Διαμόρφωση αύλειου χώρου παραρτήματος

 

Το νηπιαγωγείο μας πριν…

…κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης

Το νηπιαγωγείο μας μετά την ολοκλήρωση της δράσης!

Καλοκαίρι (2023)

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, παιχνίδι, παγωτά!

Καλοκαίρι σημαίνει να φτιάχνεις κάστρα στην άμμο,

να παίζεις με τα κύματα!

Καλοκαίρι σημαίνει να κάνεις μακροβούτια στη θάλασσα

μέχρι να σου τελειώσει η ανάσα!

Καλοκαίρι σημαίνει να κοιμάσαι με τα μάτια ανοιχτά

και να…. ονειρεύεσαι!

 

Όλα αυτά προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας με τραγούδια, παραμύθια, εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά videos!

 

Μιλήσαμε για τα ζώα της θάλασσας και φτιάξαμε χταπόδια, ψαράκια, καβουράκια και μέδουσες!

Τα παιδιά έπαιξαν με παζλ καλοκαιρινού περιεχομένου, μέτρησαν παγωτά….

… και αντέγραψαν τη λέξη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ με διαφορετικούς τρόπους!

Κατασκεύασαν φάρους με τον δικό τους τρόπο, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά…

…αλλά και παγωτά μαγνητάκια από πηλό!

Στόλισαν τις τσαντούλες τους με καλοκαιρινές παντόφλες…

… με καραβάκια και καρπούζια!

Τέλος, έφτιαξαν το δικό τους καλοκαιρινό καδράκι με κοχύλια και άμμο, αλλά και μία κάρτα για να μας ευχηθούν…

         “ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ”!!!

Η ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό

 

Ένας κύκλος εκπαίδευσης δύο χρόνων φθάνει στο τέλος του για τα νήπια που αποφοιτούν από το σχολείο και ετοιμάζονται για τη φοίτηση στο δημοτικό. Για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τους γονείς αυτή η μετάβαση αποτελεί ορόσημο καθώς πρόκειται για το πρώτο επίτευγμα που καταφέρνουν σε σχολικό πλαίσιο.

Αρκετοί γονείς βλέπουν με δέος τη μετάβαση στο δημοτικό, γιατί διάφορες ανησυχίες κατακλύζουν το μυαλό τους:

  • Πώς θα το πείσω να διαβάζει;
  • Πώς θα μάθει να προστατεύεται από τα πειράγματα των μεγαλύτερων παιδιών;
  • Θα είναι ικανό να προσέξει τα πράγματά του;
  • Θα έχει αρκετό χρόνο για να φάει το κολατσιό του;
  • Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνουμε για την καθημερινή μελέτη;

Οι παραπάνω ανησυχίες είναι αναμενόμενες, αλλά καλό θα είναι να τις κρατούν οι γονείς για τον εαυτό τους και να μην τις φορτώνουν στα ίδια τα παιδιά. Αντ’ αυτού, οι γονείς χρειάζεται να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για τις συνθήκες της σχολικής καθημερινότητας με απλά λόγια, χωρίς φοβέρες και ακραίες συναισθηματικές εκφράσεις.

Η καλή προετοιμασία των παιδιών θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι υιοθετώντας ένα σταθερό πρόγραμμα αφυπνίσεων το πρωί και κατακλίσεων το βράδυ ώστε να προσαρμοστεί ο κιρκάδιος ρυθμός των παιδιών. Παρομοίως, χρειάζεται να εφαρμόσετε ένα σταθερό διατροφικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιόδους μικρών γευμάτων παρόμοιων με τα σχολικά διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια όλων των γευμάτων προτείνεται η αποφυγή της χρήσης οθονών, γιατί αυτές αποσπούν την προσοχή των παιδιών και παρατείνουν τη χρονική διάρκεια του γεύματος.

Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μοιράστε αρμοδιότητες στα παιδιά, όπως να μαζεύουν τα παιχνίδια και τα υπόλοιπα πράγματά τους. Παιδιά που ασχολούνται με την οργάνωση του προσωπικού χώρου και αντικειμένων είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιμελή συμπεριφορά και στο δημοτικό.

Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου πηγαίνετε με τα παιδιά επίσκεψη στο σχολείο προκειμένου να εξοικειωθούν τόσο με το ίδιο το κτίριο όσο και με τη διαδρομή που θα χρειάζεται να κάνουν για να πάνε.

Μιλήστε θετικά για τα οφέλη των μαθημάτων που θα κάνει, όπως ότι θα μπορεί σιγά σιγά να διαβάζει μόνο του βιβλία, περιοδικά, επιγραφές στο δρόμο και ότι θα γνωρίζει να χρησιμοποιήσει χρήματα για τις συναλλαγές του. Παρουσιάστε τη διαδικασία της μελέτης ως ένα από τα καθημερινά καθήκοντα που θα έχει και πείτε του ότι θα είστε βοηθητικοί όποτε χρειαστεί.

Τέλος, υπενθυμίστε τους τρόπους προστασίας από τα πειράγματα των άλλων παιδιών, όπως να μάθει να βάζει το ίδιο όρια, να ζητάει τη βοήθεια των φίλων του και να απευθύνεται στο εκπαιδευτικό προσωπικό για οποιαδήποτε απειλή βιώσει μέσα στο σχολείο.

Θανάσης Ηλιόπουλος

Αναπληρωτής ΠΕ23 Ψυχολόγος

για την σχολική χρονιά 2022-2023

Κινητό και Τάμπλετ στη νηπιακή ηλικία

Κινητό στη νηπιακή ηλικία: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία τους.

Κλείνοντας τη συνεργασία μου με το νηπιαγωγείο για τη φετινή σχολική χρονιά μια από τις αγαπημένες μου στιγμές ήταν οι συζητήσεις με τα παιδιά «στον κύκλο της παρεούλας». Συχνά ανέφεραν καταστάσεις που τα προβλημάτιζαν στη σχολική μας καθημερινότητα, ενώ άλλες φορές διηγούνταν τα νέα του Σαββατοκύριακου ή των διακοπών. Σε αυτά τα νέα τα περισσότερα παιδιά περιέγραφαν με πάθος και ενθουσιασμό τα βιντεάκια και τα παιχνίδια που έπαιζαν στα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, για τα οποία κράτησα τα εξής συμπεράσματα:

  1. Βίντεο στο Youtube: Τους αρέσει να βλέπουν βιντεάκια με σκηνές βίας, γιατί «είναι αστεία» ή «συναρπαστικά». Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στα challenges (πρόκειται για προτροπή του Youtuber στο κοινό να δοκιμάσει ένα αμφιβόλου ποιότητας αστείο, μια παράτολμη ή ενοχλητική συμπεριφορά) και προσπαθούν να τα μιμηθούν. Υιοθετούν τον υβριστικό λόγο των Youtubers στον δικό τους προφορικό λόγο. Δεν έχουν αίσθηση πόσο χρόνο περνούν βλέποντας αυτά τα βιντεάκια. Αντιδρούν όταν τους απαγορεύετε την θέαση αυτών των βίντεο.
  1. Βιντεοπαιχνίδια: Πολλά παιδιά εκμεταλλευόμενα την παιδική τους φύση και την τάση να περνούν χρόνο παίζοντας αφιερώνουν αρκετό χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια τα παίζουν στα κινητά, τα tablets και τις κονσόλες παιχνιδιών (Playstation κτλ.) συχνά χωρίς γονεϊκή επίβλεψη. Δεν γνωρίζουν αν ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και συνήθως αν εκτεθούν σε ένα ακατάλληλο παιχνίδι, το συνεχίζουν αντί να διακόψουν την ενασχόληση με αυτό.
  1. Ταινίες και σειρές στο Netflix: Όπως και με τα βιντεοπαιχνίδια, τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για την ηλικία τους. Πολλές φορές μπαίνουν από το προφίλ του γονέα αντί να χρησιμοποιήσουν το παιδικό προφίλ που έχει λιγότερες ακατάλληλες επιλογές. Βλέπουν τα επεισόδια μιας σειράς το ένα μετά το άλλο αντί να παραμείνουν στη θέαση ενός και μόνο επεισοδίου. Επηρεάζονται από το περιεχόμενο που βλέπουν και δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ.
  1. Social media: Τα παιδιά συχνά εξερευνούν τις εφαρμογές που έχετε στις κινητές συσκευές σας. Γνωρίζουν την ονομασία πολλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και μερικά έχουν μπει στο προφίλ σας για να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους. Δεν γνωρίζουν όμως ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές απευθύνονται σε άτομα άνω των 14 ετών.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα παιδιά όχι μόνο περνούν αρκετό χρόνο με τις ανωτέρω ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά συχνά εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο για την ηλικία τους. Η υπερέκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο εγκυμονεί τους κινδύνους ένα παιδί να αναπτύξει επιθετικότητα, υβριστικό λεξιλόγιο και να αναμιχθεί σε καταστάσεις σχετικές με το bullying. Προκαλούν υπερένταση, δυσκολία στην έναρξη ή τη διατήρηση του ύπνου και ευερεθιστότητα. Περιορίζονται οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες και αποξενώνονται από τον κοινωνικό περίγυρο. Τέλος, η υπερβολική ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές εγκυμονεί τον κίνδυνο της εξάρτησης, της διάσπαση προσοχής, της εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών και της πρόκλησης διατροφικών διαταραχών.

Προτάσεις

Τα παιδιά θα συνεχίσουν να ασχολούνται με την τεχνολογία όσο τα αφήνετε ανεξέλεγκτα και δεν τους δίνετε εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης.

  • Καταρτίστε ένα καθημερινό πρόγραμμα με καθήκοντα που οφείλουν να αναλάβουν και δραστηριότητες που μπορούν να ασχοληθούν.
  • Ορίστε χρόνο ενασχόλησης με το κινητό ή το tablet που δεν θα υπερβαίνει τα 30 λεπτά τη μέρα.
  • Ασκήστε πλήρη γονικό έλεγχο της συσκευής και επίβλεψη κατά τη διάρκεια της χρήσης.
  • Για περισσότερες οδηγίες και συμβουλές απευθυνθείτε στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείο ή στην ιστοσελίδα https://www.saferinternet4kids.gr/

Θανάσης Ηλιόπουλος

Αναπληρωτής ΠΕ23 Ψυχολόγος

για την σχολική χρονιά 2022-2023

 

Καλοκαιρινή γιορτή λήξης

Στις 9 Ιουνίου αποχαιρετήσαμε μια όμορφη και δημιουργική χρονιά, με μουσική, χορό και παιχνίδι, στο χώρο του νηπιαγωγείου!

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ όμως οφείλουμε και σε όλους τους γονείς, οι οποίοι πάντοτε μας στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο και αποδεικνύονται πολύτιμοι αρωγοί σε κάθε μας προσπάθεια!

Καλό καλοκαίρι!

Φροντίζω το περιβάλλον

 

Τίτλος εργαστηρίου: Τα ζώα γύρω μας

Κάποιοι από τους κύριους στόχους του εργαστηρίου ήταν οι εξής:

Οι μαθητές/τριες:

  • Να «ερµηνεύουν» γενικά στοιχεία του κόσµου που τα περιβάλλει µέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόµησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης, και συµβολικής αναπαράστασης
  • Να συνειδητοποιούν σταδιακά ότι στη φύση υπάρχει µια µεγάλη ποικιλία από ζωντανούς οργανισµούς που περιλαµβάνει και τον άνθρωπο
  • Να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν
  • Να μάθουν το τρόπο αναπαραγωγής τους και το κύκλο της ζωής τους
  • Να καταλάβουν τις ανάγκες που έχουν τα ζώα για τροφή στέγη και ξεκούραση
  • Να «πειραµατίζονται» µε διάφορα υλικά και χρώµατα, να επινοούν διάφορες τεχνικές και να τις εφαρµόζουν για να σχεδιάζουν και να ζωγραφίζουν.
  • Να εκφράζονται µε τον αυτοσχεδιασµό και τη µίµηση, να αναπτύσσουν την κινητικότητά τους.

 

Ενδεικτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν οι ακόλουθες:

Το παραμύθι “Η γάτα η Μαρμελάδα” αποτέλεσε την αφόρμηση του συγκεκριμένου εργαστηρίου και τη διερεύνηση της προϋπάρχουσας γνώσης των νηπίων. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους αναφορικά με τα ζώα που γνωρίζουν αλλά και με αυτά που ζουν κοντά τους!

Τα παιδιά ομαδοποίησαν τα ζώα συντροφιάς αλλά και τα οικόσιτα, έγραψαν τα ονόματά τους στον μαγνητικό πίνακα και ονόμασαν ¨μαμάδες” και “παιδιά”!

Εκφράστηκαν μέσω της εικαστικής τέχνης ζωγραφίζοντας το αγαπημένο τους ζωάκι. Επιπλέον, με αφορμή την επαφή των παιδιών με έργα διάσημων ζωγράφων, οι μικροί μας καλλιτέχνες εκφράστηκαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!

Τα παιδιά αναγνώρισαν τα αγαπημένα τους ζώα με τη χρήση μεγεθυντικού φακού….

 

Ταξινόμησαν καρτέλες που περιγράφουν τον κύκλο ζωής της κότας…

… και συνέθεσαν μικρές λέξεις!

 

Μιλήσαμε για τη χρησιμότητα των ζώων αλλά και για τα προϊόντα που μας προσφέρουν!

Φτιάξαμε μάσκες ζώων και παίξαμε μουσικοκινητικά παιχνίδια….

…αλλά και μολυβοθήκες με ανακυκλώσιμα υλικά!

Με αφορμή την επίσκεψη κτηνίατρου στο νηπιαγωγείο μας και την ενημέρωση των παιδιών για τη φροντίδα και τους κανόνες υγιεινής των ζώων, φτιάξαμε τη “γωνιά κτηνιατρείου”!

Μιλήσαμε για τα αδέσποτα ζώα και για τις ανάγκες τους και τους φτιάξαμε σπιτάκια από τουβλάκια και χαρτόκουτα!

Μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και φτιάξαμε αφίσα…

…αλλά και μακέτα με τα ζώα της φάρμας!