Η ιστορία της σχολικής μας βιβλιοθήκης…

Διαρκής στόχος μας είναι ένα σχολείο που εκτός από τη μετάδοση γνώσεων θα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και προσωπικής ανάπτυξης. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιώντας κατάλληλα μια διαθέσιμη αίθουσα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014 προχωρήσαμε στη διαμόρφωση ενός χώρου κατάλληλου για βιβλιοθήκη- αναγνωστήριο (αίθουσα 9 στον 2ο όροφο). Για τη διευθέτηση και τον εξοπλισμό του χώρου αυτού αξιοποιήθηκε εξοπλισμός που υπήρχε στο σχολείο (τηλεόραση και συσκευή dvd, έπιπλα βιβλιοθηκών, βιβλία και μοκέτες) καθώς και υλικό που εξασφαλίστηκε μέσω προσφορών γονέων (σύστημα ηχείων για τη βελτίωση της ηχητικής κάλυψης της αίθουσας, ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό της μοκέτας). Η προετοιμασία και η διευθέτηση του χώρου έγινε από το προσωπικό του σχολείου με τέτοιο τρόπο, ώστε, αν υπήρξε μελλοντικά ανάγκη για χρήση της αίθουσας αυτής για διδακτικούς σκοπούς, να μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, χωρίς άλλες προσαρμογές.

SAM 0253
Ο αρχικός χώρος της βιβλιοθήκης μας στην αίθουσα 9
Ο αρχικός χώρος της βιβλιοθήκης μας στην αίθουσα 9

Οι αλλαγές στον αριθμό των λειτουργούντων τμημάτων του σχολείου, επέφεραν και την αλλαγή του χώρου της βιβλιοθήκης, αρχικά στην αίθουσα 2 και ακολούθως στην αίθουσα 1, όπου ο χώρος αξιοποιήθηκε παράλληλα και ως αίθουσα προβολών, ενώ διευθετήθηκε ώστε να επιτρέπει την εκτέλεση ομαδικών δράσεων και διακοσμήθηκε αισθητικά με θέματα που παραπέμπουν στο βιβλίο. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια είχαμε την ενεργό εμπλοκή και βοήθεια των εκπαιδευτικών που οργάνωσαν την καταλογογράφηση και ταξινόμηση των βιβλίων καθώς και γονέων που μας παρείχαν βιβλία, εξοπλισμό και συνέβαλαν στις αισθητικές παρεμβάσεις.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης στην αίθουσα 1
tn P1010546
Ο χώρος της βιβλιοθήκης στην αίθουσα 1

tn P1010553

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 το σχολείο μας, μαζί με άλλα 911 σχολεία πανελλαδικά, εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, προβλέπεται η χρηματοδότηση προμήθειας βιβλίων συνολικής αξίας 1.750 ευρώ για τον εμπλουτισμό κάθε σχολικής βιβλιοθήκης, καθώς και 1.250 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (υπολογιστή και εκτυπωτή). Για την επιλογή των βιβλίων που θα εμπλούτιζαν τη σχολική μας βιβλιοθήκη επιλέξαμε να εμπλέξουμε δημιουργικά και αποτελεσματικά όλα τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας, για αυτό και ζητήσαμε τις προτάσεις των μαθητών αλλά και των γονέων για τίτλους βιβλίων που θα επιθυμούσαν να εντάξουμε στον κατάλογο των προς αγορά βιβλίων.

Αποδελτίωση των προτάσεων για τον κατάλογο των βιβλίων

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας συντάχθηκε ο τελικός κατάλογος των βιβλίων που θα αγοράζαμε, αλλά… δυστυχώς, καθώς η προμήθεια βιβλίων και εξοπλισμού θα γινόταν μέσω του αρμόδιου οργάνου του δήμου, εκκρεμότητες παλαιότερων ετών που αφορούσαν στη λειτουργία και την οικονομική διαχείρισή του δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος για κανένα από τα 4 σχολεία του δήμου μας που είχαν ενταχθεί στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (1ο & 2ο Δημοτικά Σχολεία Αλιβερίου και 1ο & 2ο Δημοτικά Σχολεία Κύμης). Η ένταξή μας στο δίκτυο παραμένει, και ευελπιστούμε αν κάποια στιγμή αρθούν τα προσκόμματα αυτά να προχωρήσουμε στην αγορά του εξοπλισμού και των βιβλίων.

Η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται ως εξής. Μετά από ενέργειες εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων εξασφαλίστηκαν ορισμένοι καινούριοι τίτλοι βιβλίων με τους οποίους εμπλουτίστηκε ο κατάλογος της βιβλιοθήκης μας.

Ωστόσο ο κατάλογος βιβλίων είναι  πολύ περιορισμένος, αφού καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία δεν διατέθηκαν χρήματα για αγορά βιβλίων. Τα μόνα καινούρια βιβλία ήταν αυτά που μπορέσαμε να αγοράσουμε στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που εξασφάλισε το σχολείο από τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων «Μαθαίνουμε Παρέα» του Ιδρύματος Λάτση κατά το σχολικό έτος 20-15-2026, όπου και προμηθευτήκαμε ορισμένους τίτλους σχετικούς με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, που ήταν και το θέμα της δικής μας δραστηριότητας με τίτλο «Τα απομεινάρια ενός σχολείου: Μικροί Ανακυκλωτές σε δράση».

tn apomeinaria 1

Εκκινώντας λοιπόν με έναν μικρό αριθμό σύγχρονων τίτλων βιβλίων, η λειτουργία της σχολικής μας βιβλιοθήκης επαναπροσδιορίζεται…. Αλλά για αυτό θα ενημερωθείτε σύντομα σε επόμενη δημοσίευσή μας, γιατί το “ταξίδι αρχίζει ξανά…”

Afisa biblithikis

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.