ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022

Παρουσίαση υλοποίησης των εργαστηρίων δεξιοτήτων σχολικού έτους 2021-2022

 

Δεξιότητες στόχευσης των εργαστηρίων:

Δεξιότητες 21ου αιώνα:  Ψηφιακή επικοινωνία, συνεργασία,  δημιουργικότητα και κριτική σκέψη.

Δεξιότητες ζωής: Ψηφιακή πολιτειότητα, κοινωνική ενσυναίσθηση και ευαισθησία, αυτομέριμνα, υπευθυνότητα.

Δεξιότητες της τεχνολογίας:  Διαχείριση των μέσων,  ασφάλεια στο διαδίκτυο, υπολογιστική σκέψη, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.

Δεξιότητες του Νου: Επίλυση προβλημάτων, αναστοχασμός.

 

1η θεματική ενότητα :  “ZΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΕΥ ΖΗΝ “

 Τίτλος:  «Τρέφομαι υγιεινά Μεγαλώνω σωστά»

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης. Συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στη διερεύνηση των διατροφικών προϊόντων που καταναλώνουμε (εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τυποποιημένα και οικολογικά προϊόντα κλπ.), της διατροφικής τους αξίας, τον αντίκτυπο που έχει η κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων στο περιβάλλον, καθώς και συμβουλές για να βελτιώσουν οι μαθητές  τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.

 

 

 θεματική ενότητα : “ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

 

 Τίτλος: « Το Δάσος – Πηγή Ζωής»

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα στο δασικό οικοσύστημα. Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα ακραία γεγονότα. Επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δάση μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μέσω δέσμευσης άνθρακα, συμβάλλουν στην ισορροπία οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας στον αέρα.

Οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος  είναι:

  1. η ανάδειξη των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος,
  2. ο εντοπισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον
  3. η ανάδειξη προληπτικών μέτρων, μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλήματος,διερευνητικής μάθησης, αρχές διαφοροποιημένες διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης.
  4. Να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, της τοπικής κοινωνίας καθώς και τη συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για την επίτευξη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής δράσης
  5. Να καλλιεργήσει τις Δεξιότητες Μάθησης του 21ου αιώνα, Ζωής, του Νου και των Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

 θεματική ενότητα : “ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ”

 

 Τίτλος:  «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΜΗ ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ…..»

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της φιλίας, να αναγνωρίσουν πως η έννοια της φιλίας δεν είναι συνώνυμη της συμφωνίας ή της έλλειψης διαφωνιών και  συγκρούσεων και να αναγνωρίσουν πως η αποδοχή της διαφορετικότητας συνδέεται με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων. Αφήγηση παραμυθιού, με στόχο να πάρουν τα παιδιά ερεθίσματα και να δουν θετικά τους «διαφορετικούς»

 

 θεματική ενότητα : “ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (STEM)”

 

Τίτλος: «ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ»

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να έρθουν σε επαφή οι μαθητές του Νηπιαγωγείου  με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία με στόχο  τα παιδιά να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού, να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά περιβαλλοντικά  προβλήματα, όπως ο κύκλος του νερού. Άλλωστε στόχος είναι οι μικροί μαθητές ασυναίσθητα και αυθόρμητα στην αρχή και πιο οργανωμένα και στοχευμένα στη συνέχεια, να εμπλέκονται με πάρα πολλές τέτοιου είδους διαδικασίες και δραστηριότητες, αναπτύσσοντας και αξιοποιώντας το ατομικό δυναμικό τους φτάνοντας σε αξιοσημείωτα μαθησιακά αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022-2023

Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης του τμήματος περιλαμβάνει υποχρεωτικά την υλοποίηση των τεσσάρων (4) Θεματικών Κύκλων με περιεχόμενο σταθμισμένο κατάλληλα ως προς την ηλικία των μαθητών.

 

nnn 1

1ος Θεματικός Κύκλος : “Κυκλοφορώ με Ασφάλεια…!”

Με σύμμαχο τα χρώματα, τη μουσική, το ρυθμό, το παραμύθι, το τραγούδι,  το παιχνίδι και τις βιωματικές δράσεις οι μαθητές διδάσκονται τη σωστή οδική συμπεριφορά στο δρόμο, στο αυτοκίνητο και  στο ποδήλατο, με στόχο την καλλιέργεια της  οδικής συνείδησης. Επιπλέον  όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αποκτά ευαισθητοποίηση και υποστήριξη σε θέματα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις του εργαστηρίου αυτού πατήστε  στην παρακάτω εικόνα.

.jpg 

https://padlet.com/argyrotsitsiringou/5uklh8fjxqjyhdtz

 

2ος Θεματικός Κύκλος:  “Από το Εγώ στο Εμείς”

.jpg

 ΣΤΟΧΟΙ

  • Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι η ενδυνάμωση των παιδιών σε ένα επίπεδο ψυχικό καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των άλλων και των ηθικών κοινωνικών αξιών.
  • Να υιοθετήσουν οι μαθητές στάσεις, δεξιότητες και αξίες μέσα από τις έννοιες της συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης ώστε να αναπτύξουν μια γενικότερη κουλτούρα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  • Να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
  • Να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες όπως η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα, η ισότητα.
  • Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα.

Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις του εργαστηρίου αυτού πατήστε  στον παρακάτω σύνδεσμο.

                   https://padlet.com/elisout/padlet-udaqcq3jygjjmzym   

 

3ος  Θεματικός  Κύκλος: “Φύλαξέ το, μην το πετάς!” 

.jpg

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης για τη ζωή μας και το περιβάλλον και να προβληματιστούν με την έλλειψη κάποιων υλικών.
  • Να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική τους συνείδηση και να  μάθουν να σέβονται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να μην πετούν τα αντικείμενα που ανακυκλώνονται στον κοινό κάδο.
  • Να γνωρίσουν ποια προϊόντα ανακυκλώνονται και πια όχι.
  • Να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων.
  • Να εμπλουτιστεί το λεξιλόγιό τους και οι γνωστικοί τους ορίζοντες.
  • Να μάθουν να συνεργάζονται.
  • Να επιλέγουν και να χρησιμοποιούν δημιουργικά τα υλικά που ανακυκλώνονται.

 Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις του εργαστηρίου αυτού πατήστε  στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://wakelet.com/wake/fdf1l39tp0pgtU32Q3Xxa

 

4ος  Θεματικός  Κύκλος: “Πλανήτες-στη γειτονιά του ήλιου”

tel εξώφυλλοΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ 794x641 1

ΣΤΟΧΟΙ

  • Δραστηριότητες γνωριμίας της ομάδας αλλά και πρόκλησης ενδιαφέροντος για το θέμα. Τα παιδιά       καλούνται να μάθουν τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος και να οπτικοποιήσουν τη σκέψη τους     καθώς και με βιωματικό τρόπο να αναπαραστήσουν την τροχιά που έχουν οι πλανήτες και ο Ήλιος.
  •  Να γνωρίσουν το ηλιακό μας σύστημα και να έρθουν σε επαφή με την φιλοσοφία του STE(A)M .
  •  Να εξοικειωθούν με βασικές αρχές προγραμματισμού και αλγοριθμικής σκέψης.
  •   Να προσεγγίσουν έννοιες κωδικοποίησης και μαθηματικών.
  •  Να εξοικειωθούν με την ρομποτική και τον προγραμματισμό.
  •  Τέλος στόχος του εργαστηρίου, με βάση τις αρχές του εποικοδομητισμού και με μεθόδους διερευνητικής μάθησης, είναι να βάλουμε τους μαθητές  να σκεφτούν και να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις για το διάστημα και για το γεγονός ότι οι πλανήτες δεν είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αλλά αλληλεξαρτώμενοι καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη, η Γη, μαζί με άλλους επτά πλανήτες, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος με τη σειρά του, περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας. Η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος αποτελούν τα τρία ουράνια σώματα τα οποία σχηματίζουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με την εναλλαγή ημέρας/νύχτας, τις εκλείψεις και τις εποχές που προκύπτουν από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων αυτών και με τις οποίες οι μικροί μαθητές πειραματίζονται και γνωρίζουν με βιωματικό τρόπο. 

 

Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις του εργαστηρίου αυτού πατήστε  στον παρακάτω σύνδεσμο.

     https://wakelet.com/wake/iKDc6N_NSup1DiyfXiRdA      

                                                                                                                                     

 

                                                                                                                                             

Etwinning Project -” Little Helen plays with us and learns!#STEM3

“Η μικρή Ελένη παίζει και μαθαίνει μαζί μας!#STEM3”!

λολοτυπο εργου 768x768 1

 

Το νηπιαγωγείο μας τη φετινή χρονιά 2022-2023 υλοποίησε πρόγραμμα e Twinning με Θέμα “Η μικρή Ελένη παίζει και μαθαίνει μαζί μας!# STEM3”! Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 35 σχολεία από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

Αυτό το έργο στόχευε στο να εξασκηθούν οι μαθητές σε μαθηματικές έννοιες μέσω παραδοσιακών παιχνιδιών που έπαιζαν οι μεγάλοι στις αυλές τους, σε γειτονιές ή στην αυλή του σχολείου! Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο και μάθαμε πόσο διασκέδαζαν τα μικρά παιδιά τα παλιά χρόνια! Κατά τη διάρκεια του έργου η μικρή Ελένη μας βοήθησε να μάθουμε πώς να παίζουμε  παραδοσιακά παιχνίδια  με τους/τις συμμαθητές/τριες ώστε να περνάμε καλά και να μαθαίνουμε μαθηματικά ταυτόχρονα! Επίσης η εταίρος μας η Πορτογαλία παρουσίασε παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας της. Επιπλέον, με το ρομπότ Bee-bot οι μαθητές διασκέδασαν και εξασκήθηκαν όχι μόνο σε μαθηματικές έννοιες: προσανατολισμού στο χώρο, αντιστοίχισης, αρίθμησης, αναγνώρισης, μέτρησης αλλά και σε βασικές έννοιες κωδικοποίησης και προγραμματισμού. Το έργο είναι μέρος της δράσης STEM3.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας. Οι δραστηριότητες που  οργανώθηκαν  είναι κατάλληλες για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου αλλά και πρώτων τάξεων Δημοτικού Σχολείου.

35 Μέλη συμμετέχουν στο έργο. Ελλάδα, Greece(28), Τουρκία, Turkey(4), Πορτογαλία, Portugal(2), Ρουμανία, Romania(1)

Στόχοι:
Να παραχθούν νέα υλικά για έρευνες ευαισθητοποίησης.

Να υποστηριχθούν οι μαθητές στην ομαδική και συνεργατική εργασία

Να υποστηριχθούν οι μαθητές στην αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας. 

Αναμενόμενα αποτελέσματα :

Σκοπός του προγράμματος ήταν μέσω της συνεργασίας των σχολείων η εφαρμογή καινοτομιών και δημιουργικής μάθησης στη διδακτική πράξη βγαίνοντας από τα στενά όρια της τάξης και μαθαίνοντας μαζί με άλλους. Εκπαιδευτικοί και μαθητές “ρίχνουν γέφυρες” προς την Ευρώπη και βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής, ευκαιρίες αυθεντικής μάθησης μέσω του έργου και της  ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Να καταστήσουμε ικανά τα παιδιά να εργάζονται ομαδοσυνεργατικά, να ευαισθητοποιηθούν για έργα eTwinning και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Οι δραστηριότητές μας στο πρόγραμμα είναι αναρτημένες στο παρακάτω Padlet!

Μετάβαση στο padlet.com

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-22

Expression and creativity in our class!
1
Το έργο θα διαρκέσει από τις 14 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2022. Τα παιδιά θα κάνουν αναζητήσεις, θα δημιουργήσουν με οδηγό τη φαντασία τους , θα κάνουν πειράματα , θα παίξουν παιχνίδια κωδικοποίησης με τα ρομπότ μας, θα ανταλλάξουν τραγούδια και θα εξερευνήσουν τη φύση κατά τη διάρκεια της άμεσης παρατήρησης και θα νοιώσουν τη χαρά της δημιουργίας ! Θα μάθουν τη σημασία της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της δημοκρατικής συνύπαρξης, της αποδοχής, της συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και θα γιορτάσουμε την Ημέρα του eTwinning και της Ευρώπης, την Ημέρα Περιβάλλοντος, την Ημέρα της Γης και θα παρουσιάσουμε τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις στους συνεργάτες μας. Το έργο θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της έκφρασης και της δημιουργικότητας των παιδιών, της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων, ευρηματικότητας, πολιτειότητας, υπευθυνότητας και γνωριμία με παιδιά από άλλα σχολεία και πόλεις .