Ευρετήριο

Στο παρακάτω box μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο και αρχειοθετημένο σε φακέλους το υλικό της επιμόρφωσης. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Έχετε τη δυνατότητα, πατώντας στο βελάκι που σχηματίζεται πάνω δεξιά σε κάθε αρχείο:

  • να δείτε το αρχείο σε προεπισκόπηση (preview) ή με τα google docs
  • να το κατεβάσετε (download) και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας για δική σας χρήση
  • να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ορισμένων αρχείων (description).

Λογοτεχνικά περιοδικά: τα κύτταρα της λογοτεχνίας – παρουσίαση

Τον τίτλο της ανάρτησης δανείστηκα από τον ομώνυμο τίτλο του άρθρου του Αναστάση Βιστωνίτη, που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό “η λέξη”, τ. 200.

Είναι η δεύτερη παρουσίαση που κάνω με την εφαρμογή αυτή και ομολογώ ότι με έχει εντυπωσιάσει. Τα λογοτεχνικά περιοδικά που παρουσιάζονται χωρίζονται σε ψηφιακές συλλογές και σε ηλεκτρονικά περιοδικά, τα οποία εντόπισα στο διαδίκτυο.
Συστηματική καταγραφή και παρουσίαση των δικτυακών τόπων και ιστοσελίδων που αφορούν τη νεοελληνική λογοτεχνία υπάρχει στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα.

Λογοτεχνικά περιοδικά: τα κύτταρα της λογοτεχνίας on Prezi

Δέηση

Απλώνω τα χέρια
στον κήπο που κάηκε.
Δάκρυ του χρόνου
το μυστικό μου,
ακόμα κρατώ.
Γυμνά τα πόδια
στου ήλιου τις σάλπιγγες,
χρυσό κλωνάρι
φιλί μου παλιό.
Απλώνω τα χέρια
σε κάτι που χάθηκε.

ποίηση : Διονυσία Ντάλιου, από την ποιητική της συλλογή “Ασέληνος Νυκτωδία” (Εκδ. Ομήγυρις, 2009)
μουσική : Φίλιππος Περιστέρης
τραγούδι : Θέλμα Καραγιάννη

  • “Το βίντεο του Σπύρου Πανταζή έχει ως αφορμή το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη. ‘Ομως, «Τα παιδιά» που αναφέρει ο Σεφέρης, εδώ είναι έφηβοι, και τα «χαλίκια που πετάνε» γίνονται στο τέλος πέτρες, με τρόπο ώστε να παραπέμπει στην αντίδραση της νέας γενιάς σε κάθε λογής εξουσία. Χρησιμοποιώντας την τεχνική του animation ο Πανταζής δημιουργεί ένα βίντεο για τις ανησυχίες, τα αδιέξοδα και τη φωνή διαμαρτυρίας της νέας γενιάς”.

(από το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση e-poema)

Τον Ιούνιο η ψηφιακή πλατφόρμα για κάθε μάθημα του Γυμνασίου και του Λυκείου

«Τέλος Ιουνίου θα παρουσιάσουμε την πλατφόρμα που ετοιμάζεται για κάθε μάθημα του Γυμνασίου και του Λυκείου και μετά θα προχωρήσουμε και στο Δημοτικό, έτσι ώστε, στην πλατφόρμα του κάθε μαθήματος να υπάρχουν τα ψηφιακά υλικά, να υπάρχει το κάθε βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, αλλά και όλα τα βοηθήματα που υπάρχουν σήμερα» .

Αυτό ανακοίνωσε  η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σημειώνοντας πως «πρέπει να μπορεί ο εκπαιδευτικός να χειρίζεται την πλατφόρμα, γιατί, για να κάνεις πλοήγηση δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις. Πρέπει ο εκπαιδευτικός να βρίσκει όλα τα βοηθήματα και να διαμορφώνει ο ίδιος το μάθημά του».

