Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία
3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία
Η Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ καθιερώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνώρισε επίσημα το πρόγραμμα δράσης για τα άτομα με αναπηρικές ανάγκες. Η συγκεκριμένη ημέρα στοχεύει στο να προσελκύσει την προσοχή των κυβερνήσεων, των οργανισμών και της κοινωνίας γενικότερα στα αιτήματα για ίσα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αντί να είναι ημέρα γιορτής ή συμπονετικής αντιμετώπισης, η 3η Δεκεμβρίου αποτελεί ημέρα αγώνα, στοχασμού, συμμετοχής και αλληλεγγύης.
Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ αποτελεί θεμελιώδες και συνταγματικό δικαίωμα κάθε προοδευτικής κοινωνίας. Η αναπηρία, μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συνεχίζει να αποτελεί αιτία διακρίσεων, οι οποίες επιδεινώνονται εν μέσω οικονομικών κρίσεων. Στην Ελλάδα, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα αναγκάζονται να ζουν περιορισμένα, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην καθημερινή μετακίνηση και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην εργασία. Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία, που αποτελούν περίπου το 10% του εθνικού πληθυσμού, κατατάσσονται μεταξύ των λιγότερο προσβάσιμων ομάδων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ουσιώδες να αναγνωρίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους τους άλλους -να λάβουν εκπαίδευση, να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν, να απολαμβάνουν τη ζωή, να μαθαίνουν και να εργάζονται-ώστε να νιώθουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της αναπηρίας απαιτεί υπέρβαση των θεσμικών, φυσικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φραγμών που εμποδίζουν την πλήρη ένταξή τους, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβασή τους σε όλους τους τομείς της ζωής.
Παρακολουθήσαμε βίντεο
Οι δραστηριότητες μας
Για να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών για τα άτομα με αναπηρία, διοργανώσαμε βιωματικές δραστηριότητες που τους έφεραν πιο κοντά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Μέσα από παιχνίδια με κλειστά μάτια και τη χρήση μπαστουνιού, τα παιδιά ζήσαν την εμπειρία της περιορισμένης όρασης, ενώ σε μια δραστηριότητα ζωγραφικής με το στόμα ανακάλυψαν νέους τρόπους έκφρασης. Αυτές οι εμπειρίες τα βοήθησαν να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις δυσκολίες, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.
“Η διαφορετικότητα μας ενδυναμώνει, η ισότητα μας ενώνει!”