Λέσχες Ανάγνωσης

advent-elves.gifΟι Λέσχες Ανάγνωσης είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (www.ekebi.gr) κι έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Ο θεσμός της Λέσχης Ανάγνωσης βασίζεται “στην ελευθερία, την ευελιξία και την προσαρμογή στα γούστα των ανθρώπων που την απαρτίζουν”.

Λέσχη ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα που συναντιέται συστηματικά, με κάποιο πρόγραμμα, για να συζητήσει βιβλία που διάβασαν τα μέλη της, ύστερα από κοινή τους συμφωνία. “Είναι ένας εξαιρετικά απλός και ολοένα πιο δημοφιλής τρόπος να καλλιεργηθεί η δημιουργική σχέση μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος να περάσουμε την ελεύθερη ώρα μας”.

Η λειτουργία μιας Λέσχης Ανάγνωσης είναι εξαιρετικά απλή: μια παρέα ανθρώπων αποφασίζει να διαβάσει από κοινού κάποια συγκεκριμένα βιβλία και μετά κανονίζει συναντήσεις σε τακτά διαστήματα (συνήθως μια φορά το μήνα ή το δεκαπενθήμερο) για να τα συζητήσει. Είναι ένας ωραίος τρόπος κοινωνικοποίησης, καθώς φέρνει σε επαφή ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Την ευθύνη του αρχικού σχηματισμού της ομάδας την έχει κάποιος συντονιστής.

Πολλές είναι και οι Μαθηματικές Λέσχες Ανάγνωσης που ξεκίνησαν το 2005 στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ.

Μπορούμε λοιπόν, μαζί με τη θεατρική ομάδα, την ομάδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του σχολείου μας, να δημιουργήσουμε και μια ομάδα ανάγνωσης. Όπως είπε και ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης χρειαζόμαστε τις Λέσχες για τη γοητεία του να πολιορκήσουμε από κοινού ένα βιβλίο χωρίς ποτέ να το αλώσουμε”.

Μπορείτε να διαβάσετε για τις Λέσχες Ανάγνωσης στο πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό Ηριδανός και να βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό καθώς και σχετική παρουσίαση στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Αφήστε μια απάντηση