Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2025

Πανελλήνιος Διαγωνισμός 2025 Εκπαιδευτικής Ρομποτικής  “Μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη;”  #stemeducation

Untitled 3

Ετοιμάζουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στον Άρη. Φτιάξαμε μια διαστημική αποικία.

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από τους μαθητές  του Νηπιαγωγείου μας  στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού #STEM2024 Μπορούμε να επιβιώσουμε στον Άρη;”.

Οι μαθητές/τριες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας το Beebot για να χαρτογραφήσουν τα πέντε βασικά σημεία που θεωρούν απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μέσα από τη διαδρομή του ρομπότ, αποτύπωσαν “τα 5 πιο σημαντικά βήματα” που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου ο Άρης να γίνει ένας βιώσιμος τόπος διαμονής για τον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποίησαν τη δημιουργικότητα, τη λογική σκέψη και τη συνεργασία, συνδέοντας την τεχνολογία με τη φαντασία και την εξερεύνηση του διαστήματος. 

Είμαστε οι Αρειανοί Εξερευνητές!

Ετοιμάζουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στον Άρη. Φτιάξαμε μια διαστημική αποικία.

Ο Άρης είναι ένας μακρινός, κόκκινος πλανήτης. Δεν έχει θάλασσες, ποτάμια ή δέντρα. Ο ουρανός του είναι σκονισμένος και το έδαφός του γεμάτο πέτρες. Εκεί, οι νύχτες είναι παγωμένες και οι μέρες γεμάτες δυνατούς ανέμους. 

Στον πλανήτη Άρη  δεν υπάρχει αέρας για να αναπνέουμε, νερό για να πίνουμε ή ηλεκτρικό ρεύμα για να ζούμε όπως στη Γη. Έτσι, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε τις απαραίτητες κατασκευές για να μπορούμε να ζούμε εκεί με ασφάλεια.

  1. Εύρεση πάγου και δημιουργία νερού

Στον Άρη υπάρχει πάγος κάτω από το έδαφος. Φτιάξαμε μηχανήματα που σκάβουν και λιώνουν τον πάγο για να παράγουμε καθαρό νερό. Το νερό αυτό το χρησιμοποιούμε για να πιούμε, να μαγειρέψουμε, για καθαριότητα και να ποτίσουμε τα φυτά μας!

  1. Θόλος με φυτά

Φτιάξαμε έναν μεγάλο θόλο που προστατεύει τους ανθρώπους και τα φυτά από την έλλειψη ατμόσφαιρας. Μέσα σε αυτόν, καλλιεργούμε φυτά, λουλούδια, ακόμα και λαχανικά. Τα φυτά μας δίνουν οξυγόνο και φαγητό.

  1. Προστατευτική ασπίδα

Ο Ήλιος στέλνει επικίνδυνη ακτινοβολία στον Άρη και δεν έχουμε την ατμόσφαιρα της Γης να μας προστατεύει. Φτιάξαμε μια προστατευτική ασπίδα γύρω από την πόλη μας, η οποία μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες και κρατάει το περιβάλλον ασφαλές.

  1. Συλλογή ενέργειας με ηλιακά πάνελ

Στον Άρη δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έχει πολύ Ήλιο! Τοποθετήσαμε ηλιακά πάνελ, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον Ήλιο και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, μπορούμε να έχουμε φως, ζέστη και ρεύμα για τα ρομπότ και τα διαστημικά μας σπίτια!

  1. Δημιουργία πόλης για διαμονή

Φτιάξαμε μια ολόκληρη πόλη στον Άρη! Έχει σπίτια, εργαστήρια, αποθήκες, ακόμα και χώρους ψυχαγωγίας. Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να παίζουν μέσα σε ειδικά σχεδιασμένα κτίρια που τους προστατεύουν από το αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη.

Έχουμε νερό, τροφή, αέρα και φως, όλα όσα χρειάζονται οι κάτοικοι για να ζήσουν άνετα. Το νερό προέρχεται από ειδικές μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης, ενώ η τροφή παράγεται σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας. Ο καθαρός αέρας κυκλοφορεί μέσα από εξελιγμένα συστήματα υποστήριξης ζωής, και το φως εξασφαλίζεται από ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν ενέργεια για ολόκληρη την πόλη.

Οι κάτοικοι εργάζονται σε ερευνητικά κέντρα, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες, αλλά έχουν και ελεύθερο χρόνο για διασκέδαση και χαλάρωση σε ειδικούς χώρους αναψυχής.

Φτιάξαμε μια πόλη στον Άρη

Έχουμε νερό, τροφή, αέρα, φως και σπίτια 

Τώρα μπορούμε να ζήσουμε και να εξερευνήσουμε

Ο Άρης δεν είναι πια αφιλόξενος 

Όλοι μαζί κάναμε τον Κόκκινο Πλανήτη βιώσιμο!

Η ομάδα μας!

eikona Viber 2025 03 23 13 28 42 951

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα  ”Αρειανοί Εξερευνητές“ για την εξαιρετική δράση και τη συμμετοχή τους στο  3ο Φεστιβάλ  Προσχολικής  Εκπαίδευσης  STEM  &  Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής!