Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία – δράση ευαισθητοποίησης

Δράση ευαισθητοποίησης σχετικά με τους σκύλους-οδηγούς τυφλών

 Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), το σχολείο μας διοργανώνει μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με τα άτομα με αναπηρία όρασης και παράλληλα μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με την αξία ενός Σκύλου-Οδηγού στη ζωή ενός ατόμου με τέτοια αναπηρία.

Blindness Awareness Month Made with PosterMyWall

Ο σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γενικά ως προς τα θέματα που αφορούν την κοινότητα των τυφλών, θέματα σχετικά με την φιλοζωία και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την χρήση Σκύλου-Οδηγού από ένα άτομο με αναπηρία όρασης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει:

  • Παρουσία των Τεχνικών Συνοδείας και την αξία του Λευκού Μπαστουνιού.
  • Συνοπτική παρουσίαση των σταδίων Εκπαίδευσης ενός Σκύλου Οδηγού.
  • Παρουσίαση του ρόλου του Σκύλου Οδηγού και της Εκπαίδευσής του.
  • Εξηγούνται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται όταν κανείς συναντά ένα άτομο με αναπηρία όρασης και τον Σκύλο-Οδηγό του και θέλει να τον βοηθήσει και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι προσέγγισης.

Θεωρούμε πως η επαφή των παιδιών με τον Σκύλο-Οδηγό θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και παράλληλα η άμεση επαφή με ένα άτομο με αναπηρία όρασης δίνει την δυνατότητα να προκύψουν προβληματισμοί και ερωτήσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και στην αποδοχή της ετερότητας.

Η δράση θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου (με διάρκεια από 45΄-60΄) και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές του σχολείου, χωρισμένους σε ομάδες τάξεων (Α-Β, Γ-Δ, Ε-ΣΤ) υπό την επιμέλεια των υπευθύνων των τάξεων, ώστε η σχετική παρουσίαση να προσαρμοστεί κατάλληλα στην ηλικία των παιδιών. Στην παρουσίαση θα είναι παρόντες, ένας Χειριστής Σκύλου-Οδηγού, άτομο με αναπηρία όρασης, με τον Σκύλο-Οδηγό του και ένας εθελοντής του Κέντρου Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδος. Η δράση θα υλοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ενώ οι μαθητές θα έχουν προετοιμαστεί σχετικά με το θέμα της αναπηρίας με συζητήσεις με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων. Ο Σκύλος-Οδηγός είναι εμβολιασμένος, έχει βιβλιάριο υγείας και παρακολουθείται επισταμένως από κτηνιάτρους και τον Συντονιστή Κτηνίατρο του Κέντρου. Σύμφωνα με τον νόμο 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3-8-2010 (κεφ. ΣΤ, Αρθρο 16), κάθε τυφλός ή άτομο µε αναπηρία δικαιούται να συνοδεύεται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή του σε δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, την πρόσβα­ση και παραμονή του σε δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού.

Οι Σκύλοι-Οδηγοί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να λειτουργούν απερίσπαστοι σε χώρους με πολυκοσμία και θόρυβο και παραμένουν πάντα υπό τον έλεγχο του χειριστή τους. Αν για οποιονδήποτε λόγο, ωστόσο, θεωρείτε πως η παρουσία του παιδιού σας στον χώρο της αίθουσας μαζί με τον Σκύλο-Οδηγό μπορεί να είναι δυσάρεστη (π.χ. θέματα αλλεργίας, φοβίες κ.λπ.), παρακαλούμε ενημερώστε τη δασκάλα της τάξης ή τον Διευθυντή του σχολείου, ώστε να φροντίσουμε την ώρα αυτή το παιδί να παραμείνει σε άλλον χώρο.

Η δράση προγραμματίζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (εγκύκλιος υπ. αριθ. Πρωτ. 1277719/ΓΔ4/07-11-2023 του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τις σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (άρθρο 16, παρ. 2 του Π.Δ. 79/2017). Προσκεκλημένη μας θα είναι η κυρία Άννα Μπαλάν με τον Νίτρο, τον Σκύλο-Οδηγό που της έχει παραχωρήσει το Κέντρο Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδος.

Το Κέντρο Σκύλοι-Οδηγοί Ελλάδος είναι Α.Μ.Κ.Ε. με εταίρους το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), την  Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (E.O.T.), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (Π.Σ.Τ.), τον  Φάρο Τυφλών της Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), την Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α) και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ.)

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.