Οδηγίες για την επανέναρξη των μαθημάτων (τροποποίηση-συμπλήρωση)

Τροποποίηση – συμπλήρωση, μετά και από την υπ. αριθ. πρωτ. 5-209/ΓΔ4/05-05-2021 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. (η αλλαγή αναφέρεται στον υποχρεωτικό έλεγχο δύο -2- φορές την εβδομάδα).

Ενόψει της επανέναρξης των μαθημάτων με την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων: Το πρόγραμμα της δια ζώσης διδασκαλίας είναι το ίδιο που ίσχυε και πριν την αναστολή των μαθημάτων. Το πρόγραμμα κάθε τάξης/τμήματος βρίσκεται στη σχετική σελίδα του σχολικού ιστολογίου. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η λειτουργία του σχολείου θα είναι όπως ακριβώς και πριν τη διακοπή των μαθημάτων (ολοήμερο πρόγραμμα, αποχώρηση μαθητών, διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικών, αερισμός χώρων, σχολαστικός καθαρισμός, προσαρμοσμένη λειτουργία εργαστηρίων κ.λπ.).

Αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) για COVID-19: Σύμφωνα με την υπ. αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27707/05-05-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1825, τ. Β) προβλέπεται ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) για COVID-19 για τους μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων.

Ο έλεγχος αυτός διενεργείται δύο (2) φορές, προ Δευτέρας και Πέμπτης και πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου των μαθητών γίνεται από τους γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, του παιδιού και την αστυνομική ταυτότητα των ίδιων (γονέων/κηδεμόνων) στο φαρμακείο.

Οι μαθητές, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οδηγίες για την υλοποίηση του ελέγχου μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σελίδα: https://self-testing.gov.gr/#mathites

Και εδώ ένα σχετικό βίντεο:

Δήλωση αποτελέσματος ελέγχου: Η δήλωση του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού ελέγχουν γίνεται στη σελίδα https://dilosi.services.gov.gr/templates/COVID19-SCHOOL-CARD/create/  από όπου και εκτυπώνεται η σχολική κάρτα για COVID-19 την οποία πρέπει να έχουν μαζί τους οι μαθητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη προσερχόμενοι στο σχολείο. Εναλλακτικά, η κάρτα μπορεί να εκτυπωθεί και να συμπληρωθεί χειρόγραφα στο ακόλουθο έγγραφο

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 , μπορούν να συμπληρωθούν χειρόγραφα τα ζητούμενα στοιχεία (σύμφωνα με παραπάνω έγγραφο) και να υπογραφούν από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών.  Για τις επόμενες εβδομάδες, το σχολείο μπορεί να εξασφαλίσει προς συμπλήρωση έντυπα της σχολικής κάρτας COVID-19 για όσους μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, εφόσον αυτό ζητηθεί από αυτούς ή τους γονείς/κηδεμόνες τους.

Είσοδος στο σχολείο – επίδειξη της σχολικής κάρτας: Για τη συμμετοχή των μαθητών στα μαθήματα είναι απαραίτητη η προσκόμιση της σχολικής κάρτας για COVID-19 με αρνητική δήλωση αποτελέσματος.

Η δήλωση θα επιδεικνύεται από τους μαθητές (δεν θα παραδίδεται)  στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς κατά την είσοδό τους στο χώρο της αυλής από την κεντρική πόρτα.

Για το διάστημα αυτό, η πάνω πόρτα της αυλής θα είναι κλειστή κατά την ώρα της πρωινής προσέλευσης, προκειμένου όλοι οι μαθητές να εισέρχονται στο σχολείο από την κεντρική πόρτα και να ελέγχονται ως προς την επίδειξη της σχολικής κάρτας COVID-19.

Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στο σχολείο, τότε δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα, ενώ θα καλείται ο γονέας του να τον παραλάβει.

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, κατά την είσοδο των μαθητών στην αίθουσα για την 1η ώρα του μαθήματος, θα γίνεται επιβεβαίωση της ύπαρξης της σχολικής κάρτας COVID-19 από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό, κατά τη λήψη των παρουσιών των μαθητών.  Αν οι μαθητές απουσιάζουν την ημέρα του ελέγχου για οποιοδήποτε λόγο, την ημέρα που θα επανέλθουν πρέπει να φέρουν μαζί τους και να επιδείξουν τη σχολική κάρτα COVID-19 με αρνητική δήλωση αποτελέσματος.

Οι μαθητές φέρουν μαζί τους (στην τσάντα τους) τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέχρι και τη διενέργεια του επόμενου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον Διευθυντή του σχολείου.

Σημείωση: Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι θετικό, τότε εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Σχετικά έγγραφα:

Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο

Εφαρμοστική εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου

Υπόδειγμα σχολικής κάρτας COVID-19

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.