ΠΟΙEIN: Ο Έστω-Τόπος για την ποίηση

poiein1.gifΤην ώρα που ένα μεγάλο μέρος κριτικού και αναγνωστικού κοινού μοιάζει να αμφιβάλει για το μέλλον του βιβλίου με τη μορφή που έχει σήμερα, στον κόσμο των blogs γεννιέται ένας διαφορετικής υφής πολιτισμός: πεζογράφοι, ποιητές, δοκιμιογράφοι και κριτικοί καταθέτουν τη δουλειά τους δημόσια, αδιαφορώντας για πωλήσεις, διαφημίσεις σε ένθετα εφημερίδων και προθήκες βιβλιοπωλείων. Κι ενώ η έντυπη λογοτεχνία συγκεντρώνει τον κόσμο της κατά κύριο λόγο σε τεύχη ασταθούς περιοδικότητας και περιορισμένης διάθεσης, η ελληνική μπλογκόσφαιρα διαθέτει απλά το Ποιείν. Περισσότερα…

«Η Επιθεώρηση Ποιητικής Τέχνης «poiein.gr» είναι μια ιστοσελίδα για ποιήματα, ποιητές και ποίηση (ίσως…) από όλο τον κόσμο. Εμπνευστής της ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας και αφετηρία της το 2001 (στην αρχή ως προσωπική ιστοσελίδα). Από τον Δεκέμβριο 2006 λειτουργεί ως διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό με καθημερινή ανανέωση, το οποίο περιέχει 16 μόνιμες στήλες και έχει ημερήσια επισκεψιμότητα 968 επισκέπτες (max.1168), σύνολο 30.009 επισκέψεις για το μήνα Μάιο 2008.

Στις μόνιμες στήλες του Ποιείν, συναντάμε ποιητές από όλο τον κόσμο, νέους- πρωτοεμφανιζόμενους, παρουσιάσεις βιβλίων, κείμενα για την αγορά του βιβλίου, μικρά δοκίμια ποιητικής, αναγνώσεις- κριτικές κ.ά. καθώς και την ιδιαίτερη στήλη με τίτλο «Spontaneous Anthology», στην οποία παρουσιάζεται μοντέρνα ελληνική και ξένη ποίηση, επιλεγμένη και σχολιασμένη από φίλους- αναγνώστες του Ποιείν κι όπου προτείνονται ποιήματα (όχι ονόματα), σε μια προσπάθεια απόσταξης των άξιων δημιουργιών, μακριά από τη δημοσιότητα και τον μύθο των ίδιων των δημιουργών τους. Περισσότερα…

poiein podcast Το ραδιόφωνο της ποίησης. Ποιήματα, ποιητές και… μουσικές (ίσως). Κάθε Σάββατο πρωί.

Τι είναι το RSS

logotype.gif Το RSS (Really Simple Syndication) είναι μία μορφή ανταλλαγής περιεχομένου στο Διαδίκτυο, με το οποίο επιτυγχάνεται η εύκολη δημοσίευση διαδικτυακού περιεχομένου το οποίο αλλάζει συχνά, όπως οι καταχωρήσεις ιστολογίων (blogs), οι τίτλοι ειδήσεων και τα podcasts. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει κατευθείαν στον υπολογιστή του τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων και των άρθρων που επιθυμεί αμέσως μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα χωρίς να είναι απαραίτητο να επισκέπτεται καθημερινά τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους.

Ένα έγγραφο σε μορφή RSS συνήθως ονομάζεται «ροή ιστού» (web feed) ή «κανάλι» (channel) και περιέχει είτε μια περίληψη του περιεχομένου από έναν συγκεκριμένο ιστοχώρο είτε το πλήρες κείμενο.

Για την ανάγνωση του περιεχομένου ενός RSS απαιτείται η χρήση ενός λογισμικού, το οποίο ονομάζεται «αναγνώστης RSS» ή «αναγνώστης ροών». Ο χρήστης εγγράφεται σε μία ροή RSS καταχωρώντας στον αναγνώστη την διεύθυνση της ροής. Το πρόγραμμα αναγνώστης ελέγχει τακτικά την κατάσταση των εγγεγραμμένων ροών και εμφανίζει στην οθόνη του χρήστη μία οπτική ένδειξη όταν υπάρξει αναπροσαρμογή του περιεχομένου. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει το μήνυμα είτε εκείνη την στιγμή είτε αργότερα.

Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να πατήσει επάνω στο εικονίδιο RSS που υπάρχει στην ιστοσελίδα που επισκέπτεται, οπότε και θα εμφανιστεί άμεσα στην οθόνη του το πιο πρόσφατο περιεχόμενο.

Περισσότερα στο τελευταίο τεύχος του e-Emph@sis (ηλεκτρονικό περιοδικό του ΠΣΔ), όπου μπορείτε να βρείτε και τα RSS που προσφέρει το ΠΣΔ.

To RSS σε απλά αγλικά.

Λέσχες Ανάγνωσης

advent-elves.gifΟι Λέσχες Ανάγνωσης είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (www.ekebi.gr) κι έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Ο θεσμός της Λέσχης Ανάγνωσης βασίζεται “στην ελευθερία, την ευελιξία και την προσαρμογή στα γούστα των ανθρώπων που την απαρτίζουν”.

Λέσχη ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα που συναντιέται συστηματικά, με κάποιο πρόγραμμα, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή τους συμφωνία. “Είναι ένας εξαιρετικά απλός και ολοένα πιο δημοφιλής τρόπος να καλλιεργηθεί η δημιουργική σχέση μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος να περάσουμε την ελεύθερη ώρα μας”.

Η λειτουργία μιας Λέσχης Ανάγνωσης είναι εξαιρετικά απλή: μια παρέα ανθρώπων αποφασίζει να διαβάσει από κοινού κάποια συγκεκριμένα βιβλία και μετά κανονίζει συναντήσεις σε τακτά διαστήματα (συνήθως μια φορά το μήνα ή το δεκαπενθήμερο) για να τα συζητήσει. Είναι ένας ωραίος τρόπος κοινωνικοποίησης, καθώς φέρνει σε επαφή ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Την ευθύνη του αρχικού σχηματισμού της ομάδας την έχει κάποιος συντονιστής.

Πολλές είναι και οι Μαθηματικές Λέσχες Ανάγνωσης που ξεκίνησαν το 2005 στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Μπορούμε λοιπόν, μαζί με τη θεατρική ομάδα, την ομάδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του σχολείου μας, να δημιουργήσουμε και μια ομάδα ανάγνωσης. Όπως είπε και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης χρειαζόμαστε τις Λέσχες για τη γοητεία του να πολιορκήσουμε από κοινού ένα βιβλίο χωρίς ποτέ να το αλώσουμε”.

Μπορείτε να διαβάσετε για τις Λέσχες Ανάγνωσης στο πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό Ηριδανός και να βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό καθώς και σχετική παρουσίαση στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Η νεοελληνική λογοτεχνία στο διαδίκτυο

tsoklis.jpg

Εικόνα : έργο του Κώστα Τσόκλη

“Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης τα πάντα αλλάζουν και μαζί τους και η λογοτεχνία, που μπορεί πλέον να πάρει τη μορφή ενός άυλου κειμένου, το οποίο ταξιδεύει χωρίς προορισμό, με τη μορφή του να βρίσκεται σε διαρκή ρευστότητα και να εξαρτάται άμεσα από το βαθμό της διάδρασης ανάμεσα στον αποστολέα και τον αποδέκτη”.

“Σήμερα όποιος ασχολείται με τη μελέτη της λογοτεχνίας έχει στη διάθεσή του όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία: βάσεις δεδομένων, ψηφιακές βιβλιοθήκες, γλωσσικά και εγκυκλοπαιδικά βοηθήματα, εξαιρετικές ιστοσελίδες που αναφέρονται σε συγγραφείς, πολιτισμούς, λαούς, χώρες και σε ό,τι εν γένει μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου. Χρήσιμα πράγματα που συχνά ενθαρρύνουν την κλοπή, την ευκολογραφία και την ασημαντολογία. Κάθε μέσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, κουβαλά και τη φύρα του. Αλλά η γραφή, όπως λέει ο Χάινερ Μίλερ, «είναι ρίσκο, περιπέτεια, εμπειρία» και δεν πρέπει να τη φοβίζουν τα εμπόδια”.

Από το άρθρο του Δημήτρη Δημηρούλη Λογοτεχνία και Διαδίκτυο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Στην Πύλη για τις Λαϊκές Βιβλιοθήκες θα βρείτε χρήσιμες, σχολιασμένες συνδέσεις για τη νεοελληνική λογοτεχνία.