Οπτική αναπηρία
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ειδική Αγωγή, ασχοληθήκαμε με την οπτική αναπηρία.

Στο νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για τα άτομα με Οπτική Αναπηρία. Παρατηρήσαμε σχετικές εικόνες, συζητήσαμε για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, αλλά και για όλα όσα μπορούν να καταφέρουν! Ανακαλύψαμε τι εργαλεία χρησιμοποιούν, όπως το λευκό μπαστούνι και το σύστημα γραφής Braille, και καταλάβαμε πως με τη σωστή υποστήριξη όλα γίνονται δυνατά.
🔤 Πρώτη γνωριμία με το σύστημα Braille
Ήρθαμε σε επαφή με το σύστημα γραφής Braille (Μπράιγ). Μάθαμε ότι δημιουργήθηκε από τον Louis Braille και χρησιμοποιείται από άτομα με οπτική αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Γνωρίσαμε το αλφάβητο και:
✏️ Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας γράφοντας το αρχικό γράμμα του ονόματός μας.
🟡 Αναπαραστήσαμε το αρχικό μας γράμμα με μικρές μπίλιες σε αβγοθήκες.
🎨 Δημιουργήσαμε γωνιά αναφοράς με εποπτικό υλικό και αυτοσχέδια παιχνίδια.
🤲 Σε ομαδική δραστηριότητα, τοποθετήσαμε με λαβίδα πομ πον και γράψαμε το σύνθημα του σχολείου μας στο σύστημα Μπράιγ.
Μπαίνουμε στη θέση τους μέσα από το παιχνίδι
Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς νιώθει ένα άτομο με οπτική αναπηρία, παίξαμε κινητικά και βιωματικά παιχνίδια:
🔹 Ψηλαφίσαμε αντικείμενα με κλειστά μάτια και προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε τι είναι μόνο με την αφή.
🔹 Συνοδός–οδηγός οδήγησε τον φίλο του με κλειστά μάτια σε σημείο της τάξης, αποφεύγοντας εμπόδια.
🔹 Παίξαμε μπάλα με κουδουνάκι κρυμμένο μέσα της, βασιζόμενοι στην ακοή μας.
🔹 Συνεργαστήκαμε βοηθώντας έναν «φίλο» με οπτική αναπηρία να παίξει με τουβλάκια.
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες καλλιεργήσαμε την εμπιστοσύνη, τη συνεργασία και τον σεβασμό.
🤖 Προγραμματίζοντας για να βοηθήσουμε
Με το ρομποτάκι Bee-Bot παίξαμε παιχνίδι προγραμματισμού:
Ήρθε ο Ορέστης με το λευκό του μπαστούνι και εμείς τον ξεναγήσαμε στην τάξη! Προγραμματίσαμε το Bee-Bot ώστε να τον οδηγήσει με ασφάλεια, αποφεύγοντας τα εμπόδια και φτάνοντας σε διάφορες γωνιές και χώρους του σχολείου. Επίσης, παίξαμε και σχετικά παιχνίδια στον υπολογιστή.
Έτσι μάθαμε πως η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος στη συμπερίληψη!

























