Ο Μάιος μας έφθασε…

Αγαπημένοι μας γονείς, αγαπημένοι μας μικροί μαθητές!!

Σας ευχόμαστε Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλή μας ηλεκτρονική επάνοδο!
Ας ξεκινήσουμε τραγουδώντας ένα πολυαγαπημένο τραγούδι όλων των μικρών μας φίλων (Τίτλος:Επτά ποτάμια, Ελευθερία Αρβανιτάκη – Δώρος Δημοσθένους )!!!

Όταν θ’ ανταμώσουμε και πάλι, θα ζωγραφίσουμε πολλά χρωματιστά Ουράνια Τόξα σε κάθε μας ημέρα!

https://www.youtube.com/watch?v=4I_vf918O0s&fbclid=IwAR3wRZC0EZMdfg8pxv3LzHWIZluKsrGBGrWqh0JzI4PZQxDLRYFqclqwyhU

Σε λίγες ημέρες πλησιάζει ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης. Ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών. Λέγεται αλλιώς και Καλομηνάς, Λούλουδος, Τριανταφυλλιάς και Πράσινος. Είναι ο πιο όμορφος μήνας του χρόνου, με τόσα χρώματα, με τόση χαρά, με τόση ελπίδα και ζωντάνια. Ας τον καλωσορίσουμε, λοιπόν, μ’ ένα παραδοσιακό τραγουδάκι.

Ο Μάιος μας έφτασε

(παραδοσιακό τραγούδι)

Ο Μάιος μας έφτασε,

εμπρός βήμα ταχύ,

να τον προϋπαντήσουμε

παιδιά στην εξοχή (δις).

 

Δώρα στα χέρια του πολλά

και όμορφα κρατεί

και τα μοιράζει γελαστός

σε όποιον του  ζητεί(δις)!

Πώς αποδίδουν οι ζωγράφοι τα λουλούδια; Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια σειρά από πίνακες ζωγραφικές με θέμα τα λουλούδια. Στη συνέχεια, συζητήστε με τους γονείς σας σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν οι πίνακες αυτών των ζωγράφων. Τι χρώματα χρησιμοποιούν; Τι μας κάνει εντύπωση; Αναγνωρίζετε λουλούδια από τους πίνακες;

Το ξέρετε ότι υπάρχουν και ονόματα  που προέρχονται από λουλούδια; Για παράδειγμα από το γαρίφαλο η Γαριφαλλιά, από τη μαργαρίτα η Μαργαρίτα, από τη δάφνη η Δάφνη, από το γιασεμί η Γιασεμίνα, από το ζουμπούλι η Ζουμπουλία, από τον κρίνο η Κρινιώ. Εσείς, μπορείτε να βρείτε κάποιο  ακόμη ή να φτιάξετε  ονόματα από λουλούδια που ξέρετε;

Επίσης, την πρώτη μέρα του Μάη, την Πρωτομαγιά, βγαίνουμε όλοι στην εξοχή και μαζεύουμε λουλούδια για να φτιάξουμε το μαγιάτικο στεφάνι. Φέτος, που είναι δύσκολο για όλους μας να πάμε στην εξοχή, μπορείτε να ζωγραφίσετε ένα στεφάνι με τα αγαπημένα σας λουλούδια και να  στολίσετε το δωμάτιο σας ή να το βάλετε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας. Αν πάλι έχετε ένα χάρτινο πιάτο ή ένα άλλο χαρτονάκι, κόβετε  με τη βοήθεια της μαμάς προσεκτικά το εσωτερικό του μέρος και στη συνέχεια το χρωματίζετε πράσινο. Σχεδιάζετε λουλουδάκια, τα κόβετε  και τα κολλάτε πάνω στο πράσινο στεφάνι. Μπορείτε ακόμη να βάλετε εάν έχετε και μια κορδέλα, τούλια.  Έτσι θα φτιάξετε ένα όμορφο μαγιάτικο στεφάνι με ό,τι υλικά έχετε διαθέσιμα στο σπίτι σας.

Ακούστε, τέλος, το τραγουδάκι «ο λουλουδόκοσμος»  από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

https://safeyoutube.net/w/AVy8

(Επιμέλεια άρθρου: Γεωργία Τασιούλη)