Αξιοποίηση-Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών

Επιμορφωτικό υλικό

Ενότητα 3.2.pdf Αξιοποίηση-Αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών

web-2.jpg Υπάρχουν σήμερα μια σειρά από τελευταίας γενιάς δημοσιευμένες σελίδες στο διαδίκτυο, των οποίων η αξιοποίηση ωστόσο εξαρτάται από μια σειρά τεχνικών αξιολόγησης που πρέπει να διαθέτει είτε ο εκπαιδευτικός, είτε ο μαθητής, προκειμένου να μπορεί να εκτιμήσει τη διδακτική αξία του υλικού που του προσφέρεται μέσα από τη σελίδα. Στόχος της ενότητας είναι η εκμάθηση τεχνικών για την αποτελεσματική διδακτική αξιοποίηση του διαδικτύου και η δημιουργία γενικής φύσεως κριτηρίων, με τα οποία θα είναι δυνατόν να εκτιμώνται οι πληροφορίες που παρέχονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστοχώρους.

Παρουσίαση

wwwlogo.pngΤο World Wide Web είναι αυτό που έχει κάνει το Internet να είναι τόσο δημοφιλές. Το Internet υπήρχε πολλά χρόνια πριν από το Web, αλλά αφότου άρχισε να χρησιμοποιείται το φιλικό και πολύ απλό στη χρήση γραφικό περιβάλλον Web, οι χρήστες του Internet αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το World Wide Web ή WWW ή απλά Web, παρουσιάζεται σαν μια σελίδα με κείμενο, γραφικά και υπερσυνδέσμους (hyperlinks), με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να μεταφερθούμε σ? άλλες σελίδες του Internet και να ξεκινήσουμε έτσι μια απολαυστική περιήγηση στον παγκόσμιο ιστό.

Ιστορικά στοιχεία υπολογιστών

Web 2.0. Η δεύτερη γενιά του διαδικτύου

Το ελληνικό Web 2.0 σε παζλ

Τί είναι το Web 2.0; Στο παρακάτω καταπληκτικό video μπορείτε να μάθετε τι ακριβώς είναι το Web 2.0. Έννοιες όπως collaboration, co-operation και communication είναι βασικά κλειδιά αυτής της γενιάς του Web. Δεν πρόκειται απλώς για μέσα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. Δημιουργούν έναν άλλο πολιτισμό, άλλο τύπο ανθρώπου και σκέψης, άλλους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης, διαφορετικούς τρόπους να αντιλαμβανόμαστε και να ερμηνευουμε την πραγματικότητα.

]

Δείτε και μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από τους Αλέξανδρο Γκίκα, Ιωάννα Χαρδαλούπα, Νίκη Λαμπροπούλου και η Μαριάννα Βιβίτσου, η οποία έγινε σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με εργαλεία και εφαρμογές του web 2.0.” | View | Upload your own

Αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο

search_engine.gifΠλοήγηση στο διαδίκτυο.pdf

Η εύρεση χρήσιμων πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) γίνεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, με τη χρήση των μηχανών αναζήτησης (search engines). Οι μηχανές αναζήτησης είναι τεράστιες βάσεις δεδομένων που περιέχουν καταχωρήσεις για πάρα πολλά θέματα και επιτρέπουν την ταχύτατη αναζήτηση και εύρεση ενός θέματος. Με τους μηχανισμούς αναζήτησης μπορούμε να αναζητήσουμε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανισθεί στην οθόνη μας μια λίστα με τις ιστοσελίδες που περιέχουν το θέμα που ψάχνουμε.

Οι μηχανές αναζήτησης, σαν συστήματα ανάκλησης πληροφοριών, καλούνται να επεξεργαστούν τις ανάγκες των χρηστών που εκφράζονται με τη μορφή ερωτημάτων (queries). Κάθε μηχανή αναζήτησης κάνει χρήση προγραμμάτων, τα οποία σαρώνουν τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Wed). Τα προγράμματα αυτά ονομάζονται robots, crawlers, agents, spiders και η λειτουργία τους είναι να βρίσκουν για κάθε σελίδα του παγκόσμιου ιστού τα στοιχεία της και τις λέξεις που περιέχει. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται στη βάση δεδομένων της μηχανής αναζήτησης. Όταν κάνεις ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, αυτή αναζητά στη βάση δεδομένων της και όχι απευθείας στον παγκόσμιο ιστό. Η μηχανή σου, εμφανίζει ιστοσελίδες που έχουν περιεχόμενο σχετικό με το κείμενο της ερώτησής σου.

boolean.gifΟι μηχανές αναζήτησης αναγνωρίζουν ειδικούς τελεστές, οι οποίοι δίνουν στις λέξεις-κλειδιά ειδική σημασία. Οι τελεστές που χρησιμοποιούνται στις αναζητήσεις ονομάζονται λογικοί τελεστές. Οι βασικότεροι είναι: and, or, not, +, –, “”

And: τα αποτελέσματα περιέχουν σελίδες που έχουν και τις δύο λέξεις της αναζήτησης.

Or: τα αποτελέσματα περιέχουν σελίδες που έχουν τη μία ή την άλλη λέξη.

Not: αποκλείει την εμφάνιση συγκεκριμένων λέξεων στο αναζητούμενο κείμενο.

“”: τα αποτελέσματα δίνουν σελίδες που περιέχουν μια φράση μέσα σε εισαγωγικά ακριβώς όπως πληκτρολογήθηκε.

Τα + και λειτουργούν όπως τα and και not.

Πηγή: Εκπαιδευτικός ιστός. Αποτελεί την πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του e-yliko. Στην ενότητα που αφορά στο διαδίκτυο, το έκτο μάθημα αναφέρεται στην αναζήτηση πληροφοριών στο Web. Μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μαθήματα, τα οποία όμως έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μόνο αν είστε εγγεγραμμένοι χρήστες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Τεχνικές αναζήτησης – Deep google

Η μηχανή αναζήτησης Google

euro2008.gif Η χρονική διάρκεια μιας ερώτησης στο Google υπολογίζεται σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. Περιλαμβάνει διάφορα στάδια τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν προτού να μπορέσουν τα αποτελέσματα να παραδοθούν στο χρήστη, που αναζητά τις πληροφορίες.

top_query.gif 1. O κεντρικός υπολογιστής δικτύου στέλνει την ερώτηση στους κεντρικούς υπολογιστές δεικτών.

indexservers.gif

Το περιεχόμενο μέσα στους κεντρικούς υπολογιστές δεικτών είναι παρόμοιο με το ευρετήριο ενός βιβλίου. Περιέχει τις σελίδες με τις λέξεις που ταιριάζουν στην κάθε ερώτηση. uparrow.gif docservers1.gif

2. Η ερώτηση ταξιδεύει στους κεντρικούς υπολογιστές εγγράφου, οι οποίοι ανακτούν πραγματικά τα αποθηκευμένα έγγραφα. Τα αποκόμματα παράγονται για να περιγράψουν κάθε αποτέλεσμα αναζήτησης.

3. Τα αποτελέσματα αναζήτησης επιστρέφονται στο χρήστη στο δευτερόλεπτο.

Πηγή: Η μηχανή αναζήτησης google.pdf

Για περισσότερα προϊόντα Google, More Google Products.

Επίσης: http//ask.com/ και θα πάρετε απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτησή σας.

Διαβάστε επίσης:

Για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Ίντερνετ:  Εργαλείο ή απειλή; ‘Ερευνα για τη χρήση του διαδικτύου στους μαθητές.

Copyright και ορθή χρήση πληροφοριών

197px-copyrightsvg.pngΤα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς «αυθεντικής εργασίας». Αυτό περιλαμβάνει λογοτεχνία (όπως τα βιβλία και τα άρθρα περιοδικών), δράμα (όπως τα θεατρικά έργα και διαφημίσεις), μουσική (όπως τα τραγούδια και τις συλλογές), καλλιτεχνία (όπως τα έργα ζωγραφικής και τα γλυπτά) και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες, καθώς και οποιασδήποτε μορφής λογισμικό.

Πνευματικό δικαίωμα είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού επάνω στο έργο του, σε σχέση με την (προσωρινή ή μόνιμη) χρήση, αντιγραφή, η αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο, του δικού του έργου. Κανένας άλλος εκτός από τον δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο τον δημιουργό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πνευματική ιδιοκτησία και Ίντερνετ.

Netiquette

netiquette.gifΑκόμα και εάν είναι αλήθεια ότι Διαδίκτυο έγινε συνώνυμο με την ελευθερία και τον ανοιχτό χώρο, είναι επίσης αλήθεια ότι ακόμα και στο Διαδίκτυο υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς που δεν πρέπει να αγνοούνται. Με τον όρο «Netiquette» ονομάζουμε ένα σύνολο κανόνων για την ειρηνική και φιλική συμβίωση» στους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν τρόποι της επικοινωνίας και ενέργειες που θεωρούνται «άπρεπες» και θα πρέπει να αποφεύγονται. Διαβάστε εδώ κάποιους από τους βασικούς κανόνες του διαδικτύου.Περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι η netiquette,

από την Ένωση Ελλήνων χρηστών Internet,

από τα ΝEA online: “Πέντε χρυσοί κανόνες συμπεριφοράς για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης”

και από το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ΤΠΕ-Ε: “NETIQUETTE Μικρός Οδηγός καλής δικτυακής συμπεριφοράς”.