Η κ.υπουργός αναφερόμενη στην προετοιμασία τόνισε τα εξής: «Εχει γίνει όλη η επεξεργασία αυτό το διάστημα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και με ειδικούς, οι οποίοι ήρθαν και από την Ευρώπη, για το βασικό σχέδιο, δηλαδή, τους βασικούς στόχους, που πρέπει να πληρούν τα προγράμματα. Έντεκα Επιτροπές θα δουλέψουν οριζόντια αυτά τα προγράμματα, ως ενότητες, δηλαδή τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, την καινοτομία και τις θεωρητικές επιστήμες που είναι η ιστορία, η κοινωνική επιστήμη, τα θρησκευτικά. Αυτές οι ομάδες θα δουλεύουν τους στόχους και αυτά που πρέπει να μαθαίνει το κάθε παιδί σε κάθε τάξη. Αντίστοιχα, μια μικρή ομάδα το δομεί αυτό ως πρόγραμμα. Στην πορεία, σε αυτό συμμετέχουν όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ώστε να γίνει μια συζήτηση μέσα από το Διαδίκτυο αυτό το διάστημα. Στόχος μας είναι, να το ξεκινήσουμε για ένα χρόνο πιλοτικά και μετά να προσπαθήσουμε την όσο γίνεται μεγαλύτερη εφαρμογή του σε περισσότερα σχολεία».

Πηγή: esos

 

Το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

Είχα ξανακάνει ανάρτηση για να παρουσιάσω το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού και το Αρχείο του Καβάφη αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο, η ανάρτηση εξαφανίστηκε. Ας πούμε πως μου βγήκε σε καλό, γιατί ανακάλυψα μια εφαρμογή με την οποία μπορείς να δημιουργήσεις τις παρουσιάσεις σου μ` έναν εντελώς διαφορετικό και εντυπωσιακό τρόπο. Η εφαρμογή ονομάζεται Prezi και το ευτύχημα είναι ότι δέχεται και τα ελληνικά, μόνο που δεν σου δίνει τη δυνατότητα επιλογής γραμματοσειράς. Έκανα λοιπόν δοκιμή με μια παρουσίαση για το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού. Συζητάμε εντυπώσεις στο ΚΣΕ ή εδώ στα σχόλια.

Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού on Prezi

Παρουσίαση σχεδίου μαθήματος για τον Καβάφη κατά τη βιβλιοπαρουσίαση του τόμου “Διαδίκτυο & Διδασκαλία” εκδόσεις Κέδρος. Παρουσιάζει η Γιακουμάτου Τερέζα.

Σοφία Νικολΐδου, Διδακτική πρόταση: Κ.Π. Καβάφης. Το αρχείο του Ποιητή.

ΤΠΕ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΠΕ και ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Για τον Νίκο Καββαδία

Υποστηρικτικό υλικό για τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με τον Νίκο Καββαδία:

 Διαθέσιμα έργα στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.

Ο διαδικτυακός τόπος του ΕΚΕΒΙ και οι εικαστικές αφίσες.

Αφιέρωμα στις Επτά ημέρες της Καθημερινής (28/2), σε επιμέλεια Κωστή Γιούργου.

Αφιέρωμα στο περιοδικό Νέα Εστία (τχ. 1702).

Αφιέρωμα στο έργο του ποιητή από το περιοδικό Η Λέξη τχ. 27 (Σεπτέμβριος 1983).

Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καββαδία, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά από τη σειρά της ΕΡΤ «Εποχές και συγγραφείς».

Νίκος Καββαδίας αφιέρωμα-μηχανή του χρόνου (alpha).

Αφιέρωμα του μηνιαίου περιοδικού πολιτισμού ως3 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία.

Γλωσσάρι θαλασσινό (Καββαδίας), από το ηλεκτρονικό περιοδικό ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ

Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Καλλιτεχνικό εργαστήρι Ελευσίνας, φωτογραφικό αρχείο, βραδιές αφιερώματα.