Σχολική δανειστική βιβλιοθήκη

Ενημερώνουμε όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας πως στο σχολείο μας, έως τις αρχές Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη. Για την αποτελεσματική λειτουργία της επιλέξαμε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον διαχείρισης, το οποίο είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο στην διεύθυνση: http://deutero-library.mysch.gr

prtscrn vivlioth

Το περιβάλλον διεπαφής της εφαρμογής της βιβλιοθήκης επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση βιβλίων με βάση διάφορα κριτήρια (τίτλο, συγγραφέα, λέξεις-κλειδιά, θεματική κατηγορία), έχει τις εικόνες των εξωφύλλων και τις περιλήψεις των βιβλίων, παρέχει πληροφόρηση για το ιστορικό δανεισμού κάθε χρήστη, επιτρέπει την αξιολόγηση των βιβλίων που έχει διαβάσει και άλλες χρήσιμες λειτουργίες (λίστα νέων βιβλίων της βιβλιοθήκης, Podcast με θέμα το βιβλίο, δημιουργία προσωπικής λίστας-wish list βιβλίων   κ.λπ.)

Για να λειτουργήσει η σχολική βιβλιοθήκη ως δανειστική, απαιτείται η εγγραφή και έκδοση κάρτας-μέλους  για τους μαθητές/τριες, διότι η καταχώρηση του δανεισμού στα μέλη της γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Οι μαθητές/μαθήτριες θεωρούνται αυτοδικαίως μέλη της σχολικής μας βιβλιοθήκης και θα εκδοθεί για κάθε παιδί η κάρτα-μέλους με ισχύ έως την αποφοίτηση ή την μετεγγραφή του από το σχολείο μας. Για την κάρτα-μέλους της βιβλιοθήκης μας θα χρησιμοποιηθεί ο αριθμός μητρώου κάθε παιδιού, το τηλέφωνο και το email ενός εκ των γονέων, έτσι ώστε, όταν γίνεται δανεισμός κάποιου βιβλίου από το παιδί, αυτόματα – μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – θα ενημερώνεται και ο γονέας του. Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη μέσω των στοιχείων της κάρτας-μέλους επιτρέπει σε κάθε χρήστη της να δημιουργεί τη δική του λίστα προτιμήσεων, να αξιολογεί τα βιβλία που διάβασε, να ελέγχει τους τίτλους που έχει δανειστεί κ.λπ. Καθώς θα εκδοθούν κάρτες για όλα παιδιά του σχολείου, αν κάποιος εκ των γονέων/κηδεμόνων δεν επιθυμεί την έκδοση της κάρτας και συνακόλουθα την αξιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης μας από το παιδί του, παρακαλούμε ας επικοινωνήσει με τον Διευθυντή του σχολείου.

Η πρόσβαση στα βιβλία της βιβλιοθήκης μας είναι δυνατή και για τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών, για την περίπτωση που επιθυμούν οι ίδιοι να δανειστούν κάποιο βιβλίο για να διαβάσουν μαζί με τα παιδιά τους. Για την περίπτωση αυτή, παρακαλούμε απευθυνθείτε στον Διευθυντή του σχολείου.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης θα είναι προσβάσιμος στους μαθητές σε καθορισμένες ώρες την εβδομάδα, ενώ επισκέψεις θα γίνονται και ανά τμήμα σε χρόνο δικής τους επιλογής υπό την επιμέλεια της/του δασκάλας/δασκάλου της τάξης. Σε αυτήν τη φάση, πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας της βιβλιοθήκης μας είναι η υλοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων σε σχέση με την ανάγνωση βιβλίων, παράλληλα βέβαια με τη δανειστική λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Μαρτίου θα φιλοξενήσουμε για μία εβδομάδα  το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βαλίτσας «Ταξιδιώτης γραφής» του Ιδρύματος Ευγενίδου, με βάση το οποίο θα οργανώσουμε δραστηριότητες που θα απευθύνονται εν δυνάμει σε όλα τα τμήματα του σχολείου. Παράλληλα σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν και άλλες φιλαναγνωστικές και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ξεκινάμε λοιπόν με έναν κατάλογο περίπου 200-250 εύχρηστων και σε καλή κατάσταση βιβλίων (η καταλογογράφηση είναι σε εξέλιξη ενώ αναζητούμε τους οικονομικούς πόρους για την αγορά κουτιών αποθήκευσης για την ταξινόμηση των βιβλίων και την εύκολη μεταφορά τους και στις αίθουσες ή και σε άλλους χώρους όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σχετικές δραστηριότητες), ενώ ο ιστοχώρος της βιβλιοθήκης μας θα εμπλουτίζεται με σχετικό υλικό από τις δράσεις των παιδιών σχετικά με τα βιβλία.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.