Πανελλήνιος Διαγωνισμός 2024 Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Μεσόγειος, πηγή ζωής και πολιτισμού” #stemeducation
Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού #STEM2024 “Μεσόγειος Πηγής Ζωής & Πολιτισμού”.
Στόχος μας ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της Μεσογείου, να προτείνουν ιδέες και να βρουν λύσεις για την προστασία της θάλασσας.
“Οι Προστάτες της Μεσογείου” είμαστε μια ομάδα ερευνητών που αφοσιωνόμαστε στην προστασία και τη διατήρηση της Μεσογείου, του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού θησαυρού μας.
Η περιπέτειά μας ξεκίνησε με την αναζήτηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της Μεσογείου, της γεωγραφίας της και της πλούσιας βιοποικιλότητάς της. Μέσα από παραμύθια, παιχνίδια, εκπαιδευτικά βίντεο και δημιουργική ζωγραφική, οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν τα μυστικά που κρύβονται στα βάθη των γαλάζιων νερών της Μεσογείου.
Οι “Προστάτες της Μεσογείου” εντοπίζουν και περιγράφουν τα προβλήματα που προκαλούν οι ανθρώπινες συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο το οικολογικό περιβάλλον στη Μεσόγειο και προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Στη συνέχεια με τις δημιουργίες τους κατασκευάζουν μακέτα, η οποία αναπαριστά την Μεσόγειο και τους κινδύνους που διατρέχει.
Στόχος επίσης είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες αλγορίθμου, κωδικοποίησης και επίλυση προβλημάτων, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και παρατήρηση. Μπαίνουν έτσι τα θεμέλια και για την νοητική ανάπτυξη του ατόμου και κατά συνέπεια και την καλλιέργεια του τρόπου σκέψης και δράσης.
Οι μαθητές/τριες συνδυάζουν τη μάθηση με το παιχνίδι με τη βοήθεια του Beebot και παρουσιάζουν τα 5 σημεία σταθμούς που θέλουν να κοινοποιήσουν προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία και τη βιωσιμότητα της Μεσογείου προτείνοντας οικολογικούς κανόνες.
Αποτυπώσαμε σε μια διαδρομή του ρομπότ «τα 5 πιο σημαντικά Δεν” που πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά όλοι οι λαοί γύρω από τη Μεσόγειο για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της…
1ος σταθμός: «Πετρελαιοκηλίδες»
Οι πετρελαιοκηλίδες είναι η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα όταν το καράβι τη δεξαμενή του καθαρίζει και όταν έχουμε ατυχήματα βύθισης πετρελαιοφόρων. Αυτές οι διαρροές προκαλούν σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον, επειδή το πετρέλαιο είναι βλαβερό για τη θαλάσσια ζωή και το οικοσύστημα. Επιβάλλεται ο καθαρισμός των πετρελαιοκηλίδων γιατί καταστρέφουν το περιβάλλον και τα θαλάσσια ζώα.
2ος σταθμός: «Υπεραλίευση»
Στις ακτές των χωρών της Μεσογείου δημιουργούνται προβλήματα υπεραλίευσης από την έλλειψη κανόνων και περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η υπεραλίευση είναι όταν ψαρεύουμε πάρα πολλά ψάρια, πολλές φορές περισσότερα από όσα μπορούν να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θάλασσα και στα ψάρια διαταράσσοντας την τροφική αλυσίδα. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τη θάλασσα και τα ψάρια της για να μπορούμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι και υγιείς.
3ος σταθμός: «Χρήση φυτοφαρμάκων»
Η έντονη γεωργική δραστηριότητα κοντά στις ακτές της Μεσογείου προκαλεί μόλυνση του εδάφους με χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αυτά τα χημικά απορροφούνται από το έδαφος, πηγαίνουν στο νερό και μολύνουν τα ψάρια και τους ανθρώπους που τα τρώνε. Όταν χρησιμοποιούμε πολλά φυτοφάρμακα κινδυνεύει η θάλασσα και η υγεία όλων, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν κανόνες για να το αντιμετωπίσουμε.
4ος σταθμός: «Χημική ρύπανση»
Τα απόβλητα της βιομηχανίας επιβαρύνουν την υγεία της Μεσογείου αφού απορρίπτουν σε αυτή βλαβερές ουσίες για τη θάλασσα και τους οργανισμούς της.
Η χημική ρύπανση είναι η κατάσταση όπου χημικές ουσίες εισέρχονται στο περιβάλλον, όπως ατμοί, υγρά ή στερεά και προκαλούν προβλήματα στους οργανισμούς και το οικοσύστημα. Η χημική ρύπανση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, στην ποιότητα του αέρα, του νερού και του εδάφους.
Χρειάζονται μέτρα για τη μείωση της χημικής ρύπανσης όπως η εφαρμογή πιο καθαρών τεχνολογιών, η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών και η προώθηση της συνείδησης για την προστασία του περιβάλλοντος.
5ος σταθμός: «Πλαστικά απορρίμματα και σκουπίδια»
Εδώ στη Ζάκυνθο ζει και αναπαράγεται η θαλάσσια χελώνα Καρέτα – καρέτα. Είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πανάρχαια ζώα. Υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων κι όμως τώρα κοντεύουν να εξαφανιστούν. Αυτό συμβαίνει 1) εξαιτίας της ανάπτυξης του τουρισμού που κινδυνεύουν να χαθούν οι ήσυχες παραλίες ωοτοκίας τους στη Μεσόγειο και 2) εξαιτίας των πλαστικών προϊόντων που καταλήγουν στη θάλασσα και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τα θαλάσσια ζώα. Τα ζώα μπορεί να μπλεχτούν σε πλαστικά αντικείμενα και να τα πνίξουν ή να τα φάνε, με αποτέλεσμα το θάνατό τους.
“Οι Προστάτες της Μεσογείου” φωνάζουν δυνατά…
“Βοηθήστε τη χελώνα! Δεν μπορεί να το κάνει μόνη της!”
“Προστατέψτε τη θάλασσα και τα θαλάσσια ζώα!”
“Σταματήστε τη ρύπανση της Μεσογείου Θάλασσας!”
“Κάντε το σωστό για τη φύση και τα ζώα της!”
Η ομάδα μας!
Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα ”Οι Προστάτες της Μεσογείου“ για την εξαιρετική δράση και τη συμμετοχή τους στο 2ο Φεστιβάλ Προσχολικής Εκπαίδευσης STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής!