Εξερεύνηση στον Άρη: Ανακαλύψαμε πάγο και φτιάξαμε νερό!

Εξερεύνηση στον Άρη: Ανακαλύψαμε πάγο και φτιάξαμε νερό!

20250326 161226 removebg preview

20250326 161203 removebg preview

Συνεχίζοντας το διαστημικό μας ταξίδι στον Άρη, τα παιδιά μας ήρθαν αντιμέτωπα με μια μεγάλη πρόκληση: πώς θα βρούμε νερό σε έναν πλανήτη χωρίς ποτάμια και λίμνες;

Μέσα από δημιουργικό παιχνίδι, φαντασία και συνεργασία, ανακαλύψαμε ότι στον Άρη υπάρχει πάγος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Έτσι, τα παιδιά κατασκεύασαν δύο ειδικά “μηχανήματα” χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, όπως κουτιά, καρούλια για τροχαλίες, μολύβια, χαρτόνια, ξυλάκια και σύρμα για τρυπάνι.

Το πρώτο σκάβει το έδαφος και εντοπίζει τον πάγο.
Το δεύτερο συλλέγει τον πάγο, τον σπάει σε μικρά κομμάτια και τον μεταφέρει σε μια “δεξαμενή”, όπου λιώνει και γίνεται καθαρό νερό!

Μέσα από αυτήν τη STEM δράση, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έννοιες της μηχανικής, της τεχνολογίας, της φυσικής και της οικολογικής σκέψης, καθώς και με την αξία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Επίσης μάθαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους με έξυπνο τρόπο και να δημιουργούμε λύσεις για επιβίωση, ακόμη και σε μακρινούς πλανήτες.

Το νερό που φτιάξαμε χρησιμοποιείται (φανταστικά!) για να πιούμε, να μαγειρέψουμε, να πλύνουμε και – φυσικά – για να ποτίσουμε τα φυτά του διαστημικού μας θερμοκηπίου!

Ένα διαθεματικό ταξίδι γνώσης, δημιουργίας και φροντίδας για τον πλανήτη… είτε λέγεται Γη είτε Άρης! 

 

Ταξίδι στον Άρη με έναν πύραυλο

Ταξίδι στον Άρη με έναν πύραυλο φτιαγμένο από… ανακυκλώσιμα!

20250317 103122 removebg preview

Στο νηπιαγωγείο μας, η φαντασία συναντά την επιστήμη! Με αφορμή τη θεματική των STEM, τα παιδιά μας δημιούργησαν έναν πύραυλο από ανακυκλώσιμα υλικά, με σκοπό να μεταφέρει την ομάδα μας –τους Αρειανούς Εξερευνητές– στον πλανήτη Άρη!

Με χαρά, συνεργασία και πολλή δημιουργικότητα, τα παιδιά χρησιμοποίησαν κουτιά, ρολά υγείας, σπάγκο, καρούλι, μολύβι και χαρτόνια για να κατασκευάσουν τον δικό τους πύραυλο. Δημιούργησαν μια αυτοσχέδια τροχαλία που έδωσε κίνηση στον πυραυλάκι τους, επιτρέποντας του να ξεκινήσει το φανταστικό του ταξίδι προς τον Άρη. Μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό, ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες της μηχανικής, της τεχνολογίας και της φυσικής, όπως η δύναμη, η κίνηση και οι απλοί μηχανισμοί, ανακαλύπτοντας πώς λειτουργούν μέσα από τις ίδιες τους τις δημιουργίες.

Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για την αξία της ανακύκλωσης και πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον πλανήτη μας, ακόμα κι όταν… ετοιμαζόμαστε να εξερευνήσουμε άλλους!

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, γεμάτη ενθουσιασμό, γνώση και φαντασία – ακριβώς όπως πρέπει να είναι η μάθηση στο νηπιαγωγείο!

STEM και πειράματα φυσικής

Πείραμα χιονιού!

Για να υποδεχτούμε τον χειμώνα με δημιουργικό τρόπο, φτιάξαμε Τεχνητό χιόνι για αισθητηριακό παιχνίδι, χρησιμοποιώντας μόνο δύο απλά υλικά: μαγειρική σόδα και κρέμα ξυρίσματος.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

  • 1 ποτήρι μαγειρική σόδα
  • Αφρός ξυρίσματος
  • Ένα μεγάλο μπολ διάφανο
  • Ένα ποτήρι για μέτρηση υλικών
  • Ένα κουτάλι ή τα χέρια μας για ανάμειξη
  • Κουμπιά
  • Καλαμάκια για τα χέρια
  • Χαρτί γκοφρέ για το καπέλο και κασκόλ

Σε ένα μπολ, ρίξαμε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και σταδιακά προσθέσαμε κρέμα ξυρίσματος, ανακατεύοντας με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε την ιδανική υφή – απαλή, αφράτη και έτοιμη για παιχνίδι!

Τα παιδιά διασκέδασαν πλάθοντας το δικό τους χιονάνθρωπο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις κινητικές τους δεξιότητες και τη φαντασία τους. Περιγράφουν τα βήματα του πειράματος με τη σωστή σειρά. Πρώτα ρίχνουμε τη σόδα, μετά προσθέτουμε τον αφρό, μετά ανακατεύουμε.

Αυτή η βιωματική δραστηριότητα ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και καλλιεργεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, μετατρέποντας τη μάθηση σε παιχνίδι!

 

ΠΕΙΡΑΜΑ ΧΙΟΝΙ

Το πείραμα αυτό είναι STEAM  δραστηριότητα γιατί εισάγει τις βασικές αρχές της υπολογιστικής σκέψης, δηλαδή την ικανότητα να λύνουμε προβλήματα βήμα-βήμα, όπως γίνεται και στον προγραμματισμό. Χρησιμοποιώντας απλές έννοιες όπως ακολουθίες, εντολές και διόρθωση λαθών, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν πώς λειτουργεί η κωδικοποίηση, μέσα από μια φυσική και διασκεδαστική δραστηριότητα!