Η Διατροφή στο νηπιαγωγείο μας

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου αποσκοπούσε κατά κύριο λόγο στο να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά την αξία της υγιεινής διατροφής και να την εντάξουν με φυσικό τρόπο στην καθημερινότητά τους. Μέσα από δραστηριότητες παιγνιώδους χαρακτήρα και συνεργατικής μάθησης, παραμύθια και τραγούδια τα παιδιά γνώρισαν τις τροφές (υγιεινές και ανθυγιεινές), τις ομάδες στις οποίες ανήκουν αλλά και τη θρεπτική τους αξία για την οικοδόμηση ενός υγιούς οργανισμού. Τέλος, μιλήσαμε για τον ρόλο της σωστής διατροφής στην στοματική υγιεινή.

Ακολουθούν ενδεικτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν!

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το αγαπημένο τους φαγητό

Μιλήσαμε για την προέλευση τροφών….

…και επισκεφτήκαμε το βιολογικό αγρόκτημα “Περιβολάκι” στην περιοχή μας. Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την παραγωγό και γνωρίσαμε τα ζώα και τα φυτά που φιλοξενούνται. Επίσης, γνωρίσαμε τον τρόπο που καλλιεργούνται τα βιολογικά προϊόντα! Τέλος, δοκιμάσαμε παγωτό από αγελαδινό και πρόβειο γάλα… και πολύ μας άρεσε!!!

Τα παιδιά ταξινόμησαν τις τροφές με κριτήριο το σχήμα και έτσι ανακάλεσαν τις πρότερες γνώσεις τους!

 

Στη συνέχεια το παραμύθι “Το ταξίδι του Άνκα” αποτέλεσε αφόρμηση ώστε να μιλήσουμε για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές! Τα παιδιά ζωγράφισαν αυτό που τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι και στη συνέχεια ταξινόμησαν τις τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές!

 

Τα παιδιά γνώρισαν τις ομάδες των τροφών…

…και ακολούθησε ομαδική και ατομική κατασκευή “Η διατροφική πυραμίδα” και το βιβλίο της σωστής διατροφής!

Ειδικότερα, μιλήσαμε για τα φρούτα και τα λαχανικά. Με αφορμή τους πίνακες ζωγραφικής του Giuseppe Arcimboldo, τα παιδιά συνέθεσαν τους δικούς τους “πίνακες” με φρούτα και λαχανικά, ακολούθησαν ατομικές κατασκευές και τέλος μετέτρεψαν την τάξη σε εργαστήριο μαγειρικής και έφτιαξαν φρουτοσαλάτα!

Ακολούθησε δραματοποίηση του τραγουδιού “Ο πρίγκηπας Λεμόνης”.

Ασχοληθήκαμε επίσης με την ομάδα των δημητριακών, ακολούθησε ατομική κατασκευή και τέλος τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μάγειρες και έφτιαξαν κουλουράκια!

Επιπλέον, μιλήσαμε για τις βιταμίνες και τις πιο αντιπροσωπευτικές τροφές που τις περιέχουν…

…αλλά και για την πορεία της τροφής και τα όργανα του πεπτικού μας συστήματος!

Με αφορμή τα παραμύθια “Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα Τρυποδόντη” και “Πίκι-Πίκι το δοντάκι” τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι οι διατροφικές μας συνήθειες συμβάλλουν στη στοματική υγιεινή. Επίσης, παίξαμε με τις λέξεις και συνθέσαμε καινούργιες, ενώ στο τέλος ακολούθησε ατομική κατασκευή!

Με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων που οικοδομήθηκαν από τα παιδιά ακολούθησε δημιουργία αφίσας με ζωγραφική και λεζάντες τονίζοντας την αξία των σωστών διατροφικών συνηθειών!!!