Το σχολείο μας

Το Νηπιαγωγείο Βάρης Σύρου, έχει ιδρυθεί το 1984. Από τότε στεγαζόταν σε ένα οίκημα δίπλα από την καθολική Εκκλησία της Παναχράντου –Αμιάντου στην Πλατεία της Βάρης. Το 2020 το Νηπιαγωγείο Βάρης μεταφέρθηκε στο ανακαινισμένο κτίριο που στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Βάρης. Το Νηπιαγωγείο μας από τον Σεπτέμβρη του 2021, συστεγάζεται με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Οι εσωτερικοί χώροι: 2 ευρύχωρες, ευήλιες και ευάερες αίθουσας διδασκαλίας για τα 2 πρωινά τμήματα.

Ένας μεγάλος διάδρομος ανάμεσα στις 2 αίθουσες, που ξεκινάει από την εξώπορτα του κτιρίου και οδηγεί στο εσωτερικό του νηπιαγωγείο. Ο διάδρομος αυτός χρησιμοποιείται κάθε φορά για να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν την κάθε σχολική χρονιά. Την χρονιά 2020-2021 χρησιμοποιήθηκε για εξατομικευμένη διδασκαλία μαθητή που είχε παράλληλη στήριξη. Τη χρονιά 2022-23 ο διάδρομος φιλοξενεί από τη μια του μεριά την Γωνιά Φυσικών επιστημών εξοπλισμένη με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, Μικροσκόπιο, Τηλεσκόπιο, Κυάλια, πυξίδα, Μετεωρολογικό Σταθμό, Πλανητάριο, μεγεθυντικούς φακούς, μαγνήτες. Στην απέναντι ακριβώς μεριά του είναι στημένη η Γωνιά της Φύσης  με το Αλφαβητάρι της Φύσης όπου καθημερινά οι μαθητές μας ταξινομούν, συλλέγουν , παρατηρούν  τους θησαυρούς που βρίσκουν στους περιπάτους τους .

Μια πόρτα στο διάδρομο οδηγεί στην αποθήκη του σχολείου μας  με ράφια και αποθηκευτικούς χώρους για το παιδαγωγικό υλικό του σχολείου αλλά και είδη καθαριότητας.

Στα δεξιά του διαδρόμου υπάρχει μια όμορφη και  ελκυστική αίθουσα όπου στεγάζεται το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Ένας άλλος διάδρομος οδηγεί στο Γραφείο των εκπαιδευτικών και της προϊσταμένης του νηπιαγωγείου, την τουαλέτα των εκπαιδευτικών, τις τουαλέτες των μαθητών (για αγόρια, κορίτσια και την τουαλέτα των ΑΜΕΑ).

Στην απέναντι μεριά βρίσκεται η κουζίνα με ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, φουρνάκι και φούρνο μικροκυμάτων για το ζέσταμα των φαγητών.

Τέλος ο διάδρομος οδηγεί στην μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η αίθουσα αυτή είναι εξοπλισμένη με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, Προτζέκτορα, Ηχοσύστημα (Ηχεία και κονσόλα ήχου, Podcast ,  για ηχογραφήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών. Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις του σχολείου,  για χώρο διαλλειμάτων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας ή βροχοπτώσεων, επίσης χρησιμοποιείται ως αίθουσα προβολών και συνδιδασκαλιών.

Μια ράμπα οδηγεί σε μια μικρή αίθουσα όπου γίνονται οι θεραπείες των μαθητών του ειδικού νηπιαγωγείου. Τέλος στην αίθουσα αυτή υπάρχει η 2η έξοδος από το κτίριο

 

Μια μεταλλική πόρτα οδηγεί μέσω μια εξωτερικής μαρμάρινης σκάλας στο 1ο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Εκεί υπάρχουν δεκάδες βιβλία που προέρχονται από αγορές  του σχολείου, δωρεές από τους γονείς ή ευγενικές χορηγίες από διάφορα Ιδρύματα από τα οποία έχουν ικανοποιηθεί αιτήματά μας. Η Βιβλιοθήκη είναι ένας ελκυστικός χώρος, στρωμένος με μοκέτα και εξοπλισμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τραπεζάκια και παιδικά καθίσματα διότι λειτουργεί και ως αναγνωστήριο. Επίσης η αίθουσα της βιβλιοθήκης φιλοξενεί  το βεστιάριο του νηπιαγωγείου που αποτελείται από 32 παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα. (Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη, Νησιά του Αιγαίου(Πάρος) και του Ιονίου (Κέρκυρα). Οι φορεσιές αυτές φτιάχτηκαν από επιχορήγηση που έλαβε το νηπιαγωγείο μας από το ίδρυμα Λάτση κατά την εκπόνηση πολιτιστικού προγράμματος τη σχολική χρονιά 2018-19 .

Το προαύλιο του νηπιαγωγείου είναι αρκετά ευρύχωρο Την σχολική χρονιά 2022-23 στρώθηκε με χλοοτάπητα και τοποθετήθηκε ξύλινο  κιόσκι με παγκάκια χωρητικότητας 25 μαθητών ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Αιγέας της Οικογένεια Μαρτίνου , έπειτα από αίτησή μας. Στα παρτέρια κατά μήκος του προαυλίου, έγινε δενδροφύτευση, εθελοντική εργασία γονέων των μαθητών μας και εκπαιδευτικών την χρονιά 2020 .  Σε ένα μέρος του προαυλίου είναι τοποθετημένα 2 κινητά, υφασμάτινα παρτέρια που εξυπηρετούν το φύτεμα σπόρων και λαχανικών (λαχανόκηπος) Στο άλλο παρτέρι έχουμε καλλιεργήσει τον βοτανικό μας κήπο. Όλα τα φυτά ποτίζονται με αυτόματο πότισμα, σύστημα που μας έκανε δωρεά γονέας μαθητού μας. Τέλος σε ψηλό σημείο του προαυλίου είναι τοποθετημένο ανεμούριο, μετρητής ταχύτητας ανέμου και δίνει ασύρματα πληροφορίες  (ένταση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία) στην εσωτερική μονάδα του μετεωρολογικού σταθμού.

 

Το Νηπιαγωγείο Βάρης είναι ένα σχολείο χαρούμενο, ήρεμο, ασφαλές, προοδευτικό, ευέλικτο,  δημοκρατικό και συμπεριληπτικό. Βασίζεται στην Καινοτομία που διέπει όλες τις δραστηριότητες που υλοποιούμε. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η Επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ( εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κοινωνία ). Χρησιμοποιώντας καινοτόμες πρακτικές , Νέες Τεχνολογίες  και Ρομποτική συμβαδίζουμε με την εποχή αναζητώντας συνεχώς τη γνώση για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Οι εκπαιδευτικοί ανταλλάσσουν απόψεις για τις μεθόδους και καινούργιες  Ιδέες έτσι ώστε να αναπτύξουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.     Αυτό είναι το Νηπιαγωγείο μας!