Πρόταση Δημιουργικής απασχόλησης με αφορμή το ποίημα: “Η γελαστή οικογένεια”.

Η γελαστή οικογένεια

 

Πάνω στ΄ άσπρο το χαρτί,

ζωγραφίζω ένα σπιτάκι,

καναπέ, χαλί και τζάκι.

 

Καθιστούς στον καναπέ σχεδιάζω ένα πατέρα,

δυο παιδιά και μια μητέρα.

Κι επειδή θέλω πολύ

να φανεί η ζωγραφιά μου

η χαρά που ΄χει η καρδιά μου,

των χειλιών τις άκρες κάνω προς τα πάνω

να κοιτάνε κι έτσι όλοι τους γελάνε!

 

Γουμενοπούλου, Μ. ¨Η γελαστή οικογένεια¨

«Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο»

 

Με αφορμή των δεδομένων συνθηκών της ζωής μας και του ότι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, διαβάζουμε το ποίημα όλοι μαζί και προτείνουμε τις παρακάτω δραστηριότητες για τα παιδιά μας:

  • Να ζωγραφίσουν το ποίημα ή την οικογένειά τους με ότι υλικό θέλουν (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές)
  • Να γράψουν ή να αντιγράψουν τις λέξεις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΜΠΑΜΠΑΣ, ΜΑΜΑ, ΑΔΕΡΦΗ, ΑΔΕΡΦΟΣ, ΓΙΑΓΙΑ, ΠΑΠΠΟΥΣ. Συνδυαστικά μπορούμε να ξαναγράψουμε τις λέξεις και να κόψουμε ένα- ένα τα γράμματα και το παιδί να προσπαθήσει να συνθέσει τη λέξη, βάζοντας τα γράμματα στη σωστή σειρά.
  • Να καταγράψουν σε έναν πίνακα (που θα έχετε σχεδιάσει εσείς) τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του καθενός π.χ. μαλλιά ξανθά, μάτια καστανά, χρώμα δέρματος, μύτη μεγάλη κλπ. Ακόμα και να ζωγραφίσουν το αντίστοιχο χρώμα στο κουτάκι, εάν δεν τα καταφέρουν.
  • Να φτιάξουν το γενεαλογικό τους δέντρο με τα ονόματα του κάθε μέλους ή με τη φωτογραφία, εάν υπάρχει.
  • Να συνθέσουν με γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο από χαρτί Α4 ίσως) το σπίτι τους και να βάλουν μέσα τα μέλη της οικογένειας. Προτείνω τα σχήματα να έχουν και αριθμούς για αντιστοίχιση και αναγνώριση αριθμών.
  • Να δημιουργήσουν με πλαστελίνη ή ζυμαράκι (αλεύρι , νερό, όσο πάρει ώστε να μην κολλάει το υλικό στα χέρια και ελάχιστο αλάτι. Επιπλέον εάν υπάρχει μπορεί να χωριστεί σε μέρη και να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής) τα μέλη της οικογένειας και το σπίτι τους.

 

  • Να συζητήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τη δεδομένη κατάσταση στην οποία ζουν και το πως φαντάζονται ότι είναι αυτός ο ιός και τι θα ήθελαν να κάνουν και που θα ήθελαν να βρίσκονται και με ποιον, εάν δεν βρισκόμασταν στην κατάσταση αυτή! Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας, όπως και όλοι μας, να μπορούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και σκέφτονται και να μας δίνουν την «εικόνα» αυτού, ώστε να μπορούμε να τα βοηθάμε να μην εντυπώνονται λάθος απόψεις και αντιλήψεις μέσα τους!

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!!

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ  ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

 

Μη ξεχνάτε να μας στέλνετε τις δημιουργίες σας  για να ανέβουν στο blog του σχολείου μας!

(Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευρώπη)