Αρχική » Περιβαλλοντική

Αρχείο κατηγορίας Περιβαλλοντική

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Νάουσας με 3.000 τίτλους!

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Νάουσας με 3.000 τίτλους!

Tο Γυμνάσιό μας στο … Facebook με πολλά νέα μας

Tο Γυμνάσιό μας στο … Facebook με πολλά νέα μας

Λεύκωμα 2022-’23

Λεύκωμα 2022-'23

e-class

e taksi 0104 1024x562 1

Παλαιότερη ιστοσελίδα του σχολείου μας

Παλιά ιστοσελίδα

etwinning

etwinning

Αρχείο δημοσιεύσεων

Ψηφιακή Ασφάλεια

 Ψηφιακή Ασφάλεια

Ημερολόγιο 2020

Ημερολόγιο 2020

Μπορείτε να παρακολουθείτε νέα μας και στην Ιστοσελίδα μας

Μπορείτε να παρακολουθείτε νέα μας  και στην Ιστοσελίδα μας

Πύλη Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Πύλη Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2018-2019

Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2018-2019

Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή / και Eιδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή / και Eιδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Ηλεκτρονική Τάξη

Ηλεκτρονική Τάξη

Τα “Σπήλαια της Νάουσας” στην ελληνική wikipedia

     Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας “Τα Σπήλαια της Νάουσας” δημιούργησε το ομώνυμο λήμμα στην ελληνική wikipedia. Οι μαθητές της ομάδας που συμμετείχαν στη συγγραφή του ήταν η Μαριάννα Σταμένου, ο Γιώργος  Γιαννούλης, ο Χρήστος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Σεραφείμ. Τη δημοσίευση στη wikipedia έκανε η υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας Μάρθα Καρβουνίδου. Οι καθηγήτριες του σχολείου Αλεξάνδρα Κώστα-Τούσια και Νανά Μπιτζιόγλη επιμελήθηκαν φιλολογικά το κείμενο, ο βιοσπηλαιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας έκανε τις επιστημονικές διορθώσεις και ο Γιώργος Καισαρίδης παραχώρησε τις φωτογραφίες του από το σπήλαιο “Σαράντα Κάμαρες”. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια που μας προσέφεραν.
      Μπορείτε να μάθετε για τα σπήλαια της Νάουσας στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://w.wiki/Tda

 

     Δείτε, επίσης, τη διαδραστική εικόνα με χάρτη της Νάουσας και τα σημεία που βρίσκονται κάποια από τα σπήλαια της Νάουσας.

https://view.genial.ly/5e553ae6c608bc7635ce20e9/interactive-image-interactive-image

Ο «Αρκτούρος» στο σχολείο μας

Την Τρίτη, 10 Μαρτίου, οι μαθητές των δύο περιβαλλοντικών ομάδων («Νοιάζομαι για τον πλανήτη- Δρω και Ανακυκλώνω» και «Τα σπήλαια της Νάουσας») του 3ου Γυμνασίου Νάουσας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη δράση της οικολογικής οργάνωσης «Αρκτούρος» από τέσσερα μέλη της στο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μια σειρά από βίντεο που αναφέρονταν στο σκοπό της ίδρυσης της οργάνωσης, στις εγκαταστάσεις που διαθέτει, στις δράσεις που αναπτύσσει και στα ζώα που προστατεύει (αρκούδα, αγριόγιδο, ελληνικός ποιμενικός, βίδρα). Οι συντελεστές της οργάνωσης αναφέρθηκαν, επίσης, στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του «Αρκτούρου» είτε στην ελληνική νομοθεσία ώστε να παύσει η εκμετάλλευση των ζώων στα τσίρκο και να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι ή τουλάχιστον να καλυτερεύσουν οι συνθήκες κράτησης των ζώων σ΄ αυτούς είτε στη διάσωση ζώων και στην αναγκαιότητα ύπαρξης περιβαλλοντικών όρων σε μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. στα περάσματα της αρκούδας στην Εγνατία Οδό). Τονίστηκε από μέρους τους η σημαντικότητα διατήρησης της ισορροπίας στο περιβάλλον -της οποίας η διατάραξη θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες για τον άνθρωπο- όπως και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας.

Κοινή διαπίστωση όλων: Όταν σεβόμαστε το περιβάλλον, προστατεύουμε το σπίτι μας.

Το άρθρο επιμελήθηκαν από κοινού οι συντονίστριες του προγράμματος (Αλεξάνδρα Κώστα-Τούσια, Σαλώμη Μπουνόβα, Μάρθα Καρβουνίδου).

Η ανακύκλωση στην πράξη

Μια ομάδα που εκπονεί πρόγραμμα για την ανακύκλωση δεν θα μπορούσε παρά να κάνει πράξη τα όσα έμαθε σ΄ αυτό. Έτσι, τα μέλη της ομάδας μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να καθαρίσει και να προετοιμάσει τους κάδους για τα ανακυκλώσιμα υλικά προκειμένου να στηθεί «Η Γωνιά της Ανακύκλωσης». Η δεύτερη ομάδα καθάρισε τον χώρο που περιβάλλει το σχολείο και μάζεψε τα πεταμένα σκουπίδια, παρατηρώντας ταυτόχρονα το είδος των αποβλήτων που η ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Και οι δύο ομάδες μέσα από τις δράσεις τους αυτές συνειδητοποίησαν την ανάγκη της ανακύκλωσης προκειμένου αφενός να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών και αφετέρου να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Την Τετάρτη 12-2-2020, εκπρόσωποι της ομάδας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  του 3ου Γυμνασίου Νάουσας  που εκπονεί φέτος πρόγραμμα με τίτλο «Ανακύκλωση», επισκέφτηκαν το δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο  Καρανικόλα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις δράσεις τους και να ζητήσουν τη συνδρομή του για την καλύτερη εφαρμογή της ανακύκλωσης στο σχολείο αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Η ανταπόκριση του δημάρχου ήταν άμεση και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Την ανάρτηση επιμελήθηκαν οι κ. Μπουνόβα Σαλώμη και Κώστα Αλεξάνδρα

Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας στο σπήλαιο της Απάνω Σκάλας

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας «Τα σπήλαια της Νάουσας» την Τρίτη 11/2/2020 επισκέφτηκαν το σπήλαιο της Απάνω Σκάλας, που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της ΔΕΥΑΝ. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να παρατηρήσουν το εσωτερικό ενός σπηλαίου. Οι μαθητές μέσα στο σπήλαιο παρατήρησαν τα πετρώματα, τους ασημένιους χρωματισμούς που προκαλούσε το νερό και εντυπωσιάστηκαν με τις νυχτερίδες που κρέμονταν ανάποδα στην οροφή του. Την ομάδα χαιρέτησε ο δήμαρχος κ. Ν. Καρανικόλας που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο μαζί με τον κ. Τασιώνα, πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ και βγήκαν όλοι μαζί φωτογραφία. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Β. Τζουβάρα, αντιδήμαρχο καθαριότητας και τεχνικών έργων και το κ. Γ. Κουκούλο, μηχανολόγο μηχανικό της ΔΕΥΑΝ που μας βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη και το κ. Χ. Σαμαρά για τα κράνη που μας δάνεισε.

Την ανάρτηση επιμελήθηκε η κ. Καρβουνίδου Μάρθα

Η βασιλόπιτα των “Σπηλαίων”

Την Τρίτη, 21-1/2020 η  αποδεκατισμένη λόγω της γρίππης περιβαλλοντική ομάδα “Τα Σπήλαια της Νάουσας” έκοψε τη βασιλόπιτά της. Το φλουρί έτυχε η υπεύθυνη καθηγήτρια Μάρθα Καρβουνίδου. Το δωράκι, όμως, κατόπιν κλήρωσης κέρδισε η μαθήτρια Μαριάννα Σ. Όλοι οι μαθητές έμειναν ευχαριστημένοι, γιατί απόλαυσαν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα κι ένα γευστικό κομμάτι πίτας.

                                                                                                                             Την ανάρτηση επιμελήθηκε η κ. Καρβουνίδου Μάρθα

Δημιουργία ημερολογίων από μαθητές μας

Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι μαθητές μας δημιούργησαν ημερολόγιο με θέμα την Ανακύκλωση. Ξεφυλλίστε το…

Διαγωνισμός λογότυπου του προγράμματος «Climate Action Agents of Change»

Στο πλαίσιο του etwinning προγράμματος με τίτλο «Climate Action Agents of Change» πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός για το λογότυπο  του προγράμματος στον οποίο έλαβαν μέρος  5 χώρες.

Το νικητήριο λογότυπο σχεδιάστηκε από  το μαθητή Juliusz Sadowski  του σχολείου Szkola Podstawowa της Πολωνίας.

Το γυμνάσιο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με το παρακάτω λογότυπο της μαθήτριας Μαρίλιας Μόνα

Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στο διαγωνισμό και την ψηφοφορία και συγχαρητήρια  στο νικητή.

Την ανάρτηση επιμελήθηκε η κ. Μπουνόβα Σαλώμη.

Ευχές από την περιβαλλοντική ομάδα “Τα Σπήλαια της Νάουσας”

Η γιορτινή διάθεση στο σχολείο μας εμφανίζεται μόλις μπαίνουμε μέσα.

Η κ. Τάνια στόλισε όμορφα το κυλικείο μας για να μας προσφέρει μια χαρούμενη χριστουγεννιάτικη νότα. Κι εμείς με τη σειρά μας, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας  “Τα Σπήλαια της Νάουσας” θέλουμε να προσθέσουμε σε αυτήν τη νότα τις ευχές μας σε όλο τον κόσμο με την ηλεκτρονική μας κάρτα κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαγωνισμός του ΚΠΕ Ανωγείων

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας “Τα σπήλαια της Νάουσας” είναι μέλος του δικτύου σχολείων του ΚΠΕ Ανωγείων «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» για δεύτερη χρονιά φέτος. Το ΚΠΕ στα πλαίσια του δικτύου του οργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας για τους μαθητές. Οι μαθητές που θα κερδίσουν στο διαγωνισμό θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανωγείων στην Κρήτη.
 
Δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού και την αφίσα προώθησης που δημιούργησε η ομάδας μας:

Ξενάγηση στην Ήπειρο μέσω διαδραστικής εικόνας

Ο μαθητής Γιώργος Γιαννούλης δημιούργησε μια διαδραστική εικόνα με τα μέρη που επισκεφτήκαν οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και στα σημεία με τα αστεράκια.

https://view.genial.ly/5cd412159d5aca0f71d0adaa/interactive-content-interactive-image

Ο επίλογος του προγράμματος ΠΕ «Τα βότανα στη ζωή και στην πόλη μας»

Ένα ακόμα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έφτασε στο τέλος του. Η ομάδα μας έχοντας για φέτος ως θέμα «Τα βότανα στη ζωή και στην πόλη μας» ανέπτυξε ποικίλες δράσεις και ασχολήθηκε με αρκετές πτυχές του θέματος. Επίσης, ήρθε σε επαφή με φορείς (ΚΠΕ, σχολεία) και ειδικούς πάνω στο θέμα των βοτάνων προκειμένου να εμπλουτίσει τις εμπειρίες των μελών της.

Θεωρούμε ότι οι περισσότεροι από τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή του προγράμματος επιτεύχθηκαν καθώς τα μέλη της ομάδας απέκτησαν γνώσεις πάνω στις ιδιότητες, την καλλιέργεια και τη χρήση των βοτάνων, ευαισθητοποιήθηκαν οικολογικά και συνειδητοποίησαν την ανάγκη να δείχνουν σεβασμό και να προστατεύουν το περιβάλλον, εξασκήθηκαν στην εκπόνηση εργασιών, έκαναν φίλους και έμαθαν να δουλεύουν ομαδικά και γενικότερα εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν εξαιρετική· έδειξαν προθυμία, ενθουσιασμό, ερευνητικό και ομαδικό πνεύμα. Πολλά από αυτά αφιέρωσαν στο πρόγραμμα κομμάτια του προσωπικού τους χρόνου και – παρά τις πιεστικές υποχρεώσεις τους- υπήρξαν συνεπή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας που είχαμε μια τόσο δημιουργική και ευχάριστη χρονιά στο πρόγραμμα της περιβαλλοντικής μας εκπαίδευσης.

 

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος

 

Κώστα-Τούσια Αλεξάνδρα

Κάγκας Δημήτρης

 

Οι καρποί των κόπων μας… τα βοτανοδώρα μας

Τι καλύτερο για το κλείσιμο της φετινής περιβαλλοντικής αγωγής από το να γευτούμε τους καρπούς των κόπων μας; Αφού, λοιπόν, τρίψαμε την αποξηραμένη λεβάντα, φυτέψαμε μοσχεύματα αρωματικών φυτών και βοτάνων στο σχολικό θερμοκήπιο, μαζέψαμε φύλλα δάφνης από τον σχολικό μας κήπο και τα αποξηράναμε, ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τα «βοτανοδώρα» μας. Η λεβάντα μπήκε σε πουγκιά οργάντζας για να αρωματίσει και να προφυλάξει από το σκώρο τις ντουλάπες μας. Τα νέα φυτά που δημιουργήθηκαν από τα μοσχεύματα των βοτάνων -χάρη στην αμέριστη βοήθεια του κ. Μητσιάνη Σωτήρη, γεωπόνου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.- μεταφυτεύτηκαν σε γλαστράκια για να σχηματίσουμε τον προσωπικό μας βοτανόκηπο. Τα αποξηραμένα δαφνόφυλλα  τοποθετήθηκαν σε χάρτινα σακουλάκια για να νοστιμίσουν τα φαγητά μας.

Η φύση μάς πρόσφερε απλόχερα τα δώρα της και εμείς -ίσως για πρώτη φορά- είδαμε όλα αυτά τα μικρά βότανα-θαύματα που βρίσκονται γύρω μας (και μέχρι χτες τα προσπερνούσαμε αδιάφορα θεωρώντας τα δεδομένα) να έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Γίναμε, λοιπόν, για λίγο τροφοσυλλέκτες, καταβάλλαμε και μια σχετική προσπάθεια και … ιδού τα αποτελέσματα!

Τα βότανα στην πόλη μας

Τα αυτοφυή βότανα της περιοχής της Νάουσας είχαν την τιμητική τους στην εξόρμηση που έκανε η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του γυμνασίου μας στο άλσος του Αγίου Νικολάου. Πολύτιμος καθοδηγητής μας ο πολυπράγμων κ. Νίκος Κύρου που ασχολείται -μεταξύ άλλων- και με τα βότανα αρθογραφώντας σχετικά με αυτά, φωτογραφίζοντάς τα και διατηρώντας και το δικό του σχετικό ιστολόγιο (http://oikokyr.blogspot.com), απόδειξη ότι είναι ιδιαίτερος γνώστης τους.

Στη βόλτα μας, λοιπόν, ανακαλύψαμε αυτοφυή βότανα της περιοχής μας, μάθαμε να αναγνωρίζουμε ορισμένα από αυτά που μέχρι τώρα πιθανόν τα προσπερνούσαμε, πληροφορηθήκαμε ποια είναι τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε από αυτά (φύλλα, ρίζα, άνθη, καρποί) και τις ιδιότητές τους, πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να συλλέξουμε το καθένα από αυτά, πόσο είναι ασφαλής η χρήση τους και ότι ενδημικά βότανα θα συναντήσουμε σε πιο μεγάλα υψόμετρα στο βουνό μας, στο Βέρμιο.

Κυρίως, όμως, χάρη στην κατατοπιστικότατη ξενάγηση του κ. Κύρου αντιληφθήκαμε ότι, αν και περπατήσαμε σε μια μικρή ακτίνα, η πόλη μας είναι γεμάτη από αυτοφυή βότανα που ευδοκιμούν και σε ποσότητα και σε ποικιλία. Δικαίως, επομένως, ο Ηρόδοτος τοποθετεί τους κήπους του μυθικού βασιλιά Μίδα στη Νάουσα.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε: ΝΑΟΥΣΑ, η πόλη των βοτάνων.

 

Φιλόξενη ξενάγηση στη Vermion Herbs

Μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο αγρόκτημα της εταιρίας Vermion Herbs είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει η ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα Βότανα». Οι ιδιοκτήτες του αγροκτήματος κ. Έφη Αδαμίδου και κ. Γιάννης Τζούλας μας ενημέρωσαν με προθυμία για τα καλλιεργούμενα βότανα και τις ιδιότητες των πιο σημαντικών από αυτά, μας έδωσαν πληροφορίες για τη βιοκαλλιέργεια που εφαρμόζουν στο κτήμα τους καθώς και για το ποια βότανα προτιμούν περισσότερο οι καταναλωτές. Τόνισαν την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση των βοτάνων από τις φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή φαρμάκων και την αυξητική τάση που υπάρχει από την πλευρά του κοινού στη χρήση των βοτάνων. Δεν έκρυψαν ότι η βιολογική καλλιέργεια των βοτάνων απαιτεί πολλή δουλειά και ενέχει μεγάλο ρίσκο καθώς η παραγωγή δεν μπορεί να είναι μεγάλη -όπως στη συμβατική καλλιέργεια- και κινδυνεύει από ασθένειες των φυτών που πρέπει να αντιμετωπιστούν με εναλλακτικούς τρόπους.

Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας είδαν, άγγιξαν, μύρισαν το μελισσόχορτο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο, την αχίλλεια, το θυμάρι, την εχινάκεια, το τσάι του βουνού, τη λουϊζα κ.α. και έφυγαν ενθουσιασμένα από το αγρόκτημα λαμβάνοντας και ως δώρα φιλοξενίας νέα φυτά για να κάνουν τις δικές τους… βοτανικές απόπειρες.

Ευχαριστούμε τους φιλόξενους ιδιοκτήτες που μας κέρδισαν με την αισιοδοξία τους, το χαμόγελο και την προθυμία τους!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση