ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΩΔΙΚΑ

Halloween: Kωδικοποίηση –  αποκωδικοποίηση εικόνων

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης, με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού πληροφορικής, έλαβαν μέρος στη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, https://codeweek.eu/, με θέμα την Kωδικοποίηση –  αποκωδικοποίηση εικόνων Halloween.

Στόχος της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές:

  • na μάθουν την έννοια pixel- εικονοστοιχείο,
  • να δουν μια μορφή κώδικα και να την αναπαράστασή του σε εικόνα,
  • να δημιουργήσουν τον κώδικα μιας εικόνας

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν στους μαθητές εικόνες με θέμα το Halloween και οι μαθητές δημιούργησαν τον αντίστοιχο κώδικα. Έπειτα έγινε το αντίστροφο, τους δόθηκε ο κώδικας και δημιούργησαν την εικόνα. Οι εικόνες ήταν όλες σε πλέγμα ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές την έννοια «εικονοστοιχείο».

Δείγματα της εργασίας των παιδιών μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο υπερδεσμό.

Colorful Watercolor Creative Project Presentation (canva.com)

Η συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό είχε ως αποτέλεσμα το σχολείο μας να λάβει πιστοποιητικό συμμετοχής.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 11 01 225157

Το θέμα της συμμετοχής προέκυψε ύστερα από την συνεργασία με την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας, η οποία λόγω της γιορτής Halloween, συζήτησε με τους μαθητές για το έθιμο και την προέλευση του. Είδαν σχετικά βίντεο, μίλησαν για το στολισμό και τις στολές που φορούν. Οι μαθητές ανέφεραν όσα ονόματα γνώριζαν στα αγγλικά, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα τα διάβασαν στη φωτοτυπία με τις στολές και τα ζωγράφισαν. Αργότερα εξασκήθηκαν σε αυτό με άσκηση αντιστοίχισης. Ζωγράφισαν σε κενό χαρτί την αγαπημένη τους στολή κ έφτιαξαν μάσκες για εξάσκηση στο λεξιλόγιο και για βέβαια για διασκέδαση!!!

9 8 3 2 7 4 5 6