει,

ότι η φύση του χαρίζει!!!

Όλα τα παιδιά μπορούμε,

στους μεγάλους να το πούμε,

πως χωρίς χρώμα δε ζούμε,

τα λουλούδια αγαπούμε!!.

Και με την οικολογία,

θα λυθεί και η απεργία,

όλη η γη θα λουλουδίσει,

πίνακας θα μοιάζει η φύση!!,

Τα λουλούδια και τα δέντρα,

ομορφαίνουν τη ζωή,

χρωματίζουν τη ματιά μας,

γαληνεύουν την ψυχή!!

Ελένη Τσούση 2012

 

  • Πώς νιώθουν τα λουλούδια σε αυτό το ποίημα; Γιατί;
  • Τί πιστεύετε ότι θα γινόταν αν δεν είχαμε λουλούδια;
  • Τί θα μας έλειπε αν δεν υπήρχαν; (θυμηθείτε και τα δύο προηγούμενα μαθήματα. ποιός χρησιμοποιεί τα λουλούδια και τί μας δίνει από αυτά;)
  • Τί θα κάνατε εσείς για να τα βοηθήσετε;

Αν θέλετε ζωγραφίστε ένα φανταστικό λουλούδι που κάνει απεργία! Διπλώστε το χαρτί σας στη μέση και φτιάξτε στη μία πλευρά πώς είναι πριν το λουλούδι,πώς νιώθει,τί το κάνει να νιώθει έτσι. Στην διπλανή μεριά ζωγραφίστε το αφού έχει τελειώσει την απεργία, πώς νιώθει, τί υπάρχει τριγύρω του. Περιμένουμε τα έργα σας στη γνωστή διεύθυνση!

Και τώρα μπορείτε να ακούσετε ένα αγαπημένο  παραμύθι για την Πρωτομαγιά

Αύριο μαζί με σας, θα βγουν έξω και θα φτιάξουν και τα μέλη του ‘Φτου και Βγαίνω’ τα δικά τους στεφάνια.  Γι’ αυτό δεν θα βρείτε κάποιο μάθημα να σας περιμένει. Χαρείτε τη φύση και τον ήλιο, να περάσετε καλά και θα τα ξαναπούμε από Δευτέρα